Netanyahu opgiver at danne regering

Nærmer enden sig for Israels længst-siddende premierminister?
LYKKES IKKE: Benjamin Netanyahu formåede ikke at samle tilstrækkelig støtte til sit regeringsprojekt. (Foto: GPO/Flickr)
ISRAEL ER UNDER ANGREB!
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr). 

Benjamin Netanyahu formåede ikke at danne en regeringskoalition efter flere ugers forhandlinger – læs mere HER. Den 4. maj måtte Netanyahu overrække Israels præsident Reuven Rivlin den officielle besked, skriver avisen Times of Israel.

Netanyahus koalition havdee behov for støtte fra både det muslimske parti Ra’am og det yderliggående højreorienteret parti Religious Zionist Party. Ra’am var efter sigende åbne over for at støtte Netanyahu – læs mere HER. Religious Zionist Party gjorde det klart at de ikke vil støtte en regering afhængig af støtten fra Ra’am.

Nu er det op til præsident Rivlin at afgøre om en anden kandidat bør få muligheden for at danne regering. Både oppositionsleder Yair Lapid fra centrumpartiet Yesh Atid og Naftali Bennett fra højrepartiet Yamina bør få muligheden, det forventes at præsident Rivlin vil pege på Lapid som kandidat.

Læs også: Netanyahu tilbyder Naftali Bennett premierminister posten i rotationsordning. Et døgn før premierminister Benjamin Netanyahus mandat til at danne regering udløber, tilbyder han Yaminas leder et år som premierminister i rotationsordning.

kandidaten som vil få størst støtte fra de øvrige partier i Knesset vil får mulighed for at se om han kan stable en levedygtig regeringskoalition på benene.

Selv hvis Lapid skulle få mandatet af præsident Rivlin, er der fortsat lang vej til en mulig regeringskoalition. Der er stærke politiske modsætninger blandt partierne i den såkaldte anti-Netanyahu-blok. Blokken inkluderer både venstrefløjspartier, højrefløjspartier og midtsøgende partier i israelsk politik.

Indtil videre fortsætter Netanyahu som premierminister i en overgangsregering.

Bennett og Lapid har tidligere forhandlet om en mulig regeringskoalition hvor førstnævnte skulle være premierminister i første periode, og Lapid i anden periode. En spørgeundersøgelse – læs HER, viser at 43% af israelerne støtter en koalitionsregering mellem Lapid og Bennett, kun 25% af Bennetts vælgere støtter en sådan regering.

I det israelske parlament, Knesset er det 120 sæder. For at kunne danne en regering, kræves der støtte fra et flertal af sæder – dvs. minimum 61. Lykkedes det ikke at danne regering udskrives der valg, sker det, vil det være det femte valg i løbet af to år.

Yair Lapid (f.v.) og Naftali Bennett. (Foto: Montasje av to Wikipedia-bilder)
Yair Lapid (f.v.) eller Naftali Bennett kan blive Israels nye premierminister. (Foto: Montage af to Wikipedia-billeder)

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelFatah: – Modstand er det palæstinensiske folks naturlige ret mod zionistisk arrogance
Næste artikelAmerikansk statsborger stod bag terrorangreb
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise