Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Indbyggerne i Gaza gik på gaderne i sjælden protest mod Hamas

Siden terrorgruppen Hamas begik et blodigt kup mod Fatah og tog kontrol over enklaven i 2007, har de kontrolleret indbyggerne med et jerngreb. (Foto: Flash90)
Indbyggerne i Hamas-kontrolleret Gaza demonstrerede blandt andet mod manglende elektricitet og gas.

I 1993 mundede hemmelige forhandlinger (med norsk hjælp) ud i Oslo-aftalerne mellem Israel og palæstinenserne. I aftalerne blev parterne enige om at oprette et palæstinensisk selvstyre og dermed så de palæstinensiske myndigheder (PA) dagens lys. Det skal bemærkes at PA siden har modtaget milliarder af skattekroner hvert eneste år fra EU, Danmark, Sverige, Norge og andre donorlande. Igennem årene har PA fået international kritik for at misbruge midlerne til deres terror- og propagandakrig mod Israel.

Hamas begik blodigt kup i Gaza – i 2005 trak Israel sig frivilligt ud af Gaza og flere bosættelser, hvorefter Fatah der kontrollerer PA overtog enklaven. I 2007 begik den iransk-støttet terrorgruppe Hamas et blodigt kup mod Fatah og tog kontrol over Gaza. Siden har PA kun haft kontrol over Område A & B i Judæa og Samaria (jf. Oslo-aftalerne har Israel fuld kontrol over Område C, hvor deres lovlige bosættelser også ligger).

Sjælden protest mod Hamas i Gaza – MIFF har tidligere fortalt om protester mod Hamas lanceret af unge fra Gaza på sociale medier, hvor de protesterede mod høje skatter, lav løn, høj arbejdsløshed, korruption og undertrykkelse.

De nye protester kom efter Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-præsident Mahmoud Abbas havde været i forhandlinger i Kairo.

Palæstinensere i hele Gaza har i demonstrationer fordømt Hamas og krævet forbedrede livsvilkår.

Indbyggerne har længe været utilfredse med Hamas – utilfredsheden er blevet forstærket på det seneste efter strømmangel har efterladt indbyggerne med få timers elektricitet pr. dagen, skriver I24NEWS.

“Hvor er elektriciteten, hvor er gassen? Skam jer, skam jer” råbte demonstranter mod Hamas.

Klip fra Gaza viser demonstranter brænde Hamas-flag og fordømme PA-præsident Mahmoud Abbas og Hamas-leder Ismail Haniyeh.

Demonstrationer i Khan Yunis skete formentligt efter en af kommunens bulldozere havde dræbt en indbygger, mens kommunen var at nedrive ulovligt opført struktur.

Hændelsen fik borgmesteren og kommunalbestyrelsen til at træde tilbage.

De stigende spændinger i Gaza sker midt i forsoningsmøder mellem Hamas og PA. I sidste uge mødtes terrorlederen og selvstyrets præsident i Tyrkiet, efter invitation fra præsident Recep Tayyip Erdogan og efterfølgende i Egypten på foranledning af præsident Abdel Fattah El-Sisi.

Den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk JIhad (PIJ) – den næststørste terrorgruppe (efter Hamas) boykottede møderne. Det samme gjorde terrorgruppen Folkefronten for Palæstinas Befrielse (PFLP) – begge terrorgrupper anses for at være blandt de mest ekstremistiske palæstinensiske terrorgrupper.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem