Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Kun de færreste israelere ønsker nye bosættelser i Gaza

Her ses resterne af den israelske bosættelse Gush Katif i Gaza i 2020. (Foto: Flash90)
I 2005 trak Israel sig ud af Gaza og tvangsflyttede 8000 bosættere i håb om fred. I dag ønsker kun de færreste israelere at bo i Gaza efter krigen.

2005; Israel trak sig ud af Gaza i håb om fred, beslutningen blev truffet af daværende premierminister Ariel Sharon. Beslutningen betød at 8.000 israelere skulle tvangsflyttes af israelske soldater og enklaven skulle overdrages til Fatah (partiet som kontrollerer de palæstinensiske myndigheder).

2006; Israels håb om fred faldt til jorden, Israels drøm om fredelig sameksistens med sine naboer smuldrede hurtigt. I 2006 vandt terrorgruppen Hamas det palæstinensiske valg i Gaza. Hamas anerkender ikke Israels ret til at eksistere og har som erklæret mål at udslette Israel med alle midler.

EU’s glemte svigt af Israels sikkerhed efter 2005, efter Israels trak sig ud af Gaza, blev EUBAM (European Union Border Assistance Mission) udsendt til Rafah-overgangen mellem Gaza og Egypten. Styrken bestod af omkring 60 politi- og toldembedsmænd som skulle “hjælpe med at skabe fred i området”. Styrken skulle også overvåge trafikken og stoppe våbensmugling ind i Gaza. EUBAM bestod ikke testen og efter få måneder flygtede de til Israel af frygt for at blive myrdet eller kidnappet.

2007; Hamas begik blodigt kup mod Fatah i Gaza, siden kuppet har palæstinenserne de facto været opdelt i to. Det betyder også at de ikke opfylder folkerettens krav til at blive anerkendt som stat med uafklarede grænser, to rivaliserende regeringer; Hamas-regeringen i Gaza og de palæstinensiske myndigheder i Omreåde A & B i Judæa og Samaria. Siden Hamas-kuppet mod Fatah, er enklaven blevet brugt som terrorbase som har kostet mange israelske liv under tusindvis af raketangreb, terrorangreb og 7. oktober-massakren.

2023; Gaza-krige kulminerede med 7. oktober-massakren mod Israel, siden Hamas tog magten over Gaza i 2007, har der været 3 store krige og flere mindre konflikter. Alt det kulminerede med massakren mod Israel som kostede over 1.200 israelske liv, flere tusind sårede og 250 gidsler kidnappet til Gaza. Det menes at Hamas havde planlagt massakren i 10 årmassakren er den direkte årsag til Israels nuværende krig mod Hamas.

Mange mener det var en fejl at forlade Gaza, Israel trak sig ud af enklaven for at få fred, men fik i stedet krig og terror. I dag mener mange israelere at tilbagetrækningen var en fejl. Samtidig er det kun de færreste som ønsker at bo i Gaza når krigen er slut.

Ny undersøgelse sætter fokus på israelernes holdning til Gaza, undersøgelsen der er udført af Israel Democracy Institute viser at 33% af israelerne mener at Gaza skal overtages af en international styrke efter krigen, 24% mener at en lille israelsk styrke skal stationeres i enklaven for at opretholde roen. Kun 19% (flertallet af de 19% er religiøse israelske jøder), mener at Israel skal genopbygge bosættelserne i Gaza, mens blot 13% af de adspurgte mener at PA med Fatah i spidsen bør genoptage kontrollen over Gaza igen.

Israel Democracy Institute har også undersøgt påstanden om, at israelere ikke har set billeder og klip af ødelæggelserne i Gaza.

NRK (svarende til DR) og andre medier har påstået at israelske medier ikke viser ødelæggelserne i Gaza.

Faktum er at 87% af israelske jøder og 68% af israelske arabere svarede at de har set flere klip fra Gaza.

Israel Democracy Institute slutter: – Påstanden om manglende eksponering i den israelske offentlighed er ubegrundet.

Her ses en israelsk familie i bosættelsen Neve D’Kalim i Gaza tilbage i juli 2005, kort før de blev tvangsflyttet da Israel trak sig ud af enklaven. (Foto: Flash90)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem