Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Bennett: – Vi må gøre alt hvad vi kan for at mægle fred i Ukraine

Israel vil gøre alt hvad de kan for at stoppe krigen i Ukraine. (Foto: Becker1999, flickr, 7. marts 2022)
- Jeg ser det som vores moralske forpligtelse at gøre alt hvad vi kan, udtaler Israels premierminister Naftali Bennett efter møde med Putin i Moskva.

Lørdag afbrød Israels premierminister Naftali Bennett Shabbat for at rejse til Moskva og Berlin i håb om at kunne mægle mellem Rusland og Ukraine om at stoppe Ruslands krig i deres naboland. Læs om Bennetts møde med Putin HER.

Søndag lovede Bennett at fortsætte forsøg på mægling mellem parterne – uanset hvor små chancerne for at det sker måtte være, skriver The Algemeiner.

“Vi vil fortsætte med at assistere så snart der er en lille åbning – også selvom chancerne ikke er store. Jeg ser det som vores moralske forpligtelse at gøre alt hvad vi kan, sagde Bennett under regeringsmøde i Jerusalem. “Så længe lyset brænder, skal vi gøre en indsats, og måske vil det stadig være muligt at handle.” sagde premiereministeren.

Bennetts kommentarer kom efter et blitz af uanmeldte møder med Ruslands præsident Vladimir Putin i Kreml og Tysklands kansler Olaf Scholz i Berlin lørdag for at diskutere Ukraine-krisen.

“Jeg vendte tilbage fra Moskva og Berlin for et par timer siden,” sagde Bennett. “Jeg tog dertil for at hjælpe på dialogen mellem parterne, selvfølgelig med velsignelsen og opmuntringen fra alle indvolveret.”

Bennett talte med Ukraines præsident Volodymyr Zelensky søndag, det var tredje telefonsamtale mellem lederne inden for et døgn. Bennett talte også med Putin igen over telefonen, efter at have talt med Frankrigs præsident Emmanuel Macron og Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan, rapporterer det russiske nyhedsbureau TASS.

Israels udenrigsminister Yair Lapid rejser i dag til Riga i Letland til et diplomatisk møde med USA’s udenrigsminister Antony Blinken.

Israel har siden krigens start tilbudt at fungere som mægler – det skyldes at Israel både har gode relationer og interesser i Rusland og Ukraine. Israel er også blevet bedt af Ukraine om at fungere som mellemled med Moskva.

I mellemtiden har Zelensky gentagne gange opfordret Israel til også at give Ukraine militærhjælp ud over humanitære bistand.

“Som I alle ved, er situationen på stedet ikke god. Den menneskelige lidelse er stor og vil sandsynligvis blive meget større,” bemærkede Bennett. “Der er også israelere, der skal vende hjem, og jødiske samfund i nød, som har brug for hjælp.”

Israel forbereder sig på en “betydelig” bølge af immigration fra Ukraine og diskuterer absorptionsplaner, som vil blive præsenteret for sikkerhedskabinettet i løbet af ugen, tilføjede Bennett.

“Det er en udfordring for staten Israel, men det er en udfordring, vi har har stået over for flere gange tidligere,” forsikrede Bennett. “I den slags øjeblikke, hvor verden står over for uro, og jøder ikke længere er sikre, der hvor de er, bliver vi alle mindet om, hvor vigtigt det er, at der er et nationalt hjem for jøder – uanset hvor de er og hvor vigtigt det er, at vi har staten Israel.”

Omkring 10.200 israelske statsborgere har forlandt Ukraine i løbet af de tre uger der er gået siden Israels udenrigsministerium kom med en advarsel om at israelere skulle forlade Ukraine. Omkring 5.700 israelere er flygtet siden krigens udbrud. Udenrigsministeriet vurdere at der fortsat er omkring 2.000 israelske statsborgere i Ukraine.

Udenrigsminister Lapid instruerede søndag udenrigsministeriet og Israels agentur for internationalt udviklingssamarbejde (MASHAV) om at fortsætte med at yde humanitær bistand i overensstemmelse med de ukrainske myndigheders og nabolandenes behov. Det vil omfatte overførsel af seks store generatorer til Lvov Hospital for at sikre kontinuerlig drift under strømafbrydelser.

Ministeriet driver allerede flygtningehjælpscentre ved flere grænseovergange, hvor der er udstationeret personale, der sørger for vinterudstyr og andet livsnødvendigt udstyr.

Israels sundhedsministerium planlægger også at etablere et felthospital i Ukraine i løbet af de kommende par dage i samarbejde med Sheba Medical Center og Clalit Health Fund.

Under pressemøde i dag, udtalte Ukraines ambassadør i Israel: Israels mægling ‘vigtigere end våbensalg’, siger Yevgen Korniychuk, skriver Ha’artez.

Ukraines ambassadør i Israel takkede Israels premierminister for hans mæglingsindsats i weekenden og sammenlignede Ruslands invasion af Ukraine med Israels Yom Kippur-krig, hvor Israel håndterede “en fjende med meget større og stærkere våben”.

“Det faktum, at premierministeren afbrød Shabbat for at tale om fred, er uden fortilfælde,” tilføjede ambassadøren.

Bennetts indsats, som førte ham til Rusland og Tyskland, er “vigtigere end salg af våben, som vi fortsat kæmper for at få, men vi forstår [jeres grunde]” udtalte ambassadøren.

Samtidig udtrykte Ukraines ambassadør skuffelse over at Israel ikke leverer våben til Ukraine.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem