Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

I hvilket europæisk land er det mest eller mindst trygt at være jøde? Se svaret i ny undersøgelse

Hasidiske jøder i England (Foto: kafka4pres, flickr)
12 europæiske lande, inkl. Danmark og Sverige er med undersøgelsen.

Ny undersøgelse offentliggjort under European Jewish Association (EJA) konference i Budapest viser at Belgien og Polen er de mindst venlige lande over for jøder, skriver allisraelnews (inkl. oversigter).

Undersøgelsen udført i samarbejde med Institute for Jewish Policy Research (JPR), under videnskabelig ledelse af Dr. Daniel Steietsky viser også at Italien og Ungarn er de mest venlige europæiske lande over for jøder.

Spørgsmålene og kriterierne for undersøgelsen blev etableret i samarbejde med jødiske samfundsledere og organisationer i forskellige europæiske lande.

– Undersøgelsen har ikke til hensigt at sætte nogen i skammekrogen. Hensigten er at men at skabe en sammenlignenig videnskabelig infrastruktur om kvaliteten af jødiske liv i forskellige europæiske lande. Derudover ønsker vi at hjælpe stater og samfundsledere med at få praktiske råd om de skridt der bør tages for at hjælpe jøder med de udfordringer de står over for i deres land, siger EJA’s formand, rabbiner Menachem Margolin

De 12 europæiske lande, hvor der lever flest jøder er med i undersøgelsen. Her rangeres de efter hvor venlige eller uvenlige de er over for deres jøder:
1) Italien
2) Ungarn
3) Danmark (*bemærk: i undersøgelsen nævnes ikke dansk forbud mod kosher-slagtning og årelang debat om at indføre forbud mod omskæring)
4) Storbritannien
5) Østrig
6) Holland
7) Sverige
8) Tyskland,
9) Spanien
10) Frankrig,
11) Polen
12) Belgien

I undersøgelsen blev der set på otte aspekter af jødisk liv:
Budget for sikkerhed og beskyttelse af jødiske institutioner
Budget for støtte til jødisk kultur, uddannelse og bedehuse
Hvorvidt staten har indført IHRA’s definition af antisemitisme
Politikker omkring Holocaust-mindedagen
Om en embedsmand har ansvaret for at bekæmpe antisemitisme på vegne af staten
Om officielle systemer er på plads til at overvåge antisemitiske hændelser
Religionsfrihed – eksempelvis omskæring og rituel slagtning
Hvordan staten stemmer i FN i forbindelse med afstemning om anti-israelske resolutioner

I undersøgelsen ses der også på de skridt regeringerne har taget for at hjælpe jøderne i deres land med at føle sig sikre, procentdelen af ​​jøder, der har oplevet antisemitiske hændelser og procentdelen af ​​offentligheden med negative synspunkter om Israel og jøder.

Undersøgelsen viser at jøder i Frankrig føler sig mindst trygge.

Det seneste årti har jøder i frankrig oplevet en bølge af antisemitiske angreb – et af de mest omtalte angreb var mordet på en rabbiner og tre børn på en jødisk skole i Toulouse i 2012.

Knap 40.000 franske jøder har det seneste årti forladt Frankrig og lavet Aliyah til Israel, viser data fra Jewish Agency. Alt tyder på at stigende antisemitisme og utryghed for jøder i Frankrig har medvirket til at jøder har valgt at forlade landet.

Den franske regering i løbet af de seneste år har taget omfattende skridt for at sikre fortsat jødisk liv i landet. Det forventes at tiltagene vil sikre en bedre følelse af sikkerhed for jøder i landet.

Belgien det europæiske land, der gør mindst for at sikre jødisk liv i landet. Den belgiske regering har reduceret sikkerheden omkring sit jødiske samfund betydeligt i løbet af de seneste år, forbudt kosher-slagtning og forsøgt at forbyde omskæring. Landet har heller ikke at udpeget en koordinator for kampen mod antisemitisme.

Ungarns vicepremierminister H.E. Hr. Zsolt Semjén var bland deltagerne ved EJA-konferencen, hvor han blandt andet talte om Belgiens beslutning om at forbyde kosher-slagtning: “dyrerettigheder opvejer ikke menneskerettigheder til religionsfrihed”, og “et antireligiøst mærke” står bag forbuddet.

Danmark og Ungarn er blandt de lande hvor jøder, ifølge undersøgelsen føler sig mest trygge. Ungarn ligger også på førstepladsen når det gælder antallet af jøder, der oplever antisemitiske angreb, efterfulgt af Italien.

Rabbiner Shlomo Koves som er chefrabbiner for sammenslutninger af jødiske samfund i Ungarn sagde, at de ungarske jøder i de seneste år har følt, at deres situation i landet er forbedret: “Fælles og intensivt arbejde fra både det jødiske samfund og den ungarske regering – eksempelvis forfatningsændringer, politiets fokus på at håndtere antisemitiske hændelser og andre tiltag, har gennem årene ført til en betydelig forbedring af jødernes sikkerhed. Det jødiske samfund og regeringen arbejder også hånd i hånd for at ændre den offentlige holdning til jøder. Det er en proces, der tager tid – måske endda generationer.”

Hvilke europæiske regeringer gør mest/mindst for deres jødiske samfund?
1) Tyskland
2) Østrig
3) Frankrig
4) Holland
5) Italien
6) Sverige
7) Ungarn
8) Storbritannien
9) Polen
10) Danmark
11) Spanien
12) Belgien

– Når folk smiler til os på gaden giver det en følelse af at regeringen lytter til samfundets behov, og der ikke er eksistentiel angst i det daglige. Dermed ikke sagt at staten gør sit bedste for at sikre udvikling af ​​jødisk liv. I Belgien er befolkningen generelt tilfreds, men dykker man ned i dataen, viser det sig at Belgien er det land som gør mindst for at bevare jødisk liv, siger Margolin.

Margolin bemærker dog at det er posivit at ingen af landene som er med i undersøgelsen scorer under 60. Dvs at der ikke er et land i undersøgelsen hvor der er en her og nu fare for jødisk liv.

Steietsky tilføjer at det er planen at gentage undersøgelsen og finjustere kriterierne og dermed få et bedre perspektiv på tendenser i jødisk liv i Europa og arbejde med regeringerne for at muliggøre bedre sporing af svar på spørgsmål, der stilles så de kan tages med i betragtning.

I år blev EJA-konferencen afholdt i samarbejde med Hungarian Jewish Communities Association, Paris Consistory, Jewish Agency og repræsentanter fra jødiske samfund i England, Ukraine, Polen, Holland og andre lande.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem