Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Det israelske forsvar forbereder sig på muligt amerikansk angreb mod Iran

Et amerikansk B-52 bombefly, flankeret af amerikanske jagerfly, på vej til Mellemøsten 21. november. (Foto: US Air Force)
Frygter det vil føre til hævnangreb mod Israel.

Det israelske forsvar (IDF) har fået besked på at være forberedt på et mulig amerikansk angreb mod Iran, skriver journalisten Barak Ravid på hjemmesiden Axios. Han har fået oplysningerne fra flere israelske embedsmænd.

Det er ikke efterretninger eller en konkret vurdering af at Trump vil gennemføre et sådant angreb som ligger bag regeringens instruks til forsvaret, men fordi israelske embedsmænd forventer «en yderst følsom periode» i tiden frem mod Joe Bidens indvielse 20. januar 2021.

For nylig skrev avisen New York Times at præsident Trump vurderede et angreb mod Irans atomanlæg – læs mere om det HER på norsk før Trumps præsidentperiode slutter. USA har også sendt flere store bombefly til Mellemøsten – læs mere om det HER på norsk, som ikke just har dæmpet spekulationerne.

Hvis USA skulle gennemføre et militært angreb mod Iran eller iranske mål i Mellemøsten, frygter IDF at Iran vil hævne sig ved at angribe Israel direkte eller gennem sine loyale støttespillere i Syrien, Libanon og i Gazastriben. Det er det mulige scenarie som det israelske forsvar nu forbereder sig på.

Det israelske forsvaret er i høyeste beredskap på nordfronten. Her fra en øvelse tidligere i år. (Foto: IDF)
Det israelske forsvar er i beredskab i tilfælde af et amerikansk angreb mod Iran. Her fra en øvelse sidste år. (Foto: IDF)

Israels forsvarsminister Benny Gantz har de seneste uger haft flere samtaler med USAs fungerende forsvarsminister Christopher Miller. Et af de emner de har diskuteret var Iran. Samtidig har Israels premierminister Benjamin Netanyahu angiveligt holdt møde med den saudiarabiske kronprins Mohammed Bin Salman og USAs udenrigsminister Mike Pompeo i Saudi-Arabien. Også der var Iran et af de vigtigste emner på bordet – læs mere om mødet HER.

Pompeo har også besøgt andre lande i Mellemøsten for at diskutere Iran. I forbindelse med rundrejsen sagde Pompeo at «alle muligheder er åbne» med tanke på Iran. En af årsagerne til at USA overvejer et militært angreb er at Iran ifølge FNs atomenergiagentur IAEA beriger langt mere uran end tilladt – læs mere om det HER.

Hossein Dehghanb som er rådgiver for Irans øverste leder og en mulig kandidat ved Irans kommende præsidentvalg, siger at et amerikansk angreb mod Iran kan føre til «en fuldskala krig» i Mellemøsten.

Ravid, som er en anerkendt og velinformeret journalist, skriver at israelske embedsmænd forventer at Israel vil blive advaret på forhånd før et eventuelt amerikansk militært angreb mod Iran. Israel er bekymret for at der ikke vil være tid til at forberede sig godt nok mod mulige hævnangreb. Derfor er IDF blevet beordret til at være forberedt på et sådant scenario.

USAs udenrigsminister Mike Pompeo har været på rundrejse i Mellemøsten for at diskutere Iran i en tid hvor der spekuleres i et amerikansk angreb mod det iranske regime. Her er Pompeo under et møde med premierminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem 13. maj 2020. (Foto: Kobi Gideon/Flickr)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem