Strået som knækkede Hamas?

Hamas føler sig i stigende grad truet på grund af Corona-krisen, ifølge lektor i mellemøstlig historie på Tel Aviv universitet, Eyal Zisser.

På billedet ses Hamas-lederen Ismail Haniyeh ved begravelsen af den iranske general Qasem Soleimani. (Foto: Khamanei.ir)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

Hvad mere end et årti med blokade og militært pres ikke kunne opnå, er sket i løbet af mindre end èn måned med Corona. Hamas er mere truet end nogensinde – denne gang af en usynlig fjende. Hamas viser tegn på nød og det gør ondt at skulle opretholde roen ved grænsen mellem Gaza og Israel. Hamas har mere end nogensinde vist sin vilje til at indgå vidtrækkende våbenhvile med Israel, skriver den tyske avis the Algemeiner (Eyal Zisser er lektor i mellemøstlig historie på Tel Aviv universitet, hans artikel blev oprindeligt udgivet i Israel Hayom).

Indtil videre er der blot 12 bekræftede Corona-smittede i Gazastriben og smittespredningen menes at være under kontrol. Men, ligesom med de arabiske nabolande er det svært at stole på smitteantallet der oplyses fra Gaza, endnu svære er det at have tillid til deres sundhedsvæsen. Mens Israel udfører Corona-test i Gaza er det Hamas som er ansvarlig for befolkningens sundhed. Hamas har blandt andet etableret isoleringsfaciliteter og begrænset bevægelsesfriheden i det offentlige rum.

Israel er meget bekymret for Corona-smitten vil sprede sig i Gaza. Det skyldes at Israel- og verden ser Israel som ansvarlig for hvad der sker i Gaza. Det er en hård påmindelse til alle som troede eller ønskede at Israel rent faktisk havde “frigjort sig” fra Gaza i 2005. Truslen om et Corona-udbrud i Gaza volder også Hamas store bekymringer, lederne er meget bekymrede for hvordan pandemien vil påvirke deres status.

I skyggen af ​​pandemien har verden – inklusiv araberne og endda traditionelle Hamas-allierede som Qatar og Tyrkiet – mistet al interesse i Gazastriben og selvom de er Hamas-allierede har de kun begrænset mulighed for at give dem bistand.

Den økonomiske krise som pandemien har forårsaget, gør kun ondt værre i Gaza. Sagt med det lokale ordsprog er det strået som knækkede kamelens ryg (Hakash she-shavar et gav ha-gamal). Protesterne over stigende arbejdsløshed, stigende leveomkostninger, fødevaremangel og andet er rettet mod Hamas som styrer Gaza. Hvad de israelske-arabere og palæstinenserne i Judæa og Samaria allerede har opdaget, finder indbyggerne i Gaza ud af det nu: uden Israel har de ikke nogen.

Som et resultat er den ellers truende tone fra Hamas blevet nedtonet og der gøres forsøg på at vifte med det hvide flag. For blot få uger siden, før Corona-krisen udviklede sig, truede Hamas-leder Yahya Sinwar ellers med at “afskære luften” til seks millioner israelere og derved tvinge Israel til at forsyne Hamas med respiratorer og medicinsk hjælp. Men nu har piben hos Hamas fået en anden lyd, med ​lederen af deres politiske afdeling, Ismail Haniyeh. Haniyeh omtaler Corona-krisen som værende en gensidig strategisk trussel mod alle og en historisk mulighed for at indgå en aftale med Israel.

For Israel er tilbagelevering af ​​de jordiske rester af faldne israelske soldater og løsladelsen af israelske fanger som Hamas holder fanget afgørende. Hamas bruger bekymringen for de palæstinensiske fangers velfærd i Israel som en vej ud at det hjørne de har placeret sig selv i og finde en løsning. Men alle er klar over at når spørgsmålet om Israels faldne soldater og de israelske fanger er løst, vil man kunne finde en løsning på alle andre spørgsmål. I mellemtiden er Gaza-grænseprotesterne og raketangrebene mod det sydlige Israel stoppet.

Israel står over for et dilemma:

På den ene side er der mulighed for at løse et følsomt humanitært spørgsmål med stor prioritet i den israelske befolkning og sikre en aftale som vil skabe langvarig ro ved Israels sydlige grænse.

På den anden side vil Israel i stigende grad blive trukket ind i hvad der sker i Gaza. For det første er der Corona-krisen men andre problemer vil følge med, hvilket kan bringe Israel tilbage i Gaza og gøre Israel ansvarlig for indbyggerne i Gaza. Det vil tvinge Israel til at manøvrere mellem de palæstinensiske myndigheder (PA) i Ramallah og en anden “palæstinensisk myndighed” (Hamas) i Gazastriben.

MIFF har tidligere skrevet om at PA spreder Corona-propaganda mod Israel på trods af de har modtaget flere hundrede tons hjælp fra Israel. Læs mere her.

Tidligere artikelFandt håndgranat på FN-skole
Næste artikelIsraelsk action-serie mest set i den arabiske verden
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.
Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)