Israelsk NGO advarer i ny rapport om stigende iransk trussel mod Israel i Syrien. På billedet røgen fra havnen i Latakia, Syrien efter israelsk luftangreb, 9. december 2021. (Foto: SANA)

– Israelsk luftangreb i Syrien ødelagde over 1.000 iransk producerede raketter

Over 1000 mellemdistanceraketter menes at være gået op i flammer ved israelsk luftangreb mod lager i Syrien.

Ved et luftangreb den 25. august mod den syriske kystby Masyaf, som Israel menes at stå bag, blev et lager med over 1000 iransk-producerede raketter ramt, ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Lageret var del af større kompleks tilhørende Syrian Scientific Studies and Research Center (SSCR), skriver Jerusalem Post.

SOHR er en organisation med base i Storbritannien med fokus på menneskerettighedsbrud i Syrien. Siden 2011 har SOHR fokuseret på borgerkrigen i Syrien og organisationen citeres ofte i internationale medier.

Det bombet lager menes at have opbevaret over tusind jord-til-jord mellemdistanceraketter, bygget under tilsyn af eksperter fra fra Irans revolutionsgarde, fiølge SOHR rapport. Syriens luftværn forsøgte angiveliget uden held at stoppe Israels angreb.

Hidtil blev området beskyttet af Ruslands mere avancerede S-300 luftværn, men Rusland har igennem noget tid flyttet flere og flere af sine militære ressourcer til Ukraine. Allerede tilbage i maj gjorde den israelske mellemøstekspert Ehud Yaeri opmærksom på at Israel står over for en ny udfordring i Syrien grundet Ruslands militære nedjustering.

Ifølge SOHR rapporten blev 14 civile syrere såret ved angrebet. Derudover er der rapporter om dræbte blandt de iransk-støttede militser som på vagt ved lageret. Lageret var fyldt med raketter og bombningen førte til flere sekundære eksplosioner.

Eksplosionerne varede i flere timer, splinter og flammer fik branden til at brede sig til fæere bygninger. SSRC-anlægget menes at have været mål for flere israelske luftangreb – inkl. et angreb foretaget midt på dagen, hvilket hører til sjældenheder (9. april 2022).

Iran har igennem flere år forsøgt at sætte sig militært på Syrien og bruge landet som base til at angribe nabolandet Israel. Netop derfor har Israel gennemført flere hundrede luftangreb i Syrien, i forsøget på at forhindre Irans planer og forhindre dem i at levere avancerede våben til terrorgrupper som eksempelvis den iransk-støttet terrororganisation Hizbollah i Syd-Libanon som også truer Israel.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp