Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

2600 raketangreb mod Israel på to år

Redningsmandskab er til stede ved et af de boligområder ramt af raketter fra Gazastriben i maj. (Foto: Politiet)
Alene det seneste år er der blevet affyret 1500 raketter fra Gazastriben.

Der er blevet affyret over 2600 raketter og granater mod Israel de sidste to år, ifølge tal offentliggjort af sikkerhedstjenesten Shin Bet. Alene det seneste år er der blevet affyret 1500 raketter mod Israel, skriver Jerusalem Post.

De fleste raketter er blevet fyret fra Gazastriben mod det sydlige Israel, men snesevis af raketter er også blevet affyret fra Syrien mod det nordlige Israel. Der er ikke blevet affyret så mange raketter mod Israel siden Gaza-krigen i 2014.

Der affyres lejlighedsvis raketter og granater mod Israel, men de fleste raketter er blevet affyret i forbindelse med tre store konfliktrunder.

I november 2018 blev der affyret over 500 raketter og granater mod det sydlige Israel på 48 timer, inklusive et panserværnsmissil mod en bus. I maj 2019 affyrede Hamas og Islamisk Jihad 690 raketter og granater mod Israel. Denne gang skete det i løbet af mindre end 48 timer. 240 raketter blev skudt ned af Iron Dome-raketforsvaret, men 21 raketter ramte beboede områder. Et panserværnsmissil sprængte en bil og dræbte føreren.

Den seneste store eskalering skete i november i år. På det tidspunkt blev mere end 450 raketter affyret mod Israel, efter en af Islamisk Jihads ledere blev dræbt i et israelsk præcisionsangreb. Raketangrebene varede 50 timer.

En raket fra Gazastriben eksploderede på en travl motorvej i Israel tirsdag den 12. november. (Foto: National Roads Company)

At der er blevet affyret 2600 raketter mod Israel i løbet af de sidste to år viser, hvor anspændt situationen i det sydlige Israel er. Til sammenligning blev der i de foregående tre år – fra 2015 til 2017, affyret 71 raketter mod Israel i alt.

De talrige raketangreb de seneste to år har skabt stor frustration blandt beboerne i det sydlige Israel. Reut Shpilman offentliggjorde en video af sine tre børn, der viser, hvilken panik der opstår, hver gang raketalarmen lyder. Børnene ryster, græder og nægter at forlade familiens beskyttelsesrum i byen Ashkelon.

I det forløbne år er syv mennesker blevet dræbt og snesevis flere såret – flere alvorligt – af de palæstinensiske raketangreb. Men raketterne forårsager ikke kun fysisk skade. De mentale skader er også store. Tusindvis af israelere kontakter hvert år myndighederne for at modtage traumebehandling. Der har været en kraftig stigning i antallet af israelere, der har behov for en sådan behandling i de senere år. Siden Israel trak sig ud af Gaza i 2005, er mere end 20.000 raketter og granater blevet affyret mod Israel. De fleste blev affyret under de tre Gaza-krige.

Rakettforsvaret Iron Dome klarte å stanse 86% av rakettene som ble skutt mot den israelske sivilbefolkning. (Foto: IDF)
Iron Dome-missilforsvaret stopper 90% af raketterne, som affyres mod den israelske civile befolkning. (Foto: IDF)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem