Vagthund: Iran lagrer 12 gange så meget beriget uran end atomaftalen tillader

Den Islamiske republik beriger også renere uran end tilladt.
Atomanlægget i Bushehr, Iran. (Foto: Babak Fakhamzadeh / Flickr.com / CC)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Iran fortsætter med at fylde deres lagre op med lavberiget uran langt udover grænserne fastsat i den internationale atomaftale, fastslår FN’s atomenergi-agentur IAEA. Derudover beriger Iran uran som er renere end aftalen tillader, skriver avisen Times of Israel.

Atomaftalen blev underskrevet i 2015 af USA, Tyskland, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland. Aftalen tillod Iran at lagre 202.8 kilo lavberiget uran. Nu slår en rapport fra IAEA fast at Iran har lagret langt mere uran end tilladt. 1. november havde Iran et lager på 2.442 kilo lavberiget uran – det er 300 kilo mere end de havde i august. Totalt lagrer de 12 gange så meget uran end tilladt.

Derudover beriger Iran en renere uran end tilladt i atomaftalen. Grænsen i aftalen er en renhed på 3,67 procent, men Iran beriger med 4,5 procent renhed. Det er fortsat langt fra højt beriget uran til brug i atomvåben.

En inspektør fra det internationale atomenergi-agentur undersøger et af Irans atomanlæg i januar 2014. (Foto: IRNA)

USA trak sig ud af atomaftalen i 2018, men de andre stormagter har valgte at blive i aftalen, til trods for at Iran bryder vilkårene. Den vigtigste årsag er at IAEAs inspektører har beholdt tilgangen til iranske anlæg.

Mange tror USA vil genoptage aftalen når Joe Biden overtager Det hvide hus som præsident – læs HER.

Målet med atomaftalen er at forhindre Iran i at bygge et atomvåben, hvilket landet fastholder at de ikke har til hensigt at gøre. Men i 2018 præsenterede Israel det de mener er bevis på at Iran har et hemmeligt atomvåbenprogram – læs HER på norsk. De afslørede også et hemmeligt anlæg de mente blev brugt til formålet.

Efter pres fra USA og Israel valgte IAEA til slut at undersøge det hemmelige anlæg. Nu kræver de en bedre forklaring fra Iran på uranpartikler som blev afdækket på anlægget udenfor Teheran. Den information IAEA indtil videre har fået fra iranske myndigheder, er ikke «teknisk troværdig», fastslår agenturet.

I sommer skete der en mystisk eksplosion ved det iranske atomanlæg Natanz som betød at Irans atomprogram blev sat kraftig tilbage:

Eksperter: Natanz-eksplosionen sætter Irans atomprogram tilbage med mere end et år.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelBarnemordere har fået udbetalt over 2,3 millioner kroner i belønning
Næste artikelIsrael advarer terrorgrupper i Gaza mod at udføre terrorangreb
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise