Search
Her ses israelske soldater i Gaza, 28. december 2023. (Foto: IDF)

Hvad vil der ske med Gaza når Hamas er besejret?

Findes der en løsning for Gaza?

7. oktober-massakren var den værste mod jøder siden Holocaust. Massakren har ramt alle israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn. En undersøgelse har vist at knap en fjerdedel af israelere lider af PTSD. Israel er et lille land og alle kender nogle, der blev ramt af den værste tragedie i landets historie.

MIFF-journalist Bjarte Bjellås har netop været i Israel for at markere 100 dage for masskren. Under sit besøg, talte han blandt andet med Nevo som fortalte at verden ikke forstår, at Israel er et land dyb sorg, hvor alle har mistet nogle de elsker.

Som en direkte konsekvens af 7. oktober-massakren, har Israel sat sig som mål at knuse terrorgruppernes militære kapaciteter i Gaza. Det gælder både Hamas, Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) og de andre terrorgrupper i Hamas-enklaven.

Efter 102 dages krig har Israels forsvarshær (IDF) gjort store fremskridt på vejen mod at nå målet: – Men det er afgørende at Israel fortsætter til terrorgruppen ikke kan blive styrket igen, skriver Meir Ben Shabbat, der er Israels tidligere nationale sikkerhedsrådgiver og havde en central rolle i de historiske Abraham-aftaler mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko i 2020. I dag leder han Misgav Institute for National Security & Zionist Strategy.

Ifølge Shabbat er nedenstående afgørende for Israel:

1. Sikkerhed for Israels befolkning tæt på Gaza.

2. Forhindre terror og militære angreb fra Gaza.

3. Sikre at Gaza forbliver demilitariseret. Forhindre at våben og ammunition smugles ind i- eller produceres i Gaza.

4. Forhindre at militære afdelinger kan træne og/eller opbygge militær kapacitet i Gaza.

5. Forhindre at Hamas får magten igen. Israel skal sikre sig at Hamas’ påvirkning vil forblive reduceret – også fremadrettet.

6. Forhindre Hamas’ negative påvirkning af palæstinenserne i Judæa og Samaria.

7. Hamas skal reduceres i en sådan grad, at de ikke vil kunne styre Gaza igen (civil administration).

Her er Shabbats forslag til, hvad der skal ske med Gaza når krigen er slut:

1. Centralt styre af Gaza med lokale palæstinensere uden Hamas/PA-forbindelse.

2. Regionalt styre baseret på de forskellige arabiske klaner, med et centralt råd støttet af det internationale samfund.

3. Gaza skal ledes af international komité.

Men Shabbat mener ikke nogle af de nævnte muligheder vil være vellykkede: – Hamas’ indflydelse hos enklavens befolkning, terrorgruppens gennemsyring af alt i Gaza sammen deres militære stryke, betyder at de ikke vil acceptere at blive overtaget. Dvs. at befolkningen vil se aktører, der ikke vil samarbejde med Hamas som illegitime. Er aktørerne heldige vil de miste styringen af enklaven, er de uheldige, vil de blive dræbt.

Shabbat slutter: – Vil det være bedre for Israel, hvis der ikke findes en løsning for Gaza? Frem for en dårlig løsning, hvor Hamas igen vil få magten?

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp