Fem ting det er værd at vide om retssagen mod Netanyahu

For første gang i historien skal en siddende israelsk premierminister møde op som tiltalt i en retssag.
Israels premierminister Benjamin Netanyahu (Foto: Amos Ben-Gershom / Flickr)Før du læser videre, vil vi gerne takke dig som er medlem af MIFF og gør det muligt for os at drive denne hjemmeside. Hvis du ikke er medlem endnu, vil vi gerne invitere dig til at betale kontingent for 2021 nu. Så giver vi dig resten af ​​år 2020 gratis.

I november 2019 blev premierminister Benjamin Netanyahu tiltalt for korruption. Læs mere om de tre sager som anklagemyndighederne mener han er skyldig i her.

Efter den juridiske behandling blev udsat i to måneder på grund af Corona-pandemien, mødte Netanyahu op søndag i distriktdomstolen i Jerusalem. Jerusalem Post lister fem ting som vi bør vide om retssagen.

1. Netanyahu skal kun møde op en sjælden gang under retssagen

Dommerne besluttede at Netanyahu skulle deltage ved den første retsdag, men det ventes at hans advokater kan følge sagen de fleste retsdage. Alligevel vil Netanyahu løbende skulle følge med i sagen, hvilket vil reducerer tiden han har til rådighed som premierminister.

2. Retssagen kan vare mindst et år – og det kan endda tage længere tid før der afsiges dom

Korruptionssagen mod tidligere premierminister Ehud Olmert tog mere end et år. Med ankebehandlingen tog prosessen mere end tre år.

I Netanyahus sag har anklagemyndigheden allerede meldt om 300 vidner. Prosessen vil tage lang tid, det samme gælder udfaldet af retssagen, da en af parterne kan anke.

3. Netanyahu vil sandsynligvis kunne afslutte sin periode som premierminister

Ifølge israelsk lov skal en premierminister som er dømt skyldig gå af, men det gælder først når der foreligger en afsagt dom. Ifølge regeringsaftalen vil Benny Gantz overtage posten som premierminister 17. november 2021. Derefter vil Netanyahu blive vice-premierminister. Men det er ikke sikkert en domstol vil tvinge Netanyahu til at trække sig som vice-premierminister, skriver Jerusalem Post.

4. Netanyahu er ikke den eneste tiltalte

Flere andre magtfulde israelere er dybt involverede i retssagen. Arnon Mozes, udgiver af den israelske storavis Yediot Aharonoth er tiltalt, det samme er ejerne af et stort telekommunikationselskab og nyhedsiden Walla, Shaul og Iris Elovitch.

Tre af Netanyahus tidligere medarbejdere skal vidne mod ham i retssagen. Alle tre har fået immunitet af anklagemyndighederne.

5. Retssagen vil ikke blive sendt på TV

Israels højesteret har haft direkte TV-sending fra en retssag under Corona-pandemien, men der er ikke planer om at åbne for TV-sending fra retssagen mod Netanyahu.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Ingen indlæg at vise