Arabiske lande rasende på Hamas

Kalder det en ærekrænkelse at Ismail Haniyeh deltog i Qasem Soleimanis begravelse.
Hamas-lederen Ismail Haniyeh talte ved begravelsen af den iranske general Qasem Soleimani. (Foto: Khamanei.ir)
«Alle har brug for at læse om Israel på miff.dk.» Hvis du er enig, har vi brug for dig som medlem af MIFF så skoleelever og andre kan få gratis adgang til israelske perspektiver på dansk. Kun en lille andel af vores internetbrugere er medlemmer. Klik her for at registrere dig nu (fra kr. 3,- per uge)

MIFF har tidligere skrevet om Hamas-leder Ismail Haniyehs deltagelse ved begravelsen af ​​den iranske general Qasem Soleimani, der blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Bagdad den 3. januar. Haniyehs deltagelse har skabt stærke reaktioner i flere arabiske lande blandt andet i Saudi-Arabien og Egypten, skriver Israel Hayom.

Egypterne skulle være rasende over at Haniyeh deltog ved begravelsen af ​​en af ​​de førende ledere i Iran, et land som Egypten og andre arabiske lande betragter som en regional fjende. Hamas-lederen deltog ikke kun ved begravelsen, han talte og kondolerede også sammen med Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Både Egypten og Saudi-Arabien skal på forhånd have bedt Haniyeh om ikke at deltage ved begravelsen, men advarslen blev ignoreret af Hamas-lederen. Egypten der grænser op til Gazastriben, havde tilladt Haniyeh at rejse gennem Egypten til en runde internationale besøg efter Haniyeh have lovet ikke at rejse til Teheran eller møde nogen i den iranske ledelse.

-Haniyehs besøg i Teheran, hans deltagelse ved begravelsen og hans mindeord om Soleimani – kalde ham [Soleimani] den største tilhænger af den palæstinensiske modstandsbevægelse og den palæstinensiske kamp for national anerkendelse – var en skændsel og intet mindre end et skammeligt angreb mod Egyptens nationale ære, siger en højtstående egyptisk embedsmand.

Mens Iran er et shiitisk muslimsk land som ønsker et shiitisk muslimsk kalifat i Mellemøsten er Egypten, Saudi-Arabien og andre arabiske lande for det meste sunnimuslimske. Shia- og sunnimuslimer har længe været i konflikt med hinanden. En Hamas-leders deltagelse ved begravelsen af ​​en iransk leder er et tegn på at Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran, mener den egyptiske embedsmand.

-Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran mens de åbent ignorerer den klare besked fra Kairo og andre sunnimuslimske lande. Qasem Soleimani er ansvarlig for drab på tusinder af sunnimuslimer og mange palæstinensere.

Over 4.000 palæstinensere er dræbt i den syriske borgerkrig – Soleimani og hans Quds-styrker har været aktive på Bashar al-Assads side. Haniyeh siges at have undskyldt sit besøg i Teheran med, at Soleimanis begravelse var “en særlig begivenhed”, der krævede Hamas-lederens tilstedeværelse. Iran har årligt givet mange millioner dollars til palæstinensiske terrorgrupper i Gaza.

Hamas-leder Ismail Haniyeh stod to rækker bag Irans øverste leder Khamanei ved Soleimainis begravelse. (Foto: Khamanei.ir)

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise