Israels fjender falder som dominobrikker

Klik her for at blive medlem af MIFF nu – hjælp os med at nå 18.000 medlemmer

– Hvorfor vælger København at navngive Palæstinas Plads mens min danske bror sidder kidnappet i Gaza?

Her ses danske Itzik Elgarat som ung far i Danmark. Efter knap ét års fangenskab venter nu 69-årige Itzik stadig på, at de danske myndigheder hjælper ham hjem fra Gaza. (Foto: Skærmdump fra: https://media.bringthemhomenow.net/home)
Dany Elgarat: - Hvorfor vælger de at navngive Palæstinas Plads lige nu? Hvad har ændret sig? Hvorfor navngiver København i stedet ikke en plads efter min bror? Der er ikke nogen danske statsborgere, der er taget til gidsel af Israel. Til gengæld er en dansk statsborger taget til gidsel af Hamas.

Den 7. oktober 2023, blev Israel udsat for den værste massakre mod jøder siden Holocaust. Flere tusinde terrorister stormede ind over grænsen fra Hamas-kontrolleret Gaza og gik til angreb mod alle på deres vej, inkl. babyer, børn, kvinder, ældre, syge, handicappede og mænd. Massakren kostede over 1200 liv, flere tusinde sårede, utallige blev massevoldtaget og mindst 250 blev kidnappet til Gaza.

En af de kidnappede er det dansk-israelske gidsel Itzik Elgarat, der har kone og to danske børn i Danmark. Itzik “fejrede” sin 69-års fødselsdag i Gaza og det vides ikke om han er i live efter knap ét års fangenskab uden nødhjælp, medicin eller besøg fra internationale organisationer. 

Danmarks statsminister og udenrigsminister lovede at få danske Itzik hjem, siden Itzik blev kidnappet fra sin kibbutz af bevæbnede terrorister, har hans familie, inkl. hans bror, Dany Elgarat, kæmpet for at få ham hjem.

Itziks familie til MIFF og Israels ambassade: – Hvor er de danske myndigheder? Den 7. marts 2024 viste MIFF i samarbejde med Israels ambassade, dokumentaren Supernova: The Music Festival Massacre, hvor overlevende og øjenvidner fortalte hvad de så under 7. oktober-massakren mod Israel. her fortalte Itziks bror og familie, at de danske myndigheder ikke hjælper Itziks børn, der er danske statsborgere og lever i Danmark. I stedet er Israel trådt til og har forsøgt at hjælpe Itziks danske familie, i det omfang som de kan.

Itzik står ikke øverst på de danske politikers dagsorden, Dany fortalte at familien blandt andet har talt med statsministeren og understreget at Itzhak er dansk statsborger og derfor har krav på hjælp fra Danmark.

Om Palæstinas Plads i København, skriver B.T.: – Nu kan Dany Elgarat til stor frustration se, at Københavns Kommune har valgt at navngive en plads på Nørrebro ‘Palæstina Plads’.

– Det er utroligt, siger Dany Elgarat til B.T.

Københavns Kommune har valgt side i krigen: – Når de gør det, mens der er krig, ser det ud som, at de protesterer mod Israel. De kan ikke vælge side, så længe der stadig er krig, understreger Dany.

Dany er mildest talt forundret over kommunens timing.

Det er ikke noget nyt, at flere politikere på hovedstadens rådhus i årevis har ønsket at navngive “Palæstinas Plads”, hvilket MIFF også har skrevet om.

Hvorfor navngiver København ikke en plads efter min bror? Hvorfor vælger politikerne at navngive Palæstinas Plads lige nu? Hvad har ændret sig? Hvorfor navngiver København i stedet ikke en plads efter min bror? Der er ikke nogen danske statsborgere, der er taget til gidsel af Israel. Til gengæld er en dansk statsborger taget til gidsel af Hamas, påpeger Dany.

Hvor er Københavns medfølelse for min bror, hans kone og børn? Københavns Kommune bliver nødt til at vise Itziks kone, børn og familie, at de bekymrer sig om dem, siger Itziks bror.

Kommunen kan gøre som de vil når krigen er slut, Når der er fred eller våbenhvile, kan de gøre, hvad de vil. Hvis de vil bekymre sig om de civile tab i Gaza, er det okay, det har jeg ikke noget problem med, men vent til krigen er slut, tilføjer Dany. 

Tilbage i marts kom terrorgruppen Hamas med en melding om at Itzik var blevet dræbt i Gaza, men oplysningerne er ikke blevet bekræftet af Israel eller Udenrigsministeriet.

Palæstinas Plads på Nørrebro, for få dage siden stemte et flertal i Teknik- og miljøudvalget JA til pladsen. Efter pladsen fik det nødvendige flertal i Teknik- og miljøudvalget, blokerede Helle Bonnesen (Konservative) for at forslaget kunne sendes til videre behandling i Vejnævnet. Derfor skal Københavns borgerrepræsentation, primo oktober, igen stemme om forslaget.

Har flertal til at stemme forslaget igennem, Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet har 29 mandater og dermed også det nødvendige flertal, til at få forslaget vedtaget.

Line Barfod (Enhedslisten), der er kommunens Teknik- og Miljøborgmester, udtaler: – Jeg har den dybeste medfølelse med civile ofre på begge sider af konflikten, som jo desværre er og har været meget langvarig og dybt ulykkelig. Men beslutningen om en Palæstinas Plads i København er alene truffet på baggrund af et årelangt ønske fra mange københavnere med rødder i Palæstina.

Teknik- og Miljøborgmesteren tilføjer. – Der er tale om et navngivningsforslag, der er næsten 25 år gammelt. Derfor mener jeg og et flertal i Teknik- og Miljøudvalget, at det er på tide at gennemføre navngivningen. Vi har i København mange navne på gader, pladser og veje fra steder ude i verden. Når vi selv rejser ud i verden som københavnere, giver det os en rar følelse indeni, når vi opdager steder, der er opkaldt efter fx København eller Danmark. Og den samme oplevelse vil vi gerne give folk i København.

Se et klip om danske Itzik her.


Synes du også at Københavns Kommune bør navngive en plads eller en gade efter Itzik Elgarat? Skriv dit svar nedenfor i kommentarfeltet.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem