Search
Israels forsvarshær (IDF) har lukket flere veje tæt på Gaza efter leder af den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) i Judæa og Samaria er blevet anholdt. Nu frygter Israel PIJ-hævn mod sine indbyggere. På billedet ses politibil spærre en af vejene tæt på Hamas-kontrolleret Gaza. (Foto: Flash90)

Frygter hævn efter anholdelse af terrorleder

Israels forsvarshær (IDF) har lukket alle veje og flere togruter tæt på Gaza af frygt for terrorangreb mod israelere i området.

Israels forsvarshær (IDF) har i deg besluttet at lukke flere hovedveje langs Gaza-grænsen som et forebyggende skridt mod mulige angreb fra Hamas-kontrolleret Gaza mod israelske samfund få timer efter IDF anholdte højtstående medlem af den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk JIhad (PIJ) i Judæa og Samaria (Vestbredden), skriver Times of Israel.

IDF udtaler at beslutningen blev truffet efter en situationsvurdering og identificering af stigende aktivitet blandt PIJ-terrorister som udgør “en direkte trussel om et muligt angreb mod civile israelere.”

De lukkede motorveje omfatter rute 4 fra vejkrydset Zikim til Erez overgangen, Rute 34 fra vejkrydset Yad Mordechai til vejrkydset Nir Am, rute 232 fra vejkrydset Nir Am til Kerem Shalom overgangen og adgangsvejene for landmænd vest for rute 232.

IDF har også lukket Zikim-strand tæt på grænsen til Gaza og har blokeret trafikken mellem byerne Ashkelon og Sderot (byen Sderot ligger meget tæt på Gaza og er blevet ramt af raketangreb fra gaza i mere end 20 år – læs her).

Flere steder med udsigt til Gaza er blevet lukket – inkl. udkigspsoten fra Sderot og det nærliggende Asaf Siboni-observationssted, Black Arrow mindesmærket og Giv’at Nizmit-udkig tæt på Mefalsim og Horseman Hill uden for Kibbutz Nir Am. I 2018 blev en IDF-bus ramt af et anti-tank-styret missil ved Black Arrow mindesmærket.

IDF har desuden lukket Erez-overgangen for fodgængere, der går ind og ud af Gaza. Grænsekontrollen bruges af flere tusind palæstinensiske arbejdere hver dag som arbejder i Israel.

Israel Railways (tog) har meddelt at der ikke vil køre tog mellem byerne Ashkelon og Netivot og at togstationen i byen Sderot vil være lukket.

Israels premierminister Yair Lapids kontor vil holde vurderings-møde af situationen sammen med forsvarsminister Benny Gantz, IDF-chef Aviv Kohavi, Shin Bet chef Ronen Bar, national sikkerhedsrådgiver Eyal Hulata, suppleant premierminister Naftali Bennett og andre embedsmænd.

Sent mandag aften gennemførte IDF en razzia og anholdte en højtstående PIJ-leder i byen Jenin i Judæa og Samaria.

Bassem Saadi er PIJ-leder i Judæa og Samaria, han blev anholdt sammen med sin svigersøn og medhjælper, Ashraf al-Jada.

Ifølge Shin Bet er 61-årige Saadi blevet fængslet og løsladt af Israel syv gange.

Shin Bet tilføjer at Saadi i løbet af de seneste måneder “arbejdede endnu hårdere på at genoprette PIJ-aktiviteter og stod bag oprettelsen af en betydelig militærstyrke i terrorgruppen i Samaria generelt og i Jenin i særdeleshed,”.

“Hans tilstedeværelse var en væsentlig faktor i radikaliseringen af terrorgruppens operatører,” tilføjer Shin Bet.

Som svar terrorgruppen PIJ i Gaza at de er i “beredskab” og hæver krigernes “beredskab” som følge af at Saadi blev anholdt.

En lokal PIJ-fløj har påtaget sig ansvaret for at skyde mod israelske IDF-soldater, der opererede i Jenin. Israelske embedsmænd har udtalt at IDF-styrkerne besvarede ilden fra de bevæbnede terrorister og ramte flere af dem.

IDF og Israels grænsepoliti har meddelt af de konfiskerede en pistol, ammunition og kontanter under anholdelsen af Saadi og al-Jada. Al-Jada, en PIJ-agent har også tidligere været fængslet i Israel, udtaler Shin Bet.

Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) står i spidsen for den seneste terrorbølge mod Israel som startede den 22. marts. PIJ er en relativ lille terrorgruppe i Gaza der ligesom terrorgruppen Hamas, der har kontrollereret enklaven siden 2007, finansieres af Iran. PIJ udnytter aktionerne mod Hamas og det vakuum det har medført at PIJ relativt uforstyret kan handle med våben og rekruttere flere terrorister.

Hvem er Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ)? Sammenlignet med Hamas, er PIJ en lille terrorgruppe som rummer omkring 2%-4% af indbyggerne i Judæa og Samaria (Vestbredden). PIJ’s højborg er Jenin-området. Terroristen der begik det blodige terrorangreb i byen Bnei Brak og dræbte 5 personer med en M16 og sårede flere, kom også fra Jenin og opholdt sig ulovligt i Israel. Siden Hamas i 2007 begik et blodigt kup mod Fatah (Fatah kontrollerer de palæstinensiske myndigheder) i Gaza og tog kontrol over enklaven, har Israel og de palæstinensiske myndigheder (PA) haft fokus på at bekæmpe Hamas. PA frygter at miste kontrollen over deres selvstyreområder i Område A og B i Judæa og Samaria (jf. Oslo-aftalerne, 1993, har PA fuld kontrol over Område A, i Område B er PA og Israel forpligtede til at samarbejde om sikkerhedsanliggender. Israel har jf. Oslo-aftalerne fuld kontrol over Område C, hvor de israelske bosættelser der jf. folkeretten er lovlige, også ligger).

Bagsiden af medaljen ved Israels og PA’s fokus på Hamas er at PIJ har haft større frihed til at styrke terrorgruppen og rekruttere flere terrorister.

Terrorister i terrorgruppen Hamas har fået sværer ved at skaffe våben fordi de er blevet anholdt og dermed er PIJ terrorister i løbet af de seneste måneder kommet ind på “markedet” og kan handle med våben, mens fokus har været rettet mod at bekæmpe Hamas.

PIJ får de fleste midler fra Iran og Irans forlængede terrorarm, terrororganisationen HizbollahTerrorgruppens støtter fremmer også deres samarbejde med Fatah-medlemmer. Derudover får terrorgruppen PIJ midler ved at begå skudangreb. PIJ får penge og støtte for hvert eneste udført terrorangreb fra deres allierede.

I 2020 fortalte en fremtrædende skikkelse i terrorgruppen PIJ at de «fik direkte ordre» fra den afdøde iranske Quds-leder Qassem Soleimani helt frem til han blev dræbt i et amerikansk luftangreb og at raketter leveret af iranerne blev brugt til at angribe Israel.

Hvad er PIJ’s mål? PIJ arbejder netop nu på at sprede sig geografisk fra det nordlige Samaria til også at være aktive mod syd. Israel og PA forsøger fortsat at bekæmpe fænomenet og anholdte for noget tid siden, flere palæstinensiske terrorister på vej til at tilsutte sig PIJ.

Derudover forsøger PIJ også at tiltrække unge terrorister og PIJ har øget sin støtte og popularitet især i Judæa og Samaria. PIJ er også meget aktive på sociale medier som de blandt andet oversvømmer med velredigerede videoklip.

Spændingerne er høje i Judæa og Samaria efter IDF har optrappet kampen mod PIJ med anholdelser og aktioner for at stoppe terrorgruppens planlægning af terrorangreb mod israelere. Som sagt står flere PIJ-terrorister bag den seneste terrorbølge mod Israel, der siden 22. marts har kostet 19 personer livet og utallige sårede.

I flere natlige aktioner på tværs af Judæa og Samria, har IDF anholdt 12 eftersøgte palæstinensere med voldelige konfrontationer i flere områder, udtaler IDF.

IDF udtaler at de i Far’a blev angrebet af ild, stenkast, molotovcocktails og provisoriske sprængladninger fra flere palæstinensere under anholdelse af to terrormistænkte.

IDF udtaler at ilden blev besvaret og ramte flere terrorister.

Ingen israelske soldater kom til skade under antiterror-aktionerne.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp