Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Israelsk soldat dræbt i hårde kampe i Jenin

Her ses bevæbnede palæstinensere skyde mod israelske soldater i byen Jenin som er kendt for at udklække mange terrorister, 13. maj 2022. (Foto: Flash90)
Bevæbende palæstinensere skød «flere tusind skud» mod israelske soldater: - Vi har aldrig oplevet noget lignende, udtaler Israels forsvarshær (IDF) om de hårde kampe i terrorgruppen Palæstinensisk Islamisk Jihads højborg som de palæstinensiske myndigheder har mistet kontrollen over.

En yderst erfaren israelsk anti-terror officer fra den særlige enhed i Israels forsvarshær (IDF) Yamam, blev i går dræbt i hårde kampe med bevæbnede palæstinensere i byen Jenin i Judæa og Samaria (Vestbredden). Jenin er kendt for at være en terrorrede som udklækker mange terrorister – blandt under den seneste terrorbølge der siden 22. marts er skyllet ind over Israel og i skrivende stund har kostet 19 personer livet i flere brutale terrorangreb i flere israelske byer.

Nedenfor ses den dræbte israelske oversergent, 47-årige Noam Raz. Raz blev hårdt såret under de hårde kampe i går i Jenin, der varede i flere timer. Oversergent Raz blev hastet på hospitalet i Haifa, hvor han døde af sine skader.

Raz efterlader sig kone og 6 børn, skriver Jerusalem Post.

Raz startede sin militærtjeneste i Israels forsvarshær tilbage i 1999 og nåede at gøre tjeneste i IDF i 23 år, i flere år i IDF’s antiterror-enhed Yamam. Israels politi udtaler at han var en «modig, professionel og ydmyg soldat». Raz har deltaget i «flere hundrede antiterror-operationer» og bidraget til at redde utallige liv.

Ifølge IDF blev officeren skudt i ryggen da de israelske soldater forlod byen under usædvanlig hård beskytning.

Det var også i Jenin Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh blev skudt og dræbt under uklare omstændigheder, som tidligere nævnt har Jenin igennem flere år været en terrorrede som udklækker mange terrorister. Det skal pointeres at de palæstinensiske myndigheder (PA) som Danmark sender flere millioner skattekroner hvert eneste år, har ansvaret for sikkerheden i Jenin. PA formår tydeligvis ikke at kontrollere byen hvor de bevæbnede palæstinensiske terrorfraktioner regerer gaderne. Det har længe været et stort problem at PA har mistet kontrollen. Jenin er også den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihads (PIJ) højborg.

Hvem er Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ)? Sammenlignet med Hamas, er PIJ en lille terrorgruppe som rummer omkring 2%-4% af indbyggerne i Judæa og Samaria (Vestbredden). PIJ’s højborg er Jenin-området. Eksempelvis kom terroristen som begik det blodige terrorangreb i byen Bnei Brak og dræbte 5 personer med en M16 og sårede flere fra Jenin og opholdt sig ulovligt i Israel. Siden Hamas i 2007 begik et blodigt kup mod Fatah (Fatah kontrollerer de palæstinensiske myndigheder) i Gaza og tog kontrol over enklaven, har Israel og de palæstinensiske myndigheder (PA) haft fokus på at bekæmpe Hamas. De palæstinensiske myndigheder PA frygter også at miste kontrollen over deres selvstyreområder i Område A og B i Judæa og Samaria (jf. Oslo-aftalerne, 1993, har PA fuld kontrol over Område A, i Område B er PA og Israel forpligtede til at samarbejde om sikkerhedsanliggender. Israel har jf. Oslo-aftalerne fuld kontrol over Område C, hvor de israelske bosættelser der jf. folkeretten er lovlige, også ligger). Meningsmålinger har vist at et flertal af de palæstinensiske vælgere ville stemme på Hamas, hvis der var valgt i dag. Det er en af årsagerne til at der ikke har været et palæstinensisk valg siden 2006 hvor Hamas vandt valget og som nævnt tog kontrol over Gaza i 2007. Israel trak sig helt ud af Gaza og 4 bosættelser i Judæa og Samaria i 2005. Siden Israel trak sig ud af Gaza, er levestandarten i enklaven faldet markandt og arbejdsløsheden er steget – flere og flere i Gaza giver Hamas skylden for deres elendighed.

En terrorist har forskanset sig i huset på billedet. Huset led store skader efter de hårde kampe. (Foto: Flash90)

Som en konsekvens af den seneste terrorbølge mod Israel, har IDF været nødsaget til at gennemføre flere anti-terror aktioner i Jenin for at fange terrormistænkte.

Unavngivet IDF-officer udtaler om de hårde kampe i går i Jenin: – Jeg har oplevet det meste i løbet af de seneste 20 år, i går blev vi angrebet af flere tusind kugler. Det er umuligt at beskrive.

13 bevæbnede palæstinensere blev såret under sammenstødene – to alvorligt og fem moderat. En af de hårdest sårede får behandling på israelsk hospital. Som svar har den iransk-støttet terrorgruppe Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ), hvis højborg som sagt er Jenin, været ude og opildnet palæstinenserne «til at gå ud i gaderne», ifølge palæstinensiske medier.

Målet med IDF’s anti-terror operation i går i Jenin, var at fange terroristen Mahmoud al-Dibai som er PIJ-medlem. Israelske sikkerhedstyrker omringede to boliger i området for at presse al-Dibai til at overgive sig.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem