Benjamin Netanyahu. (Foto: Flash90)

Det er ikke kun retsreformen som har svækket tilliden til regeringen

Flere vidtgående lovforslag fra regeringen har fået folk langt til højre til at trykke på nødbremsen.

De seneste dage toppede demonstrationerne mod regeringens retsreform med store protestmobiliseringer i gaderne. I lørdags udtalte forsvarsminister Yoav Gallant at retsreformen burde blive sat i bero.I søndags meddelte premierminister Netanyahu at forsvarsminister Gallant var blevet fyret. Det fik endnu flere til at protestere og Israels største fagforening Histadrut meddelte i går, at landet var gået i generalstrejke, mandag aften meddelte premierminister Netanyahu at retsreform-planerne var sat i bero.

De seneste uger er opbakningen til regeringskoalitionen styrtdykket i meningsmålingerne, men det skyldes ikke kun retsreformen. Den højreorienteret Sara Haetzni-Cohen støtter en svækkelse af højesterets magt, men mener samtidig, at regeringen «som vi valgte og havde bedt om ikke forstår den store mulighed de har fået». I en lang oplistning peger hun på «idiotiske» lovforslag som udelukkende «tjener små interessegrupper», og «pinlige offentlige udtalelser» fra koalitionen:

«Gaveloven [der tillader ubegrænsede gaver til folkevalgte], den franske lov som [gør premierministeren immun mod retsforfølgelse], Anti-Taking Act [der forbyder journalister at offentliggøre optagelser af politikere uden deres samtykke], Deri-loven [som tillader dømte politikere at blive kabinetsmedlemmer], loven for den særlige politienhed [svækker muligheden for at retsforfølge politi, der bruger vold], loven om at tage kontrol over den centrale valgkomité, loven om Grædemuren [som foreslår fængselsstraffe for kvinder, der ikke går tækkeligt påklædt ved det hellige sted, Hametz-loven [tillade hospitaler at forbyde ikke-kosher mad under Pesach (jødisk påske] og mere.»

Sara Haetzni-Cohen fortsætter: «Der er love, der er så populistiske, at de er farlige, som loven om «Immunitet for IDF-soldater», som kunne betyde at vores bedste sønner og døtre ville kunne havne i Haag [ved Den Internationale Straffedomstol]. Det hele ser ud til at være gjort overfladisk, med arrogance og hybris, drevet af indfald og ønsket om hurtige medieoverskrifter. Knesset-medlemmer, som vi valgte til at bringe forandring og et nyt budskab, har mere end andet bragt os i forlegenhed.»

Haetzni-Cohens frustration er repræsentativ for en større del af Israels højrefløj, påpeger Haviv Rettig Gur, politisk kommentator i Times of Israel. Opfattelsen af at regeringen er ansvarlig for kaosset, og ikke «anarkisterne», der demonstrerer i gaderne, spredte sig. Søndag og mandag stod flere Likud-politikere frem og sagde, at de ville støtte Benjamin Netanyahu, hvis han valgte at sætte retsreform-planerne i bero.

«Aldrig i landets historie er så meget politisk kapital og hårdt tilkæmpet valgsucces blevet spildt så hurtigt og omfattende,» skriver Rettig Gur.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp