Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Mens våbenhvile nærmer sig fortsætter raketangrebene

En bolig i Ashkelon fik store skader i et raketangreb 20. maj. Heldigvis blev kun en person lettere såret. (Foto: MDA)
Bolig i Ashkelon ramt af raket. Våbenhvile kan være på vej i løbet af 24 timer.

Israel er under nuværende raketrunde fra gaza, blevet angrebet stort set 24/7 i 11 dage i træk. Natten til torsdag fik indbyggerne i Syd-Israel for første gang siden 10. maj nogle timers pusterum hvor de kunne sove uden at blive vækket af raketalarmen – roen varede dog ikke længe, siden torsdag morgen er flere israelske byer blevet ramt at voldsomme raketangreb.

Raketangrebene fortsætter også i skrivende stund. Storbyer som Ashkelon og Beer Sheva er blevet hårdt ramt af raketangrebene, også mindre israelske lokalsamfund tæt på Gaza-grænsen (Otef Aza). Beduinlandsbyer i Negevørknen er også blevet angrebet.

I Ashkelon blev en bolig ramt, en person blev moderat såret. Der er ikke tal på hvor mange israelere er psykisk ramt, men israelske nyheder melder at psykologer, krisecentre, læger og andre bestormes af folk som har brug for psykisk hjælp, nervepiller, sovepiller og andet. De psykiske mén er mindst lige så skadelige som de fysiske skader. Der er også meldinger om at flere kvinder føder for tidligt grundet stres og mange børn som lider af PTSD og angst.

Mens raketterne regner ned over flere israelske byer, er der forsøg på at opnå våbenhvile. En ikke navngivet israelsk tjenestemand fortæller Walla News at de forventer et gennembrud i våbenhvileforhandlingerne i løbet af det kommende døgn.

Norske Tor Wennesland, som er FNs specialudsending i Mellemøsten, deltager i forhandlingerne sammen med Egypten. Wennesland menes at være rejst til Doha i Qatar for at mødes med Hamas-ledere, som bor der.

Siden Hamas startede konflikten ved at angribe Israels hovedstad Jerusalem med raketter 10. maj, er mindst 12 israelere blevet dræbt, flere hundrede er såret, mange af dem kritisk skadet (som tidligere nævnt er de psykiske konsekvenser for Israels befolkning mindst lige så alvorlige). Hamas har angrebet Israels civil befolkning med mere end 4000 raketter. Hamas har i snit angrebet flere israelske byer i Syd-Israel med i snit 2000 raketter om året i 20 år og flere millioner israelere har ikke adgang til beskyttelsesrum. Læs: To danske kvinder fortæller om livet med Hamas-raketter. Terrorgruppen Hamas har angrebet Israels civilbefolkning med raketter i 20 år og de rammer alt og alle – også danskerne som lever i landet.

I Gaza er over 200 personer blevet dræbt, de fleste af dem terrorister fra Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ) ved Israels forsvarsangreb for at stoppe angrebene mod israelske byer. Læs: Gæt hvem betaler for Hamas-raketterne. Hamas behøver ikke at bekymre sig om raketudgifterne – regningen er betalt.

Men også mange børn er blevet dræbt i Gaza. Mange af drabene i enklaven sker fordi Hamas angriber Israel fra boligområder og bruger indbyggerne som levende skjolde. 30% af af de mere end 4000 raketterne som Hamas har angrebet Israel med, er eksploderet i Gaza. Læs: Palæstinensisk familie blev dræbt af Hamas-raket.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem