Ifølge saudiarabisk avis er israelske F-35 kampfly flere gange fløjet ind i iransk luftrum uden at blive opdaget. (Foto: IAF)

Israelske kampfly fløj ind i iransk luftrum

Skriver den velinformerede saudiarabiske avis Elaph. USA menes at stå klar til at støtte Israel i eventuelt angreb mod Irans atomanlæg.

Israels luftforsvar (IAF) avancerede F-35-kampfly menes over at være fløjet ind i iransk luftrum over de seneste to måneder, skriver den saudiarabiske avisen Elaph. Hverken iranske eller russiske radarer opdagede kampflyene.

Avisen skriver at hændelsen skete i forbindelse med en stor fælles militærøvelse mellem Israel og USA i Det Røde Hav. Under øvelsen blev der trænet under simuleret angreb mod Iran i luften og til havs. Israel og USA har udført flere hemmelige og offentlige fælles øvelser som led i deres forberedelser af angreb mod iranske atomanlæg.

Israel har igennem længere tid forberedt deres luftforsvar – især deres F-35 kampfly, hvis Iran nærmer sig atomvåben. Fokus er især på opgradering at kampflyene til ikke at skulle tankes med brændstof mens de er i luften så de kan klare den lange flyvetur fra Israel til Iran uden at løbe tør for brændstof.

IAF føjede for nylig en ny bombe på et ton til deres våbenarsenal, som F-35 kan fragte i sit våbendepot. At våbnet er inde i og ikke udenfor flyet betyder, at flyets stealth-teknologi ikke er kompromitteret. Stealth gør flyet mindre synligt eller usynligt for radarer og andre sensorer. Det er en af ​​de store teknologiske fordele ved F-35.

En kilde, som Elaph har talt med, siger at øvelsen mellem USA og Israel viser, at Israel vil modtage støtte og bistand, hvis de angriber iranske atomanlæg, efter at Iran har underskrevet en ny atomaftale. Kilden udelukker ikke, at en konflikt mellem Israel og Iran snart vil bryde ud.

I så fald er det noget, Israel har forberedt sig på i lang tid. I maj gennemførte Israels forsvarshær sin største militærøvelse nogensinde. Øvelsen var en del af et angreb på Iran, hvor de trænede til en konflikt med den iransk-støttet terrorgruppe Hizbollah i Libanon.

Hvis Israel angriber de iranske atomanlæg, vil Hizbollah med høj sandsynlighed blive involveret i angeb mod Israel. I Gaza har Iran tætte bånd til terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), som også kan blive involveret.

I juni deltog over hundrede israelske fly i en anden storstillet øvelse, hvor angreb mod iranske atomanlæg blev simuleret.

Den saudiske nyhedsrapport kommer samtidig med, at Iran er i færd med at sætte det sidste punktum på ny atomaftale med USA og flere andre lande. Iran beriger i øjeblikket ikke uran til den renhed, der skal til for at kunne bruge det i atomvåben, men er ikke langt fra at kunne gøre det.

Onsdag udtalte Israels premierminister Yair Lapid, at USA’s præsident Joe Biden ikke opfylder sin forpligtelse til at stoppe Iran i at skaffe atomvåben, hvis de indgår en atomaftale med Iran, som aftalen er i øjeblikket. Israel har længe hævdet, at atomaftalen ikke vil forhindre Iran i at skaffe atomvåben.

Den israelske historiker Benny Morris har tidligere skrevet, at israelske ledere snart vil stå over for et umuligt valg: Enten leve med at Iran får atomvåben – eller bombe atomanlæggende i håb om at stoppe dem.

Klik HER for mere info om den iranske trussel.

Israel har i lang tid forberedt sig på et muligt militært angreb mod Irans atomanlæg. (Foto: IAF)
Facebook
Twitter
Email
WhatsApp