Her ses røgsky uden for Syriens hovedstad Damaskus efter hvad menes at være israelske angreb. (Illustrationsfoto: Twitter)

Rusland nedjusterer militær tilstedeværelse i Syrien – hvad betyder det for Israel?

- Rusland trækker sig mere og mere fra Syrien for at fokusere på krigen i Ukraine. Imens udbygger Iran sin tilstedeværelse i Israels naboland. Fortsætter udviklingen vil det være en meget dårlig nyhed for Israel, skriver mellemøstekspert Ehud Yeari.

Der er blevet skrevet meget om forholdet mellem Israel, Rusland og Ukraine, skriver Ehud Yeari som er ekspert i arabisk og islamisk politik, arabisk-israelske relationer, fredsprocesen, Israel og palæstinenserne.

Artiklen er oversat fra hebraisk fra den israelske nyhedskanal N-12.

Det er uden tvivl vigtigt at afvise og fordømme den absurde påstand fra Ruslands udenrigsminister om at Hitler havde jødisk blod og at de værste antisemiter er jøder. At Ruslands præsident Putin efterfølgende angiveligt undskyldte de absurde beskyldninger mod det jødiske folk, illustrerer det komplekse forhold mellem Israel og Rusland. Alligevel er det netop i Syrien kompleksiteten i forholdet mellem de to lande viser sig, skriver Yeari.

I løbet af de seneste dage har den russiske hær ryddet flere baser og forposter i Syrien som de har haft kontrol over igennem flere år. Rusland trækker sig især fra det centrale Syrien og i Øst-Syrien, men også i nord omkring hovedbyen Aleppo og visse områder af Damaskus og i syd som grænser op til Israel, trækker Rusland sig. Ruslands tilbagetrækning fra de nævnte områder sker uden omtale fordi Rusland har brug for at kanalisere flere kræfter til Ukraine hvor de i øjeblikket ser flere muligheder, noget som de vestlige medier ikke har fokus på, understreger Yeari.

Ruslands delvise tilbagetrækning fra Syrien har stor betydning fordi russerne flere gange har forhindret iranerne i at etablere sig i landet og opbyggede militser som ikke var afhængige af Irans Revolutionsgarde og forpurrede pro-iranske generalers magtovertagelse af hele den syriske hær. Nu er det ved at ændre sig, de seneste udnævnelser til overkommandoen i Damaskus, inkl. forsvarsministeren er alle pro iranske fra Maher Assads 4. division, skriver Yeari. Uden et stærkt Rusland i Syrien vil Iran stå endnu stærkere dér! Det er grunden til, at Syriens præsident Bashar Assad uventet skyndte sig til Teheran i søndags, ændringen er således også dramatisk for ham.

De russiske forposter i Syrien – omkring ørkenbyen Tadmor, i landdistrikterne i Aleppo, i Eufratdalens arena – bliver hurtigt fyldt op og det skerm sandsynligvis i koordination med enheder underlagt Irans Revolutionsgarde. De kan nu ses i Nirav Lufthavn og andre steder, hvor russerne hidtil har forsøgt at forhindre deres tilstedeværelse. Der sker således en uddybning af Irans tilstedeværelse i Syrien – også militært og det er ikke ønskeligt for israelerne som har hørt om de mange vellykkede israelske luftvåbenangreb i Syrien, der netop skulle bekæmpe stigende iransk tilstedeværelse tæt på Israels grænse. Der er ingen tvivl om at israelske luftangreb mod iranske interesser i Syrien, skader Irans planer og besværliggøre den iransk-støttet terrorganisation Hizbollahs planer om at få fat i præcisionsmissiler. Som det ser nu, er Israel ikke i stand til at stoppe udviklingen helt, understreger Yeari.

Det er min vurdering at Hizbollah allerede har omkring 500 præcisionmissiler, skriver Yeari og tilføjer at Det er meget lavere antal end iranerne vil opnå, men meget højere end Israel kan leve med.

Realistisk set har Israel ikke mulighed for at påvirke Ruslands overvejelser i Syrien. Men i takt med at Rusland trækker sig mere og mere militært i Syrien, vokser Irans greb om positioner som må vække vores bekymring, skriver Yeari og tilføjer at det er værd at huske at Rusland, selv når de samarbejder med Iran i Syrien, trods deres behov for at få hjælp fra iranske militser til at udnytte det russiske luftvåbens tæppebomber, altid har forsøgt at begrænse og skrumpe Irans etablering i landet og dybden af ​​Irans infiltration af Assads hær og sikkerhedstjenester.

Hvis krigen i Ukraine ændrer på situationen, vil det være en dårlig nyhed for Israel, slutter Yeari.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp