Arnon Bar-David, leder af fagforeningen Histadrut under sit pressemøde, 27. marts 2023. (Foto: Flash90)

Har indledt generalstrejke i Israel

Strejken betyder at ingen fly letter fra eller lander i Israel. Store dele af det israelske samfund er lukket ned i protest mod regeringens planer om en lovreform.

Protesterne mod regeringens planlagte retsreform fortsætter med fuld kraft i Israel. Mandag varslede Israels største fagforening Histadrut en generalstrejke, skriver Times of Israel.

– Vi er bekymrede over Israels skæbne. Det her handler ikke om venstre eller højre. Polariseringen i landet kan ikke fortsætte, udtaler fagforeningsleder Arnon Bar-David.

Fagforeningen har forsøgt ikke at udtale sig offentligt imod reformen og i stedet samarbejde med regeringen bag kulisserne. Det er ikke lykkedes.

– Nu går vi sammen om at nedlægge staten Israel, siger Bar-David.

Kort efter talen gik de første i strejke. De første som nedlagde arbejdet var medarbejderne i Ben Gurion Lufthavn. Det vil sige at fly ikke kan lette fra eller lande i lufthavnen. Butikscentre, fabrikker, planteskoler og andre institutioner er også lukket. Flere af landets hospitaler deltager også i strejken og udføre kun akutte behandlinger.

Premierminister Benjamin Netanyahu forventedes at afgive en erklæring i løbet af i dag og meddele at den kontroversielle retsreform sættes i bero. I skrivende stund er Netanyahus tale udskudt.

Itamar Ben Gvir fra højrepartiet Otzma Yehudit har angiveligt truet Netanyahu med at vælte regeringen, hvis reformen udskydes.

Som en konsekvens af udsættelsen af Netanyahus udtalelse, har Histadrut valgt at indlede generalstrejken.

I går aftes fyrede Netanyahu forsvarsminister Yoav Gallant, efter han offentligt havde opfordret til at sætte reformen i bero. Gallant påpegede, at reformen fører til så stor splittelse i landet, at den truer evnen til at forsvare sig selv.

Efter fyringen af ​​forsvarsministeren gik flere hundrede tusind israelere på gaden i protest, i hvad blev den største spontane demonstration i landets historie.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp