Search
Præsident Reuven Rivlin mener ikke det vil lykkes nogle at danne regering, men giver Netanyahu muligheden. (Foto: GPO)

Netanyahu fik mandat til at danne regering

Men har kun lille chance for at stable koalition på benene.

Præsident Reuven Rivlin har givet Benjamin Netanyahu mandatet til at danne regering, efter Likuds leder fik flest anbefalinger fra sine kollegaer i Knesset, skriver avisen Jerusalem Post.

Dermed har netanyahu nu 28 dage til at få en regering på plads.

Under en ceremoni i præsidentboligen sagde Rivlin at han aldrig havde forestillet sig som nyudnævnt præsident for syv år siden, at han skule udnævne en kandidat til at forme regering fem gange i løbet af sin præsidentperiode. Alene i løbet af de seneste to år har der været fire Knesset-valg i Israel.

Selv om Netanyahu får mandatet til at danne regering, er det langt fra givet at det vil lykkes ham. Netanyahu er langt fra at kunne danne regering. Præsident Rivlin er ikke optimistisk på Netanyahus vegne.

– Det er mit indtryk at ingen af kandidaterne har en chance for at danne en koalition, sagde Rivlin under ceremonien.

Han sagde videre at det var problematisk at udnævne en kandidat som står midt i en retssag, men at Højesteret havde afgjort at det var tilladt.

Rivlin har konfereret med de 13 fraktioner som blev valgt ind i Knesset ved valget 23. marts – læs mere HER. Ud af dem har 52 folkevalgte fra fire fraktioner anbefalet Netanyahu, mens 45 folkevalgte fra fem fraktioner har anbefalet oppositionslederen Yair Lapid fra partiet Yesh Atid. Fire fraktioner har ikke anbefalet nogle af kandidaterne.

For at danne regering skal man kunne opnå støtte fra mindst 61 ud af de 120 Knesset-sæder. Nu har Netanyahu fået 28 dage til at få støtte fra mindst 9 folkevalgte til. Et af partierne som ikke har udelukket at støtte Netanyahu er det muslimske parti Fælles Listen (Hareshimah Hameshutefet), men andre af Netanyahus samarbejdspartnere nægter at gå med til det.

Lykkedes det ikke Netanyahu at få den fornødne politiske støtte, kan Israel være på vej mod Knesset-valg nummer fem i løbet af kort tid.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp