Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. maj for at høre meget relevante foredrag. Vær hurtig med tilmelding, begrænset antal pladser. 

Tror Biden vil genoptage Iran-aftalen

Joe Biden er udpeget som vinder af præsidentvalget i USA. Her fejrer han sammen med sin vicepræsident Kamala Harris. (Foto Facebook)
Men Trump-administrationen vil ikke gøre det let for den nye præsident.

Demokraternes Joe Biden som blev udpeget som vinder af præsidentvalget i USA, vil sandsynligvis genoptage den omstridte Iran-aftale i løbet af nogle måneder. Det siger Bidens tidligere assistent Amos Hochstein, ifølge avisen Times of Israel.

– Jeg tror at vi i løbet af de første måneder [af Bidens præsidentperiode] enten vil se at han tilslutter sig aftalen fuldt ud, eller det som jeg kalder for JCPOA-minus – dvs. at løfte sanktionerne mod Iran i bytte for at suspendere nogle af udviklingerne i det iranske atomprogram de sidste tre år, siger han.

Hochstein, som gjorde tjeneste i det amerikanske Udenrigsministerium og havde tilsyn med energisanktioner mod Iran under tidligere præsident Barack Obama, siger at han tror Biden vil foretage «nogle ændringer» i aftalen indgået 2015, mens han var vicepræsident under Obama.

I 2018 trak præsident Donald Trump USA ud af Iran-aftalen – læs mere her på norsk.

Samtidig rapporterer israelske medier at Trump-administrationen, i koordination med Israel og arabiske Golf-stater, planlægger at indføre en mængde omfattende sanktioner mod Iran for at gøre det vanskeligere for den kommende administration at genoptage Iran-aftalen.

16 grunde til at mange mener at Iran-aftalen er en katastrofe – læs her på norsk.

Ifølge Walla News planlægger Trump-administrationen at tilføje nye sanktioner mod Iran hver uge frem til indvielsen af Biden 20. januar. Sanktionerne vil angiveligt være rettet mod Irans missil-program, deres støtte til terrorgrupper og deres brud på menneskerettigheder, sager som vil gøre det vanskeligt for Biden at trække sanktionerne tilbage.

Israel og de arabiske Golf-stater er yderst skeptiske over for Iran-aftalen og frygter at den ikke vil hindrer Iran i at udvikle atomvåben. Israels premierminister Benjamin Netanyahu har været en af de største kritikere af aftalen.

Den israelske minister Tzachi Hanegbi er gået så langt som at sige at hvis USA går tilbage til Iran-aftalen, vil det føre til krig mellem Israel og Iran – læs mere her.

Netanyahu i møde med Trump-administrationens specialudsending for Iran og Venezuela, Elliott Abrams, i Jerusalem 8. november 2020. De har angiveligt blandt andet diskuteret sanktioner mod det iranske regime. (Foto: U.S. Embassy Jerusalem)

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem