Search
Hvis palæstinensere kalder dig forræder? - Halas (jeg har fået nok), jeg vælger Israel - jeg er bange for Abbas, siger palæstinenseren med barnet på armen til israelsk journalist. (Skærmdump fra videoklip, Kanal 13)

Palæstinensere angiveligt arresteret af PA for at støtte israelsk suverænitet på israelsk TV

Ifølge israelsk journalist er mindst 6 palæstinensere blevet arresteret af de palæstinensiske myndigheder (PA) for at ytre deres støtte til Israels plan for Vestbredden.

De palæstinensiske myndigheder (PA) har arresteret flere personer, der sagde at de støtter israelsk suverænitet i dele af Vestbredden, ifølge flere kilder – PA afviser det, skriver avisen Times of Israel.

I et israelsk TV-program vist primo juni på kanal 13, fortæller flere palæstinensere på Vestbredden at de ønsker at blive israelske statsborgere hvis Israel går videre med planen for Vestbredden. Læs MIFFs artikel om TV-programmet her.

Palæstinensernes udsagn til den israelske journalist Tzvi Yeheskeli står i skærende kontrast til PA’s påstand om at palæstinenserne står sammen i modstanden mod israelsk suverænitet på Vestbredden. Ifølge undersøgelser er de fleste palæstinensere imod Israels plan for Vestbredden.

Palæstinenserne som talte i TV-programmet blev filmet af skjult kamera og deres identitet blev skjult.

“Jeg vil have et israelsk identitetskort,” sagde en palæstinenser. En anden palæstinenser sagde at han ikke anså “israelerne for at være sin fjende men derimod deres regering.” En tredje sagde at han “vælger Israel” og ikke er bange for at sige det offentligt.

Tzvi Yehezkeli som lavede TV-programmet er en fremtrædende israelsk journalist. Ifølge Yehezkeli blev mindst seks palæstinensere som var positivt stemt over for Israels plan for Vestbredden arresteret af PA’s sikkerhedstjeneste.

– Jeg er overrasket over at selvom jeg havde sløret deres ansigter og forvrænget deres stemmer, lykkedes det alligevel de palæstinensiske myndigheder at finde dem og arrestere nogle af dem, udtalte Yehezkeli til AFP.

En palæstinenser, der blev kontaktet af AFP fortalte at hans pårørende, der havde kritiseret PA i TV-programmet var blevet holdt fanget i flere uger af det palæstinensiske politi og stilles for en domstol.

Vedkommende sagde at han også støtter israelsk suverænitet og trods ”frygten” for at blive arresteret tilføjede han, at han håber ”at Israel giver os israelsk statsborgerskab.”

Flere PA-sikkerhedskilder afviste påstandene over for AFP.

“Vi har ikke arresteret nogen i forbindelse med denne sag,” sagde talsmand for det palæstinensiske indenrigsministerium Ghassan Nimr til AFP. Talsmanden for det palæstinensiske politi Louay Arzeikat har også afvist at palæstinensere skulle være blevet arresteret som følge af deres udsagn i programmet.

Ifølge planen var den 1. juli sat som datoen fra hvilken den israelske regering kan diskutere planen for Vestbredden. Planen for Vestbredden er en vigtig del af en israelsk-palæstinensiske fredsplan jf Donald Trumps fredsplan som også støttes af Israels premierminister Benjamin Netanyahu.

Trumps fredsplan lægger op til at Israel indfører israelsk suverænitet over de jødiske bosættelser og Jordandalen på Vestbredden – et territorium som Israel har kontrolleret siden Seksdagskrigen i 1967. Læs MIFFs artikler om annektering her.

Ifølge Netanyahu vil der ikke blive givet israelsk statsborgerskab til palæstinensere, hvilket antyder at der kan blive tale om at oprette PA-kontrollerede enklaver i Jordan-dalen i de palæstinensiske byer som vil falde ind under fuld israelsk kontrol.

Palæstinensiske ledere har advaret om, at israelsk suverænitet over dele af Vestbredden ville knuse ethvert håb om varig fred og en to-statløsning og udløse ny initifada. Læs her hvorfor Natasha Hausdorff ikke mener israelsk suverænitet ikke er en hindring for en to-statløsning.

Natasha Hausdorff: – Det kan ikke understreges tydeligt nok at i modsætning til meget af retorikken, så vil Israels plan angående område C ikke skade fremtidige forhandlinger. I forslag om en to-stat løsning forestillede man sig at suveræn israelsk territorium skulle afgives i landbytte. Det seneste forslag er Trump-planen, ifølge hvilken betydelige dele af det ubestridte israelske suveræne område i Negev skal afgives på den måde. Israel har forhandlet om land hvor dets lov gælder fuldt ud og har bevist enhver hensigt til at fortsætte med at gøre det. Det har været parternes og det internationale samfunds urimelige holdning at en endelig fredsordning kun kan opnås ved bilaterale forhandlinger. Hvis der er blot en minimal chance for at Israels plan kan bringe den palæstinensiske ledelse til forhandlingsbordet, fortjener den fuld opbakning fra det internationale samfund.

Omkring 88% af palæstinenserne er imod Trump-planen, ifølge en meningsmåling foretaget af the Palestinian Center for Policy and Survey Research i juni, 52% af de adspurgte sagde at de støtter væbnet kamp mod Israel.

De seneste uger har der været demonstrationer mod israelsk suverænitet og Trumps plan på Vestbredden.

Ifølge Yehezkeli som har været korrespondent i de palæstinensiske områder i 25 år er det tydeligt at, der også er mange palæstinensere som ikke deler deres leders direkte modstand af planen.

Nogle af de palæstinensere som Yehezkeli har talt med sagde at “vi er ligeglade med israelsk suverænitet” og “de palæstinensiske myndigheder har fejlet og er korrupte”. Ifølge Yehezkeli er han ærgerlig over ikke at have medtaget kommentarerne i TV-programmet.

Yehezkeli understreger at familierne til de interviewede efterfølgende fortalte ham om arrestationerne og at han føler sig “ansvarlig” for det.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp