Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Avis: Ingen ny atomaftale med Iran

Her ses præsident Joe Biden og premierminister Yair Lapid under deres møde i Jerusalem, 14. juli 2022. Også under det møde var spørgsmålet om Iran og udsigten til en ny atomaftale et centralt punkt på dagsordnen. (Foto: GPO)
Ifølge israelske medier er den nye atomaftale med Iran droppet. Det vil i givet fald være en stor diplomatisk sejr for Israel.

Ifølge israelske medier vil der foreløbigt, ikke blive indgået ny atomaftale mellem Iran og flere verdensmagter.

USAs præsident Joe Biden og i Biden-administrationen, har efter sigende informeret Israels premierminister Yair Lapid om beslutningen. I skrivende stund er det ikke officielt bekræftet.

Israel har været en højlydt modstander af en ny atomaftale med Iran, som de ikke mener vil forhindrer Iran i at udvikle atomvåben. Israelske politikere- og sikkerhedsmyndigheder har arbejdet på at forhindre den nye atomaftale i at blive indgået.

Nu tyder meget på at deres arbejde har båret frugt, ifølge Times of Israel.

Problemstillingen omkring den nye atomaftale har det seneste år været et centralt punkt på dagsordnen i israelsk diplomati- og sikkerhed. Israel har fra sidelinjen fulgt bekymret med i forhandlingerne i Wien.

USA trak sig i 2018 ud af aftalen da Donald Trump var præsident, præsident Biden besluttede i 2021 at USA skulle forhandle om en ny atomaftale med Iran. Planen var at man med den nye atomaftale ville løfte sanktionerne mod Iran i bytte for en begrænset adgang til at udvikle atomvåben.

USA mente at en ny atomaftale ville forhindrer Iran i at berige uran med en højere renhed end 3,67% – langt under nivauet der kræves for at producere atomvåben. Begrænsningen ville jf. aftalen udløbe i 2031. Trods langvarrige forhandlinger er USA og Iran ikke nået til enighed.

En af årsagerne til at atomaftale forhandlingerne er endt i dødevande, skyldes at Iran ikke vil lade Det international atomenergiagentur (IAEA) fortsætte deres strenge overvågning af Irans atomprogram. Det menes at USA har krævet at IAEA får lov til at fortsætte deres overvågning i Iran.

Hvis den nye atomaftale ikke bliver til noget, vil det være en stor sejr for Israels nuværende premierminister Yair Lapid. En sådan sejr vil uden tvivl blive brugt i valgkampagnen i forbindelse med det kommende Knesset-valg i Israel 1. november.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!