Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Arabiske lande rasende på Hamas

Hamas-lederen Ismail Haniyeh talte ved begravelsen af den iranske general Qasem Soleimani. (Foto: Khamanei.ir)
Kalder det en ærekrænkelse at Ismail Haniyeh deltog i Qasem Soleimanis begravelse.

MIFF har tidligere skrevet om Hamas-leder Ismail Haniyehs deltagelse ved begravelsen af ​​den iranske general Qasem Soleimani, der blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Bagdad den 3. januar. Haniyehs deltagelse har skabt stærke reaktioner i flere arabiske lande blandt andet i Saudi-Arabien og Egypten, skriver Israel Hayom.

Egypterne skulle være rasende over at Haniyeh deltog ved begravelsen af ​​en af ​​de førende ledere i Iran, et land som Egypten og andre arabiske lande betragter som en regional fjende. Hamas-lederen deltog ikke kun ved begravelsen, han talte og kondolerede også sammen med Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Både Egypten og Saudi-Arabien skal på forhånd have bedt Haniyeh om ikke at deltage ved begravelsen, men advarslen blev ignoreret af Hamas-lederen. Egypten der grænser op til Gazastriben, havde tilladt Haniyeh at rejse gennem Egypten til en runde internationale besøg efter Haniyeh have lovet ikke at rejse til Teheran eller møde nogen i den iranske ledelse.

-Haniyehs besøg i Teheran, hans deltagelse ved begravelsen og hans mindeord om Soleimani – kalde ham [Soleimani] den største tilhænger af den palæstinensiske modstandsbevægelse og den palæstinensiske kamp for national anerkendelse – var en skændsel og intet mindre end et skammeligt angreb mod Egyptens nationale ære, siger en højtstående egyptisk embedsmand.

Mens Iran er et shiitisk muslimsk land som ønsker et shiitisk muslimsk kalifat i Mellemøsten er Egypten, Saudi-Arabien og andre arabiske lande for det meste sunnimuslimske. Shia- og sunnimuslimer har længe været i konflikt med hinanden. En Hamas-leders deltagelse ved begravelsen af ​​en iransk leder er et tegn på at Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran, mener den egyptiske embedsmand.

-Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran mens de åbent ignorerer den klare besked fra Kairo og andre sunnimuslimske lande. Qasem Soleimani er ansvarlig for drab på tusinder af sunnimuslimer og mange palæstinensere.

Over 4.000 palæstinensere er dræbt i den syriske borgerkrig – Soleimani og hans Quds-styrker har været aktive på Bashar al-Assads side. Haniyeh siges at have undskyldt sit besøg i Teheran med, at Soleimanis begravelse var “en særlig begivenhed”, der krævede Hamas-lederens tilstedeværelse. Iran har årligt givet mange millioner dollars til palæstinensiske terrorgrupper i Gaza.

Hamas-leder Ismail Haniyeh stod to rækker bag Irans øverste leder Khamanei ved Soleimainis begravelse. (Foto: Khamanei.ir)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem