Fredag morgen er der nye sammenstød mellem palæstinensere og israelsk politi på Tempelbjerget i Jerusalem. Den seneste uge har der været flere voldelige sammenstød mellem palæstinensiske stenkastere og israelsk politi i Jerusalem under den muslimske fastemåned, Ramadan.
You see these Palestinian rioters enter #AlAqsa with Molotov firebombs in hand? That’s how Holy it is for them! pic.twitter.com/U4Xuv97fDM
— Arsen Ostrovsky (@Ostrov_A) April 21, 2022
Ifølge politiet deltog flere hundrede palæstinensere i optøjerne under den tidlige morgenbøn i dag. Uromagerne kastede blandt andet med sten og affyrede fyrværkeri mod politiet. Nogle af uromagerne var maskeret og kom med Hamas-flag. Den iransk-støttet terrorgruppe som har kontrolleret Gaza siden 2007, har opildnet til «mobilisering» under fredagsbønnen.
Palestinians seeking to pray at Al Aqsa fighting with Palestinians rioters desecrating the site pic.twitter.com/bPfPOPO02i
— Emily Schrader – אמילי שריידר (@emilykschrader) April 22, 2022
Trods stenkast ventede politiet med at bryde optøjerne til dagens morgenbøn var slut. Da politiet ville pågribe stenkasterne blev sammenstødene intensiveret. Der blev også kastet sten fra Tempelbjerget ned mod Grædemuren, hvor jøderne var samlet til deres morgenbøn.
The whole Arab world needs to see this! How bad has the situation gotten? Hamas-supporting Palestinians enter a *Muslim* cemetery desecrate and break the graves so that they will have more stones thrown at Israeli security forces!
— יוסף חדאד – Yoseph Haddad (@YosephHaddad) April 22, 2022
They have no respect for the dead or the living! pic.twitter.com/mg41bZRzzr
– Politistyrkerne måtte tage de nødvendige midler i brug for at sprede optøjerne og presse uromagerne tilbage, udtaler politiet her til morgen.
Ifølge den palæstinensiske Røde Halvmåne blev mindst 31 palæstinensere såret under optøjerne. 14 af dem havde behov for behandling på hospitalet. En israelsk politikvinde blev ramt af sten i ansigtet og blev kørt på hospitalet.
Israelsk politi har meddelt at de vil fortsætte med at handle mod optøjerne og dem som bryder loven samtidig med at de vil sørge for at religiøs tilbedelse i Jerusalem bevares.
Jødernes tempel i Jerusalem lå på Tempelbjerget og er derfor det jødiske folks mest hellige sted. Alligevel har jøder stort set ikke adgang til området og det er forbudt for jøder at bede der.
Også Al-Aqsa-moskeen ligger på Tempelbjerget, moskeen er muslimernes tredje helligste sted. Derfor er området meget højspændt og der udbryder ofte uroligheder på Tempelbjerget.
Jerusalem er ikke kun Israels hovedstad, byen har også en helt særlig betydning for de tre monoteistiske religioner, jødedom, kristendom og islam. Israel sørger for at opretholde religionsfrihed i landet og i Jerusalem – læs om byen i MIFFs temaside
Hovedparten af dem som besøger Tempelbjerget og moskeen opfører sig roligt, men terrorgrupper som Hamas vil udnytte den højspændste situation til sætte gang i voldelige optøjer og sammenstød. I år er situationen ekstraordinært højspændt fordi den kristne, jødiske og muslimske kalender falder samen. Faktisk betyder det at jødernes Pesach, muslimernes Ramadan, de kristnes Påske og drusernes Ziyaret Shu’ayb falder sammen og fejres samtidig i Israel.
What makes this month so special in Israel?
— Heba Zaher • هبه زاهر (@hebazaher2) April 14, 2022
We have 4 holidays for 4 religions that live here, Jews, Muslims, Christians &Druze!
Happy #Passover, #RamadanKareem, Happy #Easter, and Ziyaret Shu’ayb.
These special events, remind me of all the good and the faith of this holy land🤍 pic.twitter.com/QA4nxZXZyq
Hamas og andre palæstinensiske terrorgrupper har misbrugt sociale medier til at opildne unge palæstinensere til at starte voldelige optøjer. Mange muslimske tilbedere for i dag uden held at stoppe de unge stenkastere.
Der er frygt for at urolighederne på Tempelbjerget vil sprede sig til andre områder end Jerusalem. De seneste dage har terrorgrupper i den Hamas-kontrolleret enklave, Gaza angrebet israelske byer tæt på Gaza med raketter. Der er også frygt for at urolighederne vil brede sig til Judæa og Samaria (Vestbredden).
I går udtalte Sderots borgmester at byens indbyggere har krav på sikkerhed, efter byen igen blev angrebet af raketter fra Gaza. Sderot er i mere end 20 blevet udsat for raketangreb og mange indbyggere lider af PTSD, angst og har svært ved at få hverdagen til at hænge sammen .
I maj 2021 angreb Hamas Israel med over 4.300 raketter, mindst 13 israelere blev dræbt, utallige blev såret og endnu flere fik permanente ar på sjælen.