Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Netanyahu opgiver at danne regering

Israels premierminister Benjamin Netanyahu.(Foto: GPO/Flickr)
Nærmer enden sig for Israels længst-siddende premierminister?

Benjamin Netanyahu formåede ikke at danne en regeringskoalition efter flere ugers forhandlinger – læs mere HER. Den 4. maj måtte Netanyahu overrække Israels præsident Reuven Rivlin den officielle besked, skriver avisen Times of Israel.

Netanyahus koalition havdee behov for støtte fra både det muslimske parti Ra’am og det yderliggående højreorienteret parti Religious Zionist Party. Ra’am var efter sigende åbne over for at støtte Netanyahu – læs mere HER. Religious Zionist Party gjorde det klart at de ikke vil støtte en regering afhængig af støtten fra Ra’am.

Nu er det op til præsident Rivlin at afgøre om en anden kandidat bør få muligheden for at danne regering. Både oppositionsleder Yair Lapid fra centrumpartiet Yesh Atid og Naftali Bennett fra højrepartiet Yamina bør få muligheden, det forventes at præsident Rivlin vil pege på Lapid som kandidat.

Læs også: Netanyahu tilbyder Naftali Bennett premierminister posten i rotationsordning. Et døgn før premierminister Benjamin Netanyahus mandat til at danne regering udløber, tilbyder han Yaminas leder et år som premierminister i rotationsordning.

kandidaten som vil få størst støtte fra de øvrige partier i Knesset vil får mulighed for at se om han kan stable en levedygtig regeringskoalition på benene.

Selv hvis Lapid skulle få mandatet af præsident Rivlin, er der fortsat lang vej til en mulig regeringskoalition. Der er stærke politiske modsætninger blandt partierne i den såkaldte anti-Netanyahu-blok. Blokken inkluderer både venstrefløjspartier, højrefløjspartier og midtsøgende partier i israelsk politik.

Indtil videre fortsætter Netanyahu som premierminister i en overgangsregering.

Bennett og Lapid har tidligere forhandlet om en mulig regeringskoalition hvor førstnævnte skulle være premierminister i første periode, og Lapid i anden periode. En spørgeundersøgelse – læs HER, viser at 43% af israelerne støtter en koalitionsregering mellem Lapid og Bennett, kun 25% af Bennetts vælgere støtter en sådan regering.

I det israelske parlament, Knesset er det 120 sæder. For at kunne danne en regering, kræves der støtte fra et flertal af sæder – dvs. minimum 61. Lykkedes det ikke at danne regering udskrives der valg, sker det, vil det være det femte valg i løbet af to år.

Yair Lapid (f.v.) og Naftali Bennett. (Foto: Montasje av to Wikipedia-bilder)
Yair Lapid (f.v.) eller Naftali Bennett kan blive Israels nye premierminister. (Foto: Montage af to Wikipedia-billeder)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem