Leder af partiet den Arabiske fællesliste, Ayman Odeh (t.v.) og Ahmad Tibi var blandt de arabiske politikere der boykottede præsident Volodymyr Zelenskyj tale. (Foto: Flash90)

Arabiske partier boykottede Zelenskyj

- NATO og USA er skyld i krigen, siger arabisk politiker om Ruslands invasion af Ukraine.

Den 20. marts holdt Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj tale israelske politikere og Israel. Men det var ikke alle israelske politikere som ville lytte til hvad præsident Zelenskyj havde at sige.

De to arabiske partier i Knesset boykottede Zelenskyjs tale. Kun én af de 10 repræsentanter for de israelsk-arabiske partier lyttede med.

– Det er vores holdning at NATO og deres leder USA tvang krigen frem, siger Mansour Dahamsheh, partisekretær i partiet Hadash, som er en del av koalitionen Den arabiske fællesliste, skriver Times of Israel.

Talen til de israelske politikere skete via Zoom og de fleste politikere deltog – nogle af dem fra Indonesien og Frankrig. Det var kun de arabiske partier som boykottede Zelenskyjs tale.

Walid Taha fra Ra’am var den eneste fra de arabiske partier der lyttede til talen via Zoom. Partileder Mansour Abbas talte ved en konference i Haifa mens præsidenten holdt sin tale.

Den største motstand af Zelenskyjs tale kom fra det venstreradikale arabiske parti Hadash, som har en marxistisk baggrund som kommunistisk parti. Partiet har historiske bånd til Sovjetunionen, med mange medlemmer der har studeret og arbejdet der. Beslutningen om at boykotte talen blev mødt af kritik fra andre venstreorienterede partier.

– Ingenting kan retfærdiggøre at boykotte talen fra en demokratisk valgt leder som repræsenterer et folk under brutalt angreb fra en totalitær atommagt, Tweetede den venstreorienterede menneskerettighedsadvokat Michael Sfard.

Politikere fra Hadash fik også kritik i 2017, da de nægtede at fordømme Syriens diktator Bashar al-Assad, efter hans regime havde brugt kemiske våben sin egen befolkning. Partimedlemmer har tværtimod hyldet Assads erobring af oprørskontrollerede områder i Syrien.

Palæstinenserne nægter også at fordømme Rusland. Israel fordømte allerede Ruslands invasion på den første dag.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp