Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Den jødiske befolkning i Europa på sit laveste siden år 1170

Tallit (jødisk bedesjal) og kippah (kallot). (Foto: James MacDonald, flickr)


Den jødiske befolkning i Europa er faldet til under 10 procent, slår ny rapport fast – det er det laveste niveau siden år 1170.

– I skrivende stund er antallet af ​​jøder, der bor i Europa – det samme som det var ved den første globale folketælling af jøder, foretaget af Benjamin of Tudela, en jødisk rejsende i år 1170, ifølge rapporten, udgivet af tænketanken Institute for Jewish Policy Research (JPR).

Ifølge rapporten udarbejdet af Daniel Staesky (JPR) og Sergio della Pergola som er ekspert i jødisk demografi, er andelen af jøder som i dag identificerer sig som jøder i Europa faldet med knap 60 procent i løbet af 50 år.

I dag bor der 1,3 mio. jøder i Europa mod 3,2 mio. i 1970, ifølge data som dækker EU-medlemslande, Storbritannien, Tyrkiet og Rusland.

Rapporten er baseret på folketællings-oplysninger samt data indsamlet af de jødiske menigheder.

Ifølge rapporten kan en stor del af befolkningsnedgangen stadig spores tilbage til Holocaust.

– Mens de demografiske konsekvenser af Shoah (Holocaust) ikke gennemgås detaljeret i rapporten, skal man huske på, at dens eftervirkninger fortsat har stor indflydelse på den jødiske befolkningssammensætning og tendenser. Konsekvenserne af Holocaust har fortsat stor indflydelse på jødisk fællesskab og jødisk liv i det moderne Europa. I 1945 var Europas andel af jøder i verden faldet til 35% og faldt yderligere til 26% i 1970 – i 2020 ligger den på til 9%. Den procentvise tilbagegang kunne hovedsageligt mærkes i Østeuropa, hvor andelen af jøder faldt fra 26 % i 1945 til 17% i 1970 og igen til 2% i 2020. Ifølge rapporten har Vesteuropa holdt mere konstant på sin andel af jøder globalt set – fra 9% i 1945 til 7% i 2020.

Ud af de omkring 15 mio. jøder i verden, bor der knap syv mio. jøder i Israel og tæt på seks mio. jøder i USA.

I Danmark bor der omkring 6.000 jøder – det præcise tal kendes ikke da danskernes religiøse tilhørsforhold ikke registreres.

Se tidslinje for jødisk historie i Danmark her. Læs mere detaljeret gennemgang af jødernes historie i Danmark her.

Se også mere detaljeret gennemgang af rapporten i avisen Ha’aretz.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem