Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Her er manden som Netanyahu-vælgerne strømmer til

Her ses tidligere forsvarsminister Benny Gantz under den store demonstration uden for Knesset den 27. marts. (Foto: Flash90)
Tidligere forsvarsminister Benny Gantz og National Unity stormer frem i meningsmålingerne – på bekostning af Benjamin Netanyahu og Likud.

To meningsmålinger offentliggjort mandag i går viser at vælgerne fjerner sig fra Netanyahus regering. Hvis der var valg i dag, ville regeringen ligge langt fra et flertal. Det er vigtigt at hæfte sig ved, at meningsmålingerne blev taget, før regeringen i aftes besluttede at sætte den kontroversielle retsreform i bero.

Især Benjamin Netanyahus højrefløjsparti Likud kæmper hårdt i de seneste meningsmålinger. Undersøgelser udført af den israelske nyhedskanal N-12 og Israels nationale tv-kanal Kan, viser kraftig tilbagegang for Likud – partiet har været en stærk spiller i israelsk politik siden 1970’erne. Ifølge de seneste meningsmålinger, står partiet til at falde til 25 mandater, fra deres nuværende 32 mandater.

Oppositionsleder Yair Lapid og hans midterparti Yesh Atid står også til at gå tilbage, hvis der var valg i dag – fra nuværende 24 mandater til 22 mandater.

Den store vinder ved de seneste meningsmålinger, er tidligere forsvarsminister Benny Gantz fra centrumalliancen National Unity.

Ifølge N-12’s meningsmåling, står han til at få 23 mandater – mod de nuværende 12 mandater. Ifølge Kans meningsmåling står Gantz til at få 21 mandater. Israels tidligere justitsminister Gideon Sa’ar, der i sin tid forlod Likud efter han udfordrede Netanyahu på posten som partileder, og tidligere forsvarschef Gadi Eisenkot er centrale personer i alliancen.

De nye vælgere kommer i stor grad fra Netanyahus Likud parti.

En hårdt presset Benjamin Netanyahu udsætter regeringens planer om en retsreform. Her ses Netanyahu i Israels parlament (Knesset), 27. marts. (Foto: Flash90)

Resten af ​​mandatfordelingen ser ret ens ud i forhold til den nuværende fordeling i Israels parlament (Knesset). Venstrefløjspartierne Meretz og det israelske arbejderparti ligger begge omkring spærregrænsen. Meretz, der ikke kom over spærregrænsen ved det seneste valg den 1. november 2022, står til at nå over spærregrænsen ved de seneste meningsmålinger.

Arbejderpartiet ligger kun til at nå over spærregrænsen i én af meningsmålingerne.

Israels nuværende regeringskoalition består af Likud, de ultraortodokse partier Shas og United Torah Judaism og de yderliggående partier Religious Zionism og Otzma Yehudit, står ifølge de seneste meningsmålinger kun til at få 53 eller 54 mandater, hvilket ligger langt fra de nødvendige 61 mandater for at kunne danne regering.

Det vil sige at mange vælgere har forladt regeringskoalitionen i løbet af blot fire måneder og at oppositionspartierne, hvis der var valg i dag, ville kunne danne koalition med 61 eller 62 mandater.

Kan har også spurgt vælgerne, hvem de foretrækker som leder af landet, hvis valget stod mellem Netanyahu og oppositionslederen Lapid. Kun 31 % af de adspurgte pegede på premierminister Netanyahu, mens 32% pegede på oppositionsleder Lapid.

Hvis valget stod mellem Gantz og Netanyahu – ville 37 % af de adspurgte vælge Gantz, mens 30 % ville vælge landets siddende premierminister.

Mens Lapid har har ført en mere kompromisløs tone i forhold til regeringens retsreform-planer, har Gantz forsøgt sig med en mere pragmatisk tilgang. Han har været mere åben over for at diskutere løsninger og indgå kompromisser. Det er en tilgang som det lader til at vælgerne foretrækker.

PS: N-12’s meningsmåling blev gennemført FØR retsreform-planerne blev sat i bero i aftes og viser at 60% af Likud-vælgerne støttede en sådan beslutning, mens kun 24% var imod. Målingen viser også at 58% af Likud-vælgerne var uenige i Netanyahus beslutning om at fyre forsvarsminister Yoav Gallant.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem