Bruger over 9 milliarder kroner på at forberede angreb mod Iran

Israel har blandt andet brug for bomber som kan ramme Irans underjordiske atomanlæg.
Israelske F-15 jagerfly kan bruges ved eventuelt angreb mod Iran. (Illustration: Magic Aviation)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Israel har godkendt et budget på omkring 9 milliarder kroner til at forbedre israelsk militær (IDF) på potentielt angreb mod iransk atomanlæg, meldelte israelsk TV (Channel 12) i går.

Budgettet består af knap 5 milliarder kroner fra forrige budget og omkring 3,5 milliarder kroner fra kommende budget, som efter planen skal godkendes til november. De 9 milliarder skal bruge på forskellige typer fly, efterretningsdroner og våben som er nødvendige ved den slags angreb – eksempelvis for at ødelægge beskyttede underjordiske anlæg.

Meldingen fra Israel sker blot få dage efter det amerikanske forsvar meddelte at de har gennemført vellykket test af deres nye «bunker buster», GBU-72 Advanced 5K Penetrator. Våbenet kan trænge igennem flere meter jord og beton før det eksploderer. Bomben som vejer 2,5 ton kan ramme Irans underjordiske atomanlæg.

Den nye bombe er en mindre version af USAs 14 tons tunge GBU-57-bombe, som kan trænge igennem 60 meters beton, til gengæld kan den kun fragtes af avancerede bombefly – fly som Israel i skrivende stund ikke har. «Bunker buster» bomben derimod kan fragtes af F-15 jagerfly som Israel har.

En mindre «bunker buster»-bombe (GBU-28) blev hemmeligt solgt til Israel i 2009, men den har ikke kapacitet til at rænge igennem til Irans underjordiske atomanlæg i Fordo.

Nyheden om USA’s nye bombe er næppe tilfældigt timet. USA vil have Iran tilbage til forhandlingsbordet, USA håber på at nyheden vil tjene som advarsel til Iran om at de ikke vil gøre klogt i at boykotte atom-frohandlingerne. USA’s udenrigsminister Antony Blinken har meddelt «at alle muligheder ligger på bordet» hvis Iran ikke vender tilbage til forhandlingerne.

I august meddelte chefen for israelsk militær, Aviv Kochavi at fremgangen i Irans atomprogram medførte at det israelske militær måtte fremskynde sine operative planer om et muligt angreb mod Iran. Israels forsvarsminister Benny Gantz bekræfter den melding og tilføjer at Iran blot er få måneder fra at kunne udvikle en atombombe.

Fremgangen i Irans atomprogram har medført at israelske ledere snart vil stå over for et svært valg – pest eller kolera, skriver historiker Benny Morris. Enten må Israel leve med at Iran har atomvåben – eller bombe dem i tide for at stoppe det.

Den nye bombe GBU-72 er en dårlig nyhed for Iran. Bomben betyder at Irans underjordiske atomanlæg kan bombes. (Foto: US Air Force)
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikel89% af de palæstinensiske film på Netflix er lavet af BDS-tilhængere
Næste artikelJøderne mistede aldrig forbindelsen til landet
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise