Fra «skjult» til officiel flyrute

EgyptAirs første direkte rute til Tel Aviv er landet.
EgyptAir fly landet for første gang i Tel Aviv, 3. oktober 2021. (Foto: Israelske luftfartsmyndigheder)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Egyptens nationale luftfartselskab EgyptAir fløj 3. oktober med sin første kommercielle rute mellem Kairo og Tel Aviv. Luftfartselskabet vil flyve med 4 ugentlige direkte flyruter mellem de to lande, skriver Times of Israel.

Siden 1980’erne blev eneste flyrute mellem Egypten og Israel opereret af EgyptAirs’ datterselskab Air Sinai. Ruten mellem Tel Aviv og Kairo indgik som et af kravene i fredsaftalen mellem Israel og Egypten indgået 1979. Det særlige ved flyruten mellem de to lande var at den hidtil er foregået med umærkede fly uden det egyptiske flag.

I henhold til fredsaftalen ville Egypten blive det første arabiske land som etablerede flyrute til Israel, men da Egypten frygtede de politiske reaktioner, valgte de at flyve i skjul.

Nu har tiderne ændret sig og flyruten vil fremover opererer officielt med EgyptAir logo & egyptisk flag.

Beslutningen sker et par uger efter Israels premierminister Naftali Bennett mødtes med Egyptens præsident Abdel Fattah el-Sisi i Kairo – det første officielle møde mellem egyptisk og israelsk leder i et årti – læs HER.

Israel og Egypten har de seneste år styrket deres diplomatiske bånd. De to lande deler fællessikkerhedsinteresser i Hamas-kontrolleret Gaza – ligesom Israel ser Egypten også den iransk-støttet terrorgruppe som en alvorlig trussel mod både Israel, Sinai og det østlige Middelhav. Læs om Hamas HER. Læs om Irans rolle HER.

Endnu en historisk flyrute er også åbnet mellem Israel og Bahrain – den 1. oktober landede første fly fra Bahrain i Ben Gurion lufthavn i Israel, blot et år efter de historiske Abrahamaftaler blev indgået mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko – læs om Abrahamaftalerne HER

Endnu en historisk begivenhed var Israels udenrigsminister, Yair Lapids besøg i Bahrain hvor landets konge for første gang mødtes med israelsk embedsmand og udenrigsminister Lapid indviede Israels ambassade – læs HER.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelBoykot af israelske varer lige så forbudt for Aarhus som for København
Næste artikelMød nogle af de israelsk-arabiske stemmer som går i front for Israel
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise