Iron Dome har nedskudt over 2500 raketter fra Gaza i løbet af 10 år

- Selvom Iron Dome er meget dyr i drift, har missilforsvaret igen og igen vist sig at være Syd-Israels skytsengel mod raketterne fra Gaza, skriver journalist Matan Tzuri.
Her testes opgraderet og forbedret version af Iron Dome, januar 2020. (Foto. Israels forsvarsministerium)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

I 2011 stoppede Israels nye Iron Dome-missilforsvarssystem den første raket affyret fra Gaza ind i Syd-Israel, skriver journalist Matan Tzuri i avisen Yediot Ahronot.

I 2011 lød de traditionelle raketalarmer byerne i Ashkelon, Ashdod og Sderot. I byen Sderot som har været udsat for flere tusind raketangreb, har har man ændret den høje hyletone til en rolig stemme som siger: Tzevah Adom (farven rød) to gange ved raketangreb. Det skyldes at man har fundet ud af, at stemmen skaber mindre panik blandt indbyggerne (i Sderot lider en stor procentdel af indbyggerne af PTSD – det gælder også børn).

I byen Sderot som ligger få kilometer fra Gaza, har indbyggerne 15 sekunder til at søge dækning ved raketangreb. I kibbutzerne som ligger op af grænsen til Gaza har indbyggerne 0 sekunder til at søge dækning. Derfor har de fleste indbyggere som bor meget tæt på Gaza sikkerhedsrum i eget hjem samt sikkerhedsrum spredt udenfor for at kunne nå i dækning. Læs MIFFs artikler om raketangreb fra Gaza HER.

Læs MIFFs interview af Sderots borgmester: Sderots borgmester til MIFF: – Vores børn betaler prisen for Hamas’ raketangreb. Sderots borgmester, Alon Davidi fortalte MIFF om de psykiske og fysiske konsekvenser som 20 års raketangreb fra Gaza har haft på byens indbyggere.

Læs MIFFs udførlige artikel om terrorgruppen Hamas som har haft kontrollen over Gaza siden 2007. Terrorgruppen støttes af Iran og modtager mange millioner dollars hver eneste måned af Qatar. Klik HER.

Ved det første raketangreb mod Syd-Israel efter Iron Dome var blevet opsat, kunne indbyggerne i området for første gang ånde lettet op. I stedet for at løbe i panik ind i beskyttelsesrum, trappeopgange eller andre steder, stod de i stedet på deres altaner, for at følge vidunderet som skabte et lysshow på himlen mens raketten fra Gaza blev sprængt i luften.

Se Iron Dome i aktion her:

Folk klappede og jublede ved synet af systemets første succes. Israelerne var stolte over at virkeligheden på jorden i Syd-Israel endelig var ændret efter flere år med gentangende raketangreb fra terrorgrupper i Gaza hvor israelske indbyggere ikke var beskyttet, skriver Tzuri.

Trods begejstringen over det geniale missilforsvarssystem, var der også dem som mente at forsvarssystemet var for dyrt. Det koster flere tusind kroner at sprænge en raket i stykker inden den rammer jorden.

Tzuri påpeger at snakken om prisen er en fejl, Iron Dome er en af de bedste ting der er sket for de israelske byer og samfund (også kaldt fro Otef Aza) som ligge tæt på Gaza-striben og generelt i Syd-Israel. Indbyggerne i Syd-Israel anser de israelske soldater som betjener Iron Dome for at være deres familie – deres skytsengle som passer på dem.

Iron Dome har ændret livet for indbyggerne i Syd-Israel og var et klart signal om at Israels ledere havde forstået at landets hjemmefront skulle beskyttes.

Iron Dome har også vist sig at være starten på en løbende indsats for at indføre flere beskyttende foranstaltninger i Syd-Israel, eksempelvis det nye og teknologisk avancerede hegn langs grænsen med Gazastriben.

Anderledes så det ud i 2011, påpeger Tzuri, den gang blev brug af Iron Dome kritiseret og der var dem som mente at nedskydning af raketter fra Gaza ville mildne Israels holdning til Gazastriben og dermed eliminerer brug af hurtige og kontante militære reaktioner mod terrorgrupperne i enklaven.

Det har stor betydning for Israels reaktion om raketten opfanges af Iron Dome i luften eller om den rammer israelske indbyggere midt i en by og forårsager menneskelige tab.

Israel har formået at udvikle et missilforsvarssystem som ikke kun redder liv. Hver gang indbyggerne i Syd-Israel hører den forfærdelige sirene, ved de i det mindste at der er nogle som beskytter dem.

Iron Dome-batterier er blevet en del af landskabet i Syd-Israel. Indbyggerne i området ser dem som deres daglige værn mod raketangreb uden nogen form for beskyttelse.

Alligevel vil en varig fred i Syd-Israel at landets ledere træffer beslutninger om Gazastriben.

Sammenlignet med Iron Dome som igen og igen har vist hvad det kan, har israelske ledere fejlet igen og igen, slutter Tzuri.

Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelIngen spor af vaccineresistent mutation i Israel
Næste artikelBahrain har udnævnt sin første ambassadør i Israel
Avatar
Rika Greenberg (født 1969 i København) har en BA i hebraisk og mellemøstlige forhold samt en kandidatgrad i strategisk kommunikation. Derudover er hun uddannet i klassisk kunst og grafisk design. Rika har bred international erfaring fra fx reklamebranchen, medicinalbranchen og internationale vikrsomheder. Hun er vokset op i Israel, men bosatte sig igen i Danmark som voksen, hvor hendes to nu voksne børn også er født. Fra 1. feb. 2019 er Rika Greenberg blevet ansat i en 80% stilling som marketingsansvarlig og journalist i MIFF Danmark.

Ingen indlæg at vise