Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Stærke reaktioner på ICC sidestilling af Israel med Hamas

Her ses premierminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og IDF-chef Herzi Halevi under møde 7. marts 2024.
Mens USA og flere EU-lande kalder ICC's beslutning for fuldstændig uacceptabel, vil Danmarks udenrigsminister hverken udtale sig for eller imod ICC.

Det har vakt stærke reaktioner i Israel, USA og flere EU-lande at Karim Khan, der er anklager ved Den Internationale Straffedomstol (ICC), har bedt ICC om at udstede arrestordrer på Israels premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Yoav Gallant. Der er også anmodet om arrestordrer på Hamas-ledere Yahya Sinwar, Mohammed Deif og Ismail Haniyeh.

Her ses ICC-anklager Karim Khan i kibbutz Be’eri – en af kibbutzerne, der blev hårdt ramt under 7. oktober-massakren mod Israel. Nu vil Khan have israelske ledere og Hamas-ledere anholdt.

1. Israel er ikke ICC-medlemsland og mener derfor ikke at ICC ikke har jurisdiktion på området. Synspunktet støttes af lande som Storbritannien og USA.

2. ICC’s anklagerens sidestilling af Israel, der er et demokrati med terrorgruppen Hamas som begik 7. oktober-massakren mod Israel (den værste massakre mod jøder siden Holocaust), har vakt stærke reaktioner.

Det er nu op til ICC-dommere at beslutte hvorvidt arrestordrene skal godkendes. Bliver arrestordrerne på Netanyahu og Gallant godkendt, vil det få vidtrækkende diplomatiske konsekvenser for Israel.

ICC-anklagerens beslutning har også vakt stærke reaktioner i Israels parlament (knesset), hvor 106 ud af 120 Knesset-medlemmer støtter erklæringen som fordømmer ICC.

I erklæringen skriver Israels parlament: – Staten Israel udkæmper en retfærdig krig mod en kriminel terrororganisation. Israels forsvarshær opererer ud fra den højeste moral og standard blandt alle hære i verden. Vores heroiske soldater kæmper med mod og dedikation, i henhold til international lov, på et niveau, som ingen anden hær nogensinde har gjort.

Knesset udtaler videre at det er skandaløst, at ICC-anklageren lister israelske ledere og Hamas-ledere i samme arrestordre: – Haag-anklagerens skandaløse sammenligning af israelske ledere med ledere i en terrororganisation er en historisk forbrydelse som ikke vil blive glemt. Det er også et klart udtryk for antisemitisme og vi afviser det med afsky. 80 år efter Holocaust vil ingen stoppe den jødiske stat i at forsvare sig selv.

Udenrigsminister Løkke Rasmussen vil hverken udtale sig for eller imod ICC, han kalder det dog “prekært” at Netanyahu som leder af et demokrati sidestilles med terrorledere. Han udtaler til DR: – Det forekommer mig lidt prekært, at lederen af en demokratisk stat nævnes ligeværdigt med lederen af en terrororganisation, men det rokker ikke ved min konklusion, nemlig at vi har respekt for ICC.

Stærk fordømmelse af ICC fra Tyskland, Italien og USA, Netanyahu er den første israelske leder og den eneste leder af et demokratisk land truet med ICC-arrestation. Det har fået flere europæiske lande som Tyskland og Italien til at reagere. Italiens udenrigsminister har reageret stærkt på, at ICC-anklagerens sidestilling mellem Israel og Hamas. Udenrigsminister Antonio Tajani udtaler: – Det er fuldstændig uacceptabelt, at Hamas og Israel sættes i samme bås. Man skal træde varsomt, så man ikke legitimerer anti-israelske holdninger, der giver mere næring til antisemitisme.

USA’s præsident Joe Biden kalder ICC-anklagerens beslutning for skandaløs og siger, at USA altid vil støtte Israel i sin forsvarskamp. Præsident Biden: – Lad mig være helt klar: Uanset hvad ICC-anklageren beslutter, er der ingen ækvivalens – ingen – mellem Israel og Hamas.

USA’s udenrigsminister Antony Blinken reagerer stærkt og sætter spørgsmålstegn ved ICC-anklagerens legitimitet og troværdighed. Han udtaler: – Vi afviser ICC-anklagerens sammenligning af Israel med Hamas. Det er skammeligt. Hamas er en brutal terrororganisation som har begået den værste massakre mod jøder siden Holocaust og holder flere uskyldige mennesker fanget som gidsler, inkl. amerikanere.

ICC-anklageren begrunder sin beslutning med at Gallant og Netanyahu er ansvarlige “for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden”. Og selvom Israels nødhjælp til Gaza har slået alle rekorder, mener han ikke det er nok.

ICC’s anklager har ikke anmodet om en arrestordre mod israelske militærledere. Amos Harel, der er kommentator i Ha’aretz mener det skyldes at han er klar over, at påstanden om, at IDF bevidst dræber mange civile i Gaza ikke har hold i virkeligheden.

FN-organ har halveret antal dræbte kvinder og børn i Gaza , FN-organet OCHA, der har ansvaret for at holder styr på drabstallene i Gaza ud fra Hamas’ tal, har nu nedjusteret antallet af dræbte kvinder og børn markant. Den 6. maj oplyste de, at 9.500 kvinder og over 14.500 børn var blevet dræbt. Tallene er nu blevet nedjusteret til 4.959 kvinder og 7.797 børn, dvs. en halvering. Hvert eneste liv der går tabt er forfærdeligt, men DK-medier burde fortælle danskerne, at Israels forsvarhær (IDF) gør mere end noget andet land nogensinde har gjort for at beskytte civile liv.

John Spencer, der er verdensførende ekspert i bykrigsførelse skrev for nylig om IDF’s revolutionerende tiltag for at beskytte de civile i Gaza: – Jeg så at IDF sågar sporede de civile i realtid ned til en radius af få blokke ved hjælp af drone/satellitbilleder, mobiltelefonsporing og bygningsskadevurderinger for at undgå at ramme civile.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem