Israelsk politi foran lasersystemet, som er blevet testet tæt på Gaza. (Foto: Israelsk politi)

Nyt lasersystem skal nedskyde raketter

«Iron Beam» skal beskytte mod raketter, droner og andre trusler.

Det forventes at Israel inden for et år vil kunne beskytte sin befolkning ved brug af helt ny laser, som kan nedskyde raketter, droner og andre trusler, skriver Jerusalem Post.

Det nye lasersystem, «Iron Beam», forventes at stå klar i løbet af det kommende år. I starten vil det være på et eksperimentelt stadium og senere operativt. I første omgang vil systemet blive testet i Syd-Israel som er mest udsat for raketangreb. Læs også. Israel overvejer at sælge Iron Dome til Emiraterne og konsekvenserne for israelere der lever i byer som Sderot (Otef Aza – området der ligger tæt på Gaza som den iransk-støttet terrorgruppe Hamas har kontrolleret siden 2007) Byer som Sderot har været udsat for raketangreb fra Gaza i mere end 20 år. Mange inbyggere i byer som Sderot lider af PTSD og mange børn har svært ved at fungere i hverdagen fordi frygten for raketangreb sidder dybt i dem.

– Det vil betyde at vi både på kort og lang sigt kan omringe Israel med en lasermur som beskytter os mod missiler, raketter, droner og andre trusler. På den måde kan vi fjerne hovedtruslen mod os fra vores fjender, siger Israels premierminister Naftali Bennett.

Sommeren 2021 havde Israels Forsvarsministerium et gennembrud i udviklingen af det nye lasersystem. Under en test viste systemet 100% effektivitet i at kunne nedskyde flere droner fra én kilometers afstand. Forsvarsministeriet planlægger at at bygge en laser som har en effektiv rekkevidde på 20 kilometer.

I dag beskyttes Israel af raketforsvarssystemet Iron Dome. Systemet kan nedskyde omkring 90% af indkommende raketter som forsøger at ramme israelske civile i israelske byer. Udfordringen er at Iron Dome er meget dyr i drift – det koster flere hundrede tusind kroner hver gang Iron Dome tages i brug og missilforsvaret kan løbe tør for ammunition. Det koster kun småpenge at bruge det nye lasersystem til at nedskyde raketter og Iron Beam løber ikke tør for «ammunition». Læs om Iron Dome HER.

Under Gaza-krigen i maj 2021 angreb Hamas og andre terrorgrupper i Gaza israelske byer med over 4300 raketter i løbet af blot 11 dage. Iron Dome formåede at nedskyde de fleste raketter, alligevel blev 13 israelere dræbt ved raketangene, mange blev såret og de psykiske konsekvenser, PTSD og længerevarende traumer er overskuelige. Rigtig mange beboelsesejendomme blev deusden ødelagt ved angrebene. Derudover betød de mange Iron Dome nedskydninger at Israel sad tilbage med en milliardregning. Hamas og de andre terrorgrupper i Gaza bruger kun få tusind kroner på at fremstille raketter til at angribe Israel med – Hamas får sine raketter betalt af Iran som støtter Hamas og Palæstinensisk Islamisk Jihad (PIJ er den næststørste terrorgruppe i Gaza) både ideologisk, økonomisk og med våben og raketter – læs HER.

– ligningen giver ikke mening – det kan ikke være meningen at terrorister kan angribe os med flere og flere Qassam-raketter, som vi ender med at skulle betale flere milliarder for at nedskyde. Vi måtte gøre noget ved den ligning og den vil blive brudt i løbet af få år, siger Bennett.

Når israel har fået den nye laser på plads vil terroristerne som vil angribe verdens eneste jødiske stat skulle bruge penge på at gøre det, mens Israel ikke længere vil være tvunget på at bruge astronomiske summer på at forsvare sig selv og sine indbyggere mod de flere tusind raketter som Hamas i snit har angrebet Israel med hver år i mere end 20 år. Med laseren vil det som nævnt kun koste Israel et lille beløb at nedskyde raketter på vej til at angribe israelske byer og Israel vil desuden undgå at stå i en situation hvor de løber tør for ammunition til Iron Beam.

Israel vil også tilbyde laserteknologien til sine allierede i regionen, som står overfor trusler fra Iran og deres støttespillere, siger premierminister Bennett. Den seneste tid tiden har Emiraterne, som Israel efter Abrahamaftalerne blev indåget mellem dem i 2020, har fået et meget tæt forhold til, er flere gange blevet angrebet af missilangreb fra de iransk-støttet Houhti-oprøre i Yemen (også mens Israels præsident Herzog besøgte Emiraterne i søndags – læs HER). Både Emiraterne og andre Golfstater er yderst bekymrede over truslen fra Yemen og Iran – læs mere om Israels nøglerolle i at kunne beskytte regionen mod truslerne HER.

Under Under Gaza-krigen mod israel (Gaurdian of the Walls, maj 2021) forsøgte terroristerne i Gaza at overbelaste Iron Dome ved at angribe Israel med flere raketter på samme tid. Terroristerne ville have missilforsvaret til at kollapse så Israels indbyggere ikke var beskyttet mod at blive dræbt (Iron Dome har eksisteret i omring 11 år. Før det havde indbyggerne i Syd-Israel ingen beskyttelse mod raketangreb ud over beskyttelsesrum. Indbyggerne i byer som Sderot kalder Iron Dome for deres skytsengel) Ved at trænge igennem Israels missilforsvarssystem ville terrroristerne kunne dræbe flest mulige israelere. Hamas, PIJ og andre terrorgrupper har som erklæret mål t udslette Israel og dræbe alle jøder. Når Iron Beam tages i brug vil terroristerne ikke kunne få det til at kollapse.

Se Iron Beam i aktion her:Facebook
Twitter
Email
WhatsApp