Search
President Donald Trump. (Foto: Det hvite hus)
President Donald Trump. (Foto: Det hvite hus)

USA har blokeret erklæring fra FNs Sikkerhedsråd, der ikke fordømmer Hizbollah

Ifølge diplomatiske kilder har USA blokeret erklæringen, fordi Israel sættes på lige fod med Hizbollah efter terrorgruppens angreb langs grænsen.

Ifølge diplomatiske kilder har USA blokeret erklæring fra FNs Sikkerhedsråd om spændinger mellem Israel og Hizbollah, hvor terrorgruppens angreb mod Israel ikke blev fordømt, skriver Times of Israel.

I den første version af erklæringen, som AFP har læst, udtrykte rådets medlemmer ”dyb bekymring over de nylige hændelser” under en opblussen mellem siderne langs grænsen ved den blå linje.

Udkastet, der blev udarbejdet af Frankrig, tilføjede, at “medlemmer af sikkerhedsrådet fordømmer alle overtrædelser langs den blå linje, både fra luften og på jorden, og opfordrer kraftigt alle parter til at respektere stop af fjendtlighed.”

Ifølge diplomater blokerede Washington erklæringen to gange og opfordrede til, at Hizbollah specifikt blev fordømt i teksten.

USA sagde, at de umuligt kunne støtte en erklæring, hvor der sættes lighedstegn mellem Israels ret til selvbestemmelse og Hizbollah, som USA betragter som en terrororganisation, forklarede en diplomat.

Flere andre medlemmer af sikkerhedsrådet modsatte sig den amerikanske holdning – til slut blev teksten opgivet.

Enhver erklæring fra rådet skal bakkes op af alle 15 medlemmer.

Israel og Hizbollah, der kæmpede en måned-lang krig i 2006, har erklæret, at de ikke ønsker at gå i krig, men har været på kollisionskurs de seneste dage efter, Hizbollah lovede, at de ville gengælde to israelske angreb mod den iransk-støttede terrorgruppe. Et angreb i Syrien som Israel har taget ansvar for og et i Beirut, som Hizbollah har beskyldt Israel for at stå bag.

Hizbollah har udtalt, at de affyrede panserværnsmissiler mod Israel i søndags og ødelagde et israelsk militær køretøj tæt på grænsen til Libanon. IDF sagde, at ingen israelske soldater blev såret af de 2-3 missiler Hizbollah havde affyret mod dem. Missilerne beskadigede et militær køretøj og en IDF-base.

Det israelske militær gengældte angrebet ved at affyre cirka 100 granater og bomber med artilleri og helikoptere mod Hizbollah mål i det sydlige Libanon.

Billeder og videoklip, som viste sårede IDF soldater blive evakueret var en IDF manøvre, der skulle narre Hizbollah til at tro, at de havde forårsaget menneskelige tab, udtalte IDF.

Den iransk-støttede terrorgruppe udtalte, at angrebet var en gengældelse for det israelske luftangreb i Syrien i sidste måned, der dræbte flere operativer, herunder to af dets medlemmer.

FN’s fredsbevarende styrker har været på stedet, hvor angrebene fandt sted og sagde at Hizbollah har overtrådt “FNs Sikkerhedsråds resolution 1701”.

FN’s resolution 1701 opfordrer til, at alle væbnede grupper udover det libanesiske militær fjernes fra det sydlige Libanon i området syd for landets Litani-flod.

Israel har gentagne gange hævdet, at Hizbollah, lejlighedsvis hjulpet af de libanesiske væbnede styrker, opretholder en aktiv tilstedeværelse i det sydlige Libanon af både krigere og våben på trods af forbuddet.

UNIFIL, der har til opgave at sikre implementering af resolution 1701, har indikeret, at begrænsningerne i dets mandat forhindrer dem i at være i stand til fuldt ud at undersøge Israels påstande, i særdeleshed fordi de fredsbevarende styrker ikke har mandat til at komme ind på privat grund.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp