Siden 7. oktober-massakren mod Israel er flere israelere flygtet til Danmark og resten af Europa, hvor de jødiske samfund i årtier, men især efter massakren er blevet svækket af eksplosiv antisemitisme og et stigende antal jøder flygter til Israel for at kunne leve et jødisk liv, uden at blive forfulgt.
Flere israelere i Europa = afgørende vendepunkt for jødisk liv, i 2020 kunne MIFF fortælle at antallet af jøder i Europa lå på sit laveste i 1000 år. Siden er udviklingen kun gået den forkerte vej, men nu viser en ny undersøgelse, at en stigende israelsk befolkning i Europa, både har givet de jødiske samfund nyt liv og forbedret forholdet mellem Israel og de jødiske samfund i diasporaen.
Nyt liv til de danske jøder, samtidig med, at en ny rapport viste at jødisk liv mistrives i Danmark ti år efter terrorangrebet mod synagogen, har flere israelere givet jødisk liv i Danmark et stort løft, fx har en gruppe israelske kvinder oprettet hjemmesiden Living-denmark.com, en ung israelsk mand er blevet Det Jødiske Samfunds frivilligkoordinator og på Carolineskolen, der både er Danmarks eneste jødiske skole og Europas ældste private jødiske skole, er flere israelske børn blevet budt velkommen. Uri Krivaa, der leder Carolineskolen, udtaler: Det har været en stor mundfuld at optage op imod 50 israelske børn på Carolineskolen på mindre end to år. Men også et godt rygstød til fremtiden.
Det britiske Institute for Jewish Policy Research (IJPR) har netop offentliggjort den første rapport på området. Dr. Daniel Staetsky, der står bag rapporten udtaler i The Guardian: – Vi kan sige, at der kulturelt og demografisk er sket et reelt vendepunkt. Muligvis enden på en æra. Israels grundlæggere ville aldrig have forestillet sig, at det ville være Israel, der fornyede de europæiske jødiske samfund – og ikke omvendt.
Massakren, der fik flere israelere til at flygte, Israel lever i et meget farligt nabolag, hvor fjenderne står i kø for at angribe verdens eneste jødiske stat, der kun er på størrelse med Jylland. Livet i Israel har aldrig været let – krig, terror, mødre og fædre, der må begrave deres terror-myrdede børn, politisk polarisering og stigende leveomkostninger er desværre en del af den israelske dagligdag på tværs af religion, etnicitet og køn. Alligevel har 7. oktober-massakren, der var den værste mod jøder siden Holocaust, sendt chokbølger gennem det israelske samfund. Den 7. oktober 2023, blev babyer, børn, kvinder, ældre, syge, handicappede og mænd myrdet, såret, voldtaget og kidnappet fra deres hjem til Hamas-kontrolleret Gaza af flere tusind terrorister, der gik fra hjem til hjem i kibbutzer og lokalsamfund med automatvåben og livestreamede på sociale medier, mens de gik til angreb mod israelske familier. Massakren har ændret Israel for altid – aldrig har det lille land kæmpet mod så mange samtidige fronter. Siden massakren er Israel blevet udsat for raket, missil og droneangreb fra Gaza, Libanon, Yemen, Syrien, Irak og Iran. Undersøgelser har blandt andet vist en kraftig stigning i PTSD blandt israelerne, der kæmper for at vende tilbage til livet trods ubærlig smerte over alle dem, som de har mistet og gidslerne, der fortsat holdes fanget i Gaza. IJPR-rapporten viser at omkring 630.000 israelere nu lever uden for deres hjemland.

