Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Palæstinensere tror mere på væbnet kamp end på diplomati med Israel

Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)
Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)
To-statsløsningen har heller ikke meget støtte i den palæstinensiske befolkning.

En undersøgelse foretaget af Palestinian Center for Policy and Survey Research viser, at der er stærk støtte i den palæstinensiske befolkning til væbnet kamp mod Israel. I en undersøgelse med deltagelse af 1270 palæstinensere svarer 44%, at væbnede kampe er det mest effektive middel til at etablere en palæstinensisk stat. 28% mener, at forhandlinger er den mest effektive metode, mens 23% mener, at ikke-voldelig modstand er den mest effektive.

Undersøgelsen blev gennemført på Vestbredden og Gazastriben den 12.-16. December 2018. Fejlemarginen er rapporteret til 3 procent.

Svarene fra respondenterne viser, at populariteten af ​​den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas fortsætter med at falde både på Vestbredden og i Gazastriben, mens Hamas har stigende popularitet begge steder. De voldelige protester langs grænsen og raketangreb mod Israel synes at have øget terroristgruppens popularitet blandt palæstinenserne. Hvis der havde været præsidentvalg i dag, ville Hamas leder Ismail Haniyeh have vundet Abbas, ifølge undersøgelsen.

Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-Præsident Mahmoud Abbas fra Fatah.
Hamas-leder Ismail Haniyeh og PA-Præsident Mahmoud Abbas fra Fatah. (Foto: Wikimedia Commons og det britiske utenriksdepartementet / Flickr.com / CC)

64% af de adspurgte ønsker, at Abbas træder tilbage som præsident. Han blev valgt til en fire-årig periode i 2005, men der har tjent ni år “i overtid”.

Undersøgelsen viser også, at tillid til den palæstinensiske myndighed (Det Palæstinensiske Selvstyre) er spinkel. Omkring 80% af respondenterne mener, at institutionen er korrupt.

Et overvældende flertal af de adspurgte (88%) mener, at palæstinensere, der sælger ejendom i Østjerusalem eller Vestbredden til jøderne er forrædere, mens 9% er tilfredse med at kalde dem korrupte og upatriotisk.

For nylig blev en palæstinensere dømt til 15 års hårde straffe for at sælge ejendom til en jøde. De fleste palæstinensere mener, at straffen er hård nok. 64% af respondenterne mener, at salget af jord til jøder skal straffes med døden. Kun 22% mener, at fængselsstraf er tilstrækkelig.

Undersøgelsen viser også, at et flertal af palæstinensere er modstandere af to-statsløsningen. 43% siger, at de er til en sådan løsning, mens 55% er imod.

Men hvis de skal vælge mellem en to-statsløsning, en en-statsløsning eller en anden (ikke-specificeret) løsning, foretrækker 45% af dem to-statsløsningen og 22% en en-statsløsning, mens 23% svarer, at de foretrækker en anden løsning.

Andre fund i undersøgelsen kan findes ved at klikke på pressemeddelelsen her.

Kilde og noter
Oprindeligt udgivet på norsk den 19. december 2018 “Palestinere har mer tro på væpnet kamp enn diplomati med Israel“. Baseret på Pressemeddelelsen om “Public Opinon Poll No (70)” fra Palestinian Center for Policy and Survey Research, 18 december 2018.
Mere om de voldelige optøjer langs grænsen mellem Gaza og Israel:

 

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem