Her ses Irans avancerede Bavar-373 luftforsvarssystem under afsløringen 22. august 2019. (Foto: Irans præsidentkontor

– Iran indsætter luftforsvar i Syrien for at beskytte sig mod israelske angreb

Iran vil beskytte sig med avanceret luftforsvar i Syrien, men Israel bliver ved med at bombe det i stykker.

Iran har brugt flere millioner kroner i et forsøg på at indsætte et netværk af avancerede luftforsvarssystemer i Syrien. Målet er at forhindre Israel i at angribe iranske militær mål og våbenleverancer til iranske tilhængere i regionen, skriver det amerikanske magasin Newsweek.

Iran har i flere år forsøgt at sætte sig militært i Israels naboland Syrien. Derudover har de forsøgt at forsyne deres loyale militser – eksempelvis deres forlængede arm, terrororganisationen Hizbollah i Libanon, med avancerede præcisionsvåben som kan true Israel.

For at forhindre det har Israel gennemført flere hundrede luftangreb i Syrien mod iranske mål. Det har i stor grad stoppet Irans planer.

I et forsøg på at forhindre israelske luftangreb har Iran, ifølge Newsweek de seneste to år arbejdet på at indsætte avanceret luftforsvar i Syrien på vegne af det syriske regime. Brigadegeneral Fereydoun Mohammadi Saghaei fra Irans revolutionsgarde leder projektet.

Det har tidligere været rapporter om at Syrien har forstærket sit luftforsvar med iranske komponenter. I 2018 blev det rapporteret, at Israel havde angrebet et avanceret iransk luftforsvarssystem, der var ved at blive indsat.

Siden da menes Israel at have angrebet flere iranske forsøg på at indsætte avanceret luftforsvar i Syrien – blandt andet i Palmyra og Tartus i oktober 2021, Latakia i december 2021, Damaskus i marts 2022, Tartus i juli 2022 og to angreb i Homs i november og december 2022.

Alligevel giver Iran ikke op – tværtimod har de skruet op for deres aktiviteter.

Iran ønsker at bruge Sayyad 4B-missiler mod israelske kampfly, der opererer i Syrien. (Foto: Irans hær)

Ifølge Newsweek har Iran ønsket at indsætte Bavar-373 luftforsvarssystemet med Sayyad 4B missiler. Systemet har en rækkevidde på 300 kilometer og kan nedskyde femte generations jagerfly, inkl. Israels avancerede jagerfly F-35I.

Mindst ti iranere som arbejder på luftforsvarsprojektet i Syrien, er blevet dræbt i israelske luftangreb i løbet af de seneste år. Iran har erkendt nogle af dødsfaldene – og lovet at hævne dem.

MIFF har tidligere skrevet om at flere officerer i Revolusjonsgarden er blevet dræbt under «mystiske omstændigheder» i Syrien de seneste år. Senest i november 2022 blev en højtstående iransk militærofficer og missilekspert dræbt af en vejbombe udenfor Damaskus. Ifølge Newsweek var han en af ​​lederne af Irans indsættelse af luftforsvar i Syrien.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp