Joe Biden vil have USA genindtræder i atomaftalen med Iran, men han ønsker at ændre aftalen. (Foto: Wikimedia)

Biden: USA vil genoptage atomaftalen hvis Iran overholder strenge regler

Men ønsker at genforhandle dele af den omstridte aftale.

USAs valgte præsident Joe Biden siger i interview til New York Times at USA vil genindtræde i atomaftalen med Iran, hvis Teheran går tilbage til streng overholdelse af aftalens forpligtelser. I interviewet siger Biden også at han vil indføre greb for at bremse den islamiske republiks indflydelse i Mellemøsten.

– I samråd med vores allierede og partnere vil vi deltage i forhandlinger og opfølgningsaftaler for at stramme op og forlænge Irans atombegrænsninger og adressere deres missil program, siger Biden, som peger på at USA altid har mulighed for at vende tilbage til sanktioner hvis det bliver nødvendig.

Han er bekymret for at hvis Iran får en atombombe, vil det øge presset på Saudi-Arabien, Tyrkiet, Egypten og andre lande i regionen for at gøre det samme.

– Og det sidste vi har brug for er en opbygning af atomkapacitet i den del af verden, siger han i interviewet med avisen.

Ifølge New York Times er det en forudsætning for Biden og hans team at der kommer nye forhandlinger om aftalen hvis USA skal genindtræde i den. Det går blandt andet ud på hvor lang tid Iran vil være forpligtet til at begrænse sin produktion af spaltbart materiale som er nødvendigt for at producere en atombombe. I den oprindelige aftale fra 2015 var perioden sat til 15 år.

Det var en af grundene til at Israel var så kritisk over for aftalen – læs mere HER på norsk.

USA indførte lammende sanktioner mod Iran efter USAs præsident Donald Trump ensidigt trak USA ud af aftalen i 2018 – læs mere HER på norsk. Iran svarede igen ved at overskride grænserne som var fastsat i aftalen, samtidig med de sagde at de ville returnere til tidligere forpligtelser hvis USA gjorde det samme. Læs: Vagthund: Iran lagrer 12 gange så meget beriget uran end atomaftalen tillader.

Oprindeligt var det USA, Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og EU som var partnere i atomaftalen med Iran. Biden ønsker at Saudi-Arabien og Emiraterne også bliver involveret i en eventuel ny runde om aftalen.

Biden siger i interviewet at han også vil adressere Irans terroraktiviteter gennem regionale støttespillere i Libanon, Syrien, Irak og Yemen. Læs om den Iran-støttet terrororganisation Hizbollah HER.

For nylig blev den iranske atomforsker Mohsen Fakhrizadeh dræbt i et attentat udenfor den iranske hovedstad Teheran – læs mere om attentatet HER. Flere analytikere har antydet at drabet blev udført for at gøre det vanskeligere for Biden og USA at genindtræde i aftalen. Men Attentatet mod Fakhrizadeh handler om langt mere end Biden, skriver den israelske kommentator Herb Keinon – læs mere HER.

Centrifugerne ved det iranske atomanlæg i Natanz. (Foto: Atomic Energy Organization of Iran)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp