Kofod kommer til kort i sin kritik af USAs støtte til Israel

- Den amerikanske udmelding er desværre dårligt nyt for fredsprocessen. Den svækker udsigterne til en snarlig genoptagelse af meningsfulde fredsforhandlinger, udtaler udenrigsministeren.
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) Mener at bosættelserne er i strid med den internationale folkeret. (Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jeppe_Kofod.jpg)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).


Mandag den 18. november meddelte Trump-administrationen, at de ikke betragter israelske bosættelser som ulovlige i henhold til folkeretten.

USAs udmelding kommer efter et års gennemgang af det juridiske materiale af juridiske eksperter i det amerikanske udenrigsministerium.

Den socialdemokratiske udenrigsminister Jeppe Kofod og Lars Erslev Andersen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, har begge ytret kritik af USAs udmelding, skriver DR Nyheder.

-Den amerikanske udmelding er desværre dårligt nyt for fredsprocessen. Den svækker udsigterne til en snarlig genoptagelse af meningsfulde fredsforhandlinger, udtaler udenrigsministeren i en mail til DR.

– Udmeldingen har den betydning, at den to-statsløsning, som man har haft som mål for en fredsproces, er endegyldigt lagt i graven, siger Lars Erslev Andersen.

Ifølge udenrigsminister Kofod vil Danmark fortsætte med at arbejde for en to-stats løsning. Ifølge Kofod er netop den model eneste mulige fredsløsning.

– Den fredsløsning, som Trumps regering vil præsentere næste år vil være med et Israel, der har fået både Jerusalem og Vestbredden. Og så er der indtil videre Gaza tilbage til palæstinenserne, siger Lars Erslev Andersen.

Både udenrigsministeren og Andersen er ikke opmærksomme på faktuelle oplysninger, som skal med i betragtning.

Jerusalem Center for Public Affairs gør blandt opmærksom på at USA retter op på en fejl, som skulle være blevet rettet for år tilbage. Bosættelserne er unikke – derfor har det aldrig været hensigten, at den paragraf i folkeretten, som nogle mennesker bruger som argument mod bosættelserne, skulle have fundet anvendelse.

Både besættelsen og bosættelserne er lovlige i henhold til folkeretten. Udenrigsminister Kofod og Andersen kommer med ubegrundede udsagn og forholder sig ikke til kendsgerningerne som de ser ud i virkeligheden. Her er nogle af argumenterne for, hvorfor bosættelserne er lovlige:

Udenrigsminister Pompeo og amerikanerne ser ikke bort fra Israels militære kontrol over Vestbredden. Alle ved, at det er et dilemma, som også diskuteres internt i Israel. Pompeo understregede i sin tale, at situationen skal løses under forhandlingerne. ”International lov gennemtvinger ikke et bestemt resultat, og skaber heller ikke en retlig hindring for en forhandlet løsning,” sagde Pompeo.

Både udenrigsminister Kofod og Andersen ignorer det faktum, at de palæstinensiske myndigheder ikke ønsker at forhandle fred med Israel. PAs manglende vilje til at forhandle med israelerne skaber problemer for alle parter – der skal jo to til en tango. Så længe PA ikke vil forhandle en fredsløsning med Israel, vil der ikke komme fred. Ikke nok med det – PA oplærer palæstinensiske børn i had – se MIFFs artikel om de groveste eksempler i palæstinensiske skolebøger her. PA insisterer også på at udbetale terrorløn til dømte palæstinensiske terrorister med israelsk blod på hænderne – alt det sker med Abbas velsignelse. Det kan undre at udenrigsministeren og Andersen ikke forholder sig til PAs dobbelt spil, som en hindring for fred.

– USA er ikke kvalificeret eller autoriseret til at annullere folkeretlige resolutioner og har ingen ret til at give legalitet til nogen israelsk bosættelse, siger Mahmoud Abbas.

– Der vil komme demonstrationer, og der vil komme mere konflikt og alt sådan noget. Men det er jo ligegyldigt, for de har jo ingen opbakning fra nogen sider, så der vil komme en masse konflikter og en masse døde palæstinensere, og så vil det blive, som USA siger, siger Andersen.

Kofod, Andersen og Abbas er enige om, at Israel er problemet. Glemt er ethvert fokus på den reelle situation: Israels eksistensret, israelernes ret til at bosætte sig hvor de vil i deres land kan ikke og skal ikke diskuteres. Hvis fred mellem israelerne og palæstinenserne skal have en chance, kræver det at PA viser reel vilje til, at acceptere Israels eksistensret som en jødisk stat! Det kræver også at EU og resten af verden ikke tager parti eller blander sig i eventuelle forhandlinger.


Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelTel Aviv starter Shabbat-bus fra på fredag
Næste artikelJøder, der bor og dyrker tre procent af Vestbredden, kan umuligt være en hindring for en forhandlet to-statsløsning
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise