Stigende bekymring over at børn af palæstinensere ansat i de palæstinensiske myndigheders sikkerhedsapparat bliver terorister. (Foto: Flash90)

Et flertal af palæstinenserne foretrækker vold og terror frem for forhandlinger

Ny undersøgelser viser lav opbakning til en tostatsløsning blandt palæstinenserne.

Ny spørgeundersøgelse udført af Palestinian Center for Policy and Survey (PCPSR), giver os et godt indblik i hvad palæstinenserne mener og tænker. Flere resultater af undersøgelsen er bekymrende og må derfor tages med i betragtning når der tales om den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Spørgeundersøgelsen viser blandt andet at hvis der blev afholdt valg i dag, ville palæstinenserne foretrække en terrorist som deres leder. Leder af den iransk-støttet terrorgruppe Hamas Ismail Haniyeh ville vinde valget med 54%, mens de palæstinensiske myndigheders (PA) præsident Mahmoud Abbas kun ville få 38% af stemmerne.

PA-præsident Abbas blev i 2006 valgt som PA’s præsident for en 4 års periode, alligevel sidder han fortsat på posten efter i 18 år uden at der har været valg. Ved valget i 2006 vandt terrorgruppen Hamas og i 2007, begik terrorgruppen et blodigt kup mod Fatah som kontrollerer PA i Gaza. Siden 2007 har hamas haft fuld kontrol over Gaza. Israel trak sig helt ud af Gaza i 2005.

Palæstinenserne opfylder ikke folkerettens krav til at blive anerkendt som stat. Det skyldes blandt andet at deres grænser ikke er afklaret, at der er to rivaliserende regeringer (den iransk-støttet terrorgruppe Hamas i Gaza siden 2007 og de palæstinensiske myndigheder i Omreåde A & B i Judæa og Samaria) og en lovgivende myndighed som ikke hænger sammen

PA-præsident Abbas lovede at der ville komme valg i 2021, men som flere gange tidligere blev valget aflyst efter Abbas indså at han stod til at tabe valget til Hamas’ leder.

Palæstinensisk politik er inddelt i to store fraktioner, Fatah og Hamas. Hvis valget stod mellem Marwan Barghouti (59%) fra Fatah og Haniyeh (39%) fra Hamas, ville palæstinenserne foretrække førstnævnte. Problemet er at Barghouti er blevet idømt fem livstidsdomme for sin rolle i drabet på fem personer. Han sidder i dag i israelsk fængsel.

Det vil sige at palæstinenserne foretrækker at blive ledet af terrorister.

PCPSR’s undersøgelse giver også et interessant indblik i hvordan palæstinenserne ser på forholdet til Israel. Mens internationale aktører som USA, EU, Danmark, Norge og andre fortsat støtter den såkalte «tostatsløsning», er det kun 40% af palæstinenserne som støtter den løsning. 32% støtter en «enstatsløsning» med «lige rettigheder for alle».

På spørgsmålet om hvad palæstinenserne mener er den mest effektive måde at «ende israelsk okkupation og skabe en uafhængig stat» svarer 68% af palæstinenserne at det er via vold. 44% svarer at det er via væbnet kamp [dvs. terror som det skete under Anden Intifada i 2000], 24% svarer «folkelig modstand» [palæstinensisk eufemisme for terrorangreb – eksempelvis skudangreb, knivangreb, bilangreb]. Kun 25% af palæstinenserne mener «forhandlinger» er den bedste løsning.

Ved Oslo-aftalerne indgået primo 1990’erne fik palæstinenserne selvstyre og de palæstinensisker selvstyremyndigheder (PA) blev sammensat – PA har siden modtaget milliarder og atter milliarder af danske skattekroner som PA i stor stil misbruger til eksempelvis at udbetale terrorlønninger (over 1 milliard kroner i 2020) til dømte terrorister israelske liv på samvittigheden og udarbejde jihad skolepensum som oplærer skolebørn i at blive terrorister og ofre livet i hellig krig mod israelere. Den 5. maj 2021 skabte det stor debat i Folketinget hvor MIFFs information også blev fremhævet, flertallet stemte imod et stop for dansk PA-bistand – se hvad partierne stemte HER.

Hvad mener palæstinenserne selv om PA? 84% svarer at PA er korrupt (allerede i 1997 dokumenterede meeneskerettighedsorganisationer omfattende PA korruption – se også hvordan dansk PA bistand misbruges af PA). 55% af palæstinenserne mener at PA er en byrde for palæstinenserne. Kun 39% ser PA som en ressource for palæstinenserne og 49% svarer at en opløsning af PA er hvad der skal til for at bryde den politiske blindgyde.

Hele 73% af palæstinenserne tror på at der står en profeti i Koranen om Israels undergang, kun 22% tror ikke på det. Nogle Koran kendere tror på at der er et vers i Koranen som forudsiger at Israels undergang vil ske i 2022, 57% svarer at de ikke tror på det, mens 32% tror på at Israels undergang vil ske i 2022.

Det gælder for 73% af dem som tror på profetien om Israels undergang i Koranen.

Palæstinenserne blev også spurgt ind til krigen i Ukraine – 43% klandrer Rusland for at starte krigen, 40% lægger skylden på Ukraine. Hele 71% af palæstinenserne vil have at PA er neutrale når det gælder krigen i Ukraine. Læs hele undersøgelsen HER.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp