Præsidentvalg kommer og går – Abrahamaftalerne er her for at blive

- Abrahamaftalerne indgået mellem Israel, Emiraterne og Bahrain bør ikke betragtes som et biprodukt af præsidentvalget, skriver den israelske journalist Michal Divon.
Historisk landing i Abu Dhabi i Emiraterne 31. august 2020 med israelsk/amerikansk delegation. (Foto: U.S. Embassy Jerusalem, flickr)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.


Abrahamaftalerne bør ikke betragtes som et biprodukt af det amerikanske præsidentvalg, skriver den israelske journalist Michal Divon i avisen Israel Hayom. Dem som mener at Abrahamaftalerne blot er en politisk kampagnetaktik har misforstået USA’s prioritering. Man kan vælge at ignorere det større billede, den historiske betydning og de personer som driver freden frem på jorden, men meningsmålingerne kan ikke ignoreres.

Ifølge meningsmålingerne, er amerikanerne mest bekymrede over økonomi, indvandring, national sikkerhed, våbenlove og miljø. Udenrigspolitik ligger ikke i top 10 i meningsmålingerne. Læs MIFF’s artikler om Abrahamaftalerne her.

Lokale amerikanske tv-kanaler har stort set ikke dækket Abrahamaftalerne, derfor mener Divon ikke at påstanden om at Abrahamaftalerne blot skulle tjene til at genoplive Trumps præsidentkampagne holder vand. Divon mener at tv-kanalerne afspejler befolkningens bekymringer – amerikanerne bekymrer sig mere om deres økonomi, levestandard og sundhedssystemet end fredsaftaler indgået i Mellemøsten.

De regionale styrker skifter dramatisk – præsidentvalg i USA er simpelthen ikke drivkraften bag fred i Mellemøsten, skriver Divon.

Divon mener heller ikke at påstanden om at Trump bruger Abrahamaftalerne som et trumfkort i sin valgkampagne holder stik – enhver præsidentkandidat vil naturligvis bruge sine politiske sejre i sin valgkamp.

Ifølge Divon har Israels premierminister Benjamin Netanyahu som har en retssag på vej, været udsat for lignende beskyldninger – læs MIFF’s artikel om retssagen mod Netanyahu her. Hverken Trump eller Netanyahu har fået afdragsfrihed efter Abrahamaftalerne. I Netanyahus tilfælde skyldes det ikke at israelerne ikke vægter udenrigspolitik højt, men derimod fordi der også er andre problemstillinger som presser sig på, skriver Divon.

Israelerne kalder Netanyahu for “tryllekunstneren” – udtrykket bruges både positivt og negativt. Ifølge Divon viser de seneste meningsmålinger, at det højreorienterede oppositionsparti Yamina haler ind på Netanyahus Likud parti, ifølge Divon sætter det spørgsmålstegn ved hans magiske evner. Læs MIFF’s artikel om en af de seneste meningsmålinger i Israel her.

De fleste israelere støtter op om Abrahamaftalerne, men de står i skærende kontrast til den store utilfredshed på hjemmefronten. Israelerne er ivrige efter at kunne rejse til Golfen, men de har siddet hjemme i flere uger under anden Corona-nedlukning – læs MIFF’s artikler om Corona-krisen her.

Ydermere viser Israels Central Bureau of Statistics (CBS) seneste undersøgelse at israelernes forbrugertillid er stødt faldende – læs MIFF’s artikel om undersøgelsen her. Tusindvis af israelere protesterer over hele Israel, fordi de er utilfredse med Netanyahus håndtering af Corona-krisen, uanset Abrahamaftalernes store betydning for Israel og hele regionen, overskygger de lokale problemer aftalernes betydning, skriver Divon.

Palæstinenserne er stærkt utilfredse med det gode forhold som tegner sig mellem Israel, Emiraterne, Bahrain (læs også MIFF’s artikel om normaliseringsaftalen mellem Israel og Sudan aftalt i fredags). Palæstinenserne afviste Abrahamaftalerne med det samme og nægtede at anerkende deres mangeårige allierede Emiraterne, efter de formåede at sætte Israels plan om at udvide suverænitet over dele af Judæa og Samaria. Læs MIFF’s artikler om israelske planer om suverænintet her.

Palæstinenserne ser Abrahamaftalerne som forræderi, fordi de kræver normalisering med Israel gennem den mantra, de er vokset op med, “hvis vi ikke får fred, gør ingen det.” Abrahamaftalerne hæmmer ikke muligheden for at oprette en palæstinensisk stat – palæstinensernes reaktion er derimod dræbende for udsigterne til en palæstinensisk stat, skriver Divon. Læs MIFF’s artikler om emnet her.

Der er også dem som frygter at Jerusalems hellige steder er i fare grundet Abrahamaftalerne – de kan ifølge Divon være sikre på, at den hashemitiske styring af de muslimske og kristne hellige steder ikke har ændret sig. De eneste som truer byen er ekstremister som retter blikket mod og chikanerer emiratiske turister som er rejst til Jerusalem for at besøge Tempelbjerget – Islams tredje helligste sted.

Se hvordan palæstinensere ydmyger emiratiske turister i Jerusalem i klippet:

Tidligere artikelAlbanien følger Kosovo – vedtager IHRA-definition af antisemitisme
Næste artikelHamas har løsladt palæstinensiske aktivister anholdt for Zoom-møde med israelere
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.
Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)