Iranske myndigheder bekræfter at Mohsen Fakhrizadeh er død efter et attentat udenfor Teheran. (Foto: IRIB)

Lederen af Irans atomvåbenprogram dræbt i attentat

Dr. Mohsen Fakhrizadeh blev omtalt som «den iranske atombombes far».

Den angivelige chef for Irans atomvåbenprogram blev fredag likvideret i nærheden af den iranske hovedstad Teheran, ifølge flere rapporter i iranske medier.

Dr. Mohsen Fakhrizadeh, professor i fysik og en officer i den iranske revolutionsgarde, blev i 2018 nævnt som leder af Irans hemmelige atomvåbenprogram af Israels premierminister Benjamin Netanyahu, skriver avisen Times of Israel.

Da Netanyahu afslørede at Israel havde stjålet et stort arkiv med detaljer om Irans atomvåbenprogram – læs mere om det HER på norsk fra et varehus i Teheran, sagde han: «Husk navnet, Fakhrizadeh».

Der er ikke kommet oplysninger om hvem står bag likvideringen af Fakhrizadeh, men Israel har angiveligt likvideret flere iranske atomforskere gennem årene i et forsøg på bremse det iranske atomprogram.

Ifølge en israelsk TV-kanal havde Israel tidligere besluttet sig for at ikke likvidere Fakhrizadeh, fordi de foretrak at holde ham i live og se hvad han pønsede på.

En vestlig diplomat sagde for fire år siden til nyhedsbureauet Reuters at hvis Iran vælger at udvikle en atombombe, vil Fakhrizadeh blive kendt som «den iranske atombombes far».

For nylig bekendtgjorde FNs atomenergiagentur IAEA at Iran beriger 12 gange så meget uran end tilladt i henhold til atomaftalen. Det førte til at USAs præsident Donald Trump vurderede et militært angreb mod iranske mål. Situationen i Mellemøsten er spændt og flere amerikanske bombefly er sendt til regionen – læs mere om det HER. Spændingerne i regionen blive næppe mindre hvis rapporterne om likvideringen af Fakhrizadeh stemmer.

Iran siger i en udtalelse at attentatet på Fakhrizadeh vil blive hævnet.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp