Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Iran et skridt nærmere atombombe

Her ses Irans prøveaffyring af ballistiske missiler, 15. januar 2021. (Foto: Den iranske revolutionssgarde)
Er begyndt at berige uran med en renhed på 60% i underjordisk anlæg.

Ifølge Irans statslige medier, er Iran begyndt at berige uran med en renhed på 60% i deres underjordiske atomanlæg i Fordo.

Iran har også beriget uran med en renhed på 60% andre steder. Det ligger fortsat under de 90% renhed der kræves i atomvåben, men ligger langt højere end de niveauer Iran berigede før atomaftalen i 2015. På daværende tidspunkt berigede Iran uran med en renhed på 20%. Med atomaftalen blev niveauet begrænset til en renhedsprocent på 3,67.

Det skal tilføjes at springet fra en renhedsprocent på 60 til 90 er kort.

Det internationale atomenergiagentur (IAEA) har i længere tid efterforsket Iran efter der blev fundet spor af uran tre ukendte steder. Iran nægter at samarbejde med IAEA, derfor har IAEA vedtaget en resolution med krav om at landet samarbejder om efterforskningen.

I stedet for at samarbejde, har Iran som nævnt meddelt at de har optrappet berigelsen af uran. Derudover har Iran meddelt at de har påbegyndt udskiftningen af deres føstegenerationscentrifuger til mere avancerede centrifuger. Det er også et klart brud på atomaftalen.

I henhold til atomaftalen fra 2015, må Iran kun bruge IR-1 førstegenerationscentrifuger. Alligevel har Iran erstattet mange af dem med de mere avancerede og efffektive IR-2m, IR-4 og IR-6 centrifuger.

Irans afvisning af samarbejde med IAEA er en af grundene til at man ikke er nået til enighed om en ny atomaftale.

De seneste år er Irans atomanlæg blevet udsat for flere sabotager, derfor er Iran gået over til flere underjordiske atomanlæg. Derfor udvikles der nu bomber med kapacitet til at ødelægge de underjordiske anlæg.

Irans fremskridt i atomprogrammet betyder at før eller siden vil israelske ledere stå over for et umuligt valg – enten leve med at Iran har atomvåben eller bombe dem i tide, påpeger historiker.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem