Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Jødisk liv i Danmark presset til det yderste

Der har levet jøder i Danmark i over 400 år. Selvom de kun udgør kun en promille af befolkningen, er antisemitismen stigende. (Foto: Sam Litvin, flickr)
Omskæringsdebatten i Danmark er kørt helt af sporet og har skabt stor utryghed blandt danske jøder - der skal handles nu hvis vi virkelig ønsker at bevare jødisk liv i Danmark.Sidste år bragte MIFF Anne Sofie Allarps kommentarer på omskæringsdebatten i Danmark: – Den jødiske minoritet er ikke i efterkrigstiden blevet brandet så negativt i offentligheden. Udvalgte omskæringskommentarer på Simon Emil Ammitzbøll-Billes væg: »omskæring er grov vold,« »lemlæstelse af børn,« »mishandling på grund af overtro,« »middelalderlig,« »mishandle deres drenge,« »de er ikke værd at ødelægge Europa for,« »send dem retur,« »vanvid,« »smit dem med corona.« Læs mere HER.

En yderst betændt omskæringsdebat har stået på herhjemme igennem flere år og danske jøder oplever stigende antisemitisme – truslen mod fremtidigt jødisk liv er stigende, noget som MIFF gentagende gange har påpeget. Læs mere HER. Alligevel har vi fortsat ikke en dansk handleplan mod antisemitisme – læs mere HER.

Uanset om man er for eller imod omskæring så vil et forbud mod omskæring betyde at det jødiske mindretal i Danmark vil forsvinde. Der lever omkring 6.000 jøder i Danmark, i 2022 vil det være 400 år siden jøderne blev inviteret til Danmark, vil der mon også være jødisk liv i Danmark om 400 år? Læs mere om jødernes historie i Danmark HER.

Stigende pres mod jødisk liv i Danmark

I går skrev formand for Det jødiske samfund nedenstående i nyhedsbrevet, efter borgerforslaget om indførelse af et omskæringsforbud i Danmark, igen, igen blev udsat efter mere end 3 år!

Sådan skrev Det jødiske samfund om konsekvenserne ved omskæringsdebatten som er kørt fuldstændigt af sporet og er blevet til en voldsom hetz mod danske jøder:

Omskæringsdebat skaber ulighed i sundhedssystemet

Uanset udfaldet af tirsdagens debat om beslutningsforslaget om et forbud mod drengeomskæring, har de seneste års omskæringsdebat skadet tillidsforholdet mellem minoriteter og danske læger.

Når over 1000 læger så sent som i lørdagens Berlingske Tidende går i mod såvel Styrelsen for Patientsikkerhed, WHO og resten af verdens sundhedsmyndigheder og stempler omskæring som ”et overgreb”, er det ikke alene en betænkelig tilsidesættelse af lægefaglighed til fordel for politiske holdninger. Det er med til at undergrave tilliden mellem minoriteter og lægestanden – og dermed skaber det mere ulighed i sundhedssystemet.

Blandt underskriverne af kronikken er mere end 162 praktiserende læger, også kaldet familielæger. De lægger sammen med de øvrige læger bag kronikken i Berlingske navn til både tvivlsomme konspirationsteorier om danske sundhedsmyndigheder og international forskning, men de udskammer også en tredjedel af verdens forældre som skyldige i ”overgreb”.

”Vi oplever i stigende grad, at jødiske forældre føler sig utrygge ved debatten og overvejer at skifte læge. Hvordan skal jødiske og muslimske forældre nu kunne stole på, at de får en ordentlig behandling hos lægen eller på sygehuset, når så mange læger kalder deres religiøse praksis for et overgreb? Det skaber en ulighed i sundhedssystemet,” siger Henri Goldstein, der understreger, at uligheden også bliver understreget af konkrete sager i sundhedsvæsnet. Således stod et jødisk forældrepar frem i Kristeligt Dagblad for et halvt år siden, og fortalte, hvordan de følte sig mistænkeliggjort, da de kontaktede Rigshospitalet med deres lille søn, der havde ondt i maven.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at en stor gruppe danske læger ønsker et forbud mod drengeomskæring. Det er de naturligvis velkomne til at mene, men det er ikke i orden at skabe mistillid mellem sundhedssystemet og minoriteter på baggrund af udmeldinger, der er 100 procent politiske,” slutter han.

Hvordan forholder Det Jødiske Samfund sig til de mest almindelige argumenter i debatten? Læs mere her.
Læs vores faktaark om omskæring her.
For yderligere oplysninger eller kommentarer kontakt politisk rådgiver Susanne Holmgaard Hansen, shh@mosaiske.dk 

Opdatering:
Læs Henri Goldstein, speciallæge, dr. med., cand.mag. og formand, Det Jødiske Samfund, kommentarer den 20. april i Berlingske Tidende HER.


Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem