Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Iron Dome har nedskudt over 2500 raketter fra Gaza i løbet af 10 år

Her testes opgraderet og forbedret version af Iron Dome, januar 2020. (Foto. Israels forsvarsministerium)
- Selvom Iron Dome er meget dyr i drift, har missilforsvaret igen og igen vist sig at være Syd-Israels skytsengel mod raketterne fra Gaza, skriver journalist Matan Tzuri.

I 2011 stoppede Israels nye Iron Dome-missilforsvarssystem den første raket affyret fra Gaza ind i Syd-Israel, skriver journalist Matan Tzuri i avisen Yediot Ahronot.

I 2011 lød de traditionelle raketalarmer byerne i Ashkelon, Ashdod og Sderot. I byen Sderot som har været udsat for flere tusind raketangreb, har har man ændret den høje hyletone til en rolig stemme som siger: Tzevah Adom (farven rød) to gange ved raketangreb. Det skyldes at man har fundet ud af, at stemmen skaber mindre panik blandt indbyggerne (i Sderot lider en stor procentdel af indbyggerne af PTSD – det gælder også børn).

I byen Sderot som ligger få kilometer fra Gaza, har indbyggerne 15 sekunder til at søge dækning ved raketangreb. I kibbutzerne som ligger op af grænsen til Gaza har indbyggerne 0 sekunder til at søge dækning. Derfor har de fleste indbyggere som bor meget tæt på Gaza sikkerhedsrum i eget hjem samt sikkerhedsrum spredt udenfor for at kunne nå i dækning. Læs MIFFs artikler om raketangreb fra Gaza HER.

Læs MIFFs interview af Sderots borgmester: Sderots borgmester til MIFF: – Vores børn betaler prisen for Hamas’ raketangreb. Sderots borgmester, Alon Davidi fortalte MIFF om de psykiske og fysiske konsekvenser som 20 års raketangreb fra Gaza har haft på byens indbyggere.

Læs MIFFs udførlige artikel om terrorgruppen Hamas som har haft kontrollen over Gaza siden 2007. Terrorgruppen støttes af Iran og modtager mange millioner dollars hver eneste måned af Qatar. Klik HER.

Ved det første raketangreb mod Syd-Israel efter Iron Dome var blevet opsat, kunne indbyggerne i området for første gang ånde lettet op. I stedet for at løbe i panik ind i beskyttelsesrum, trappeopgange eller andre steder, stod de i stedet på deres altaner, for at følge vidunderet som skabte et lysshow på himlen mens raketten fra Gaza blev sprængt i luften.

Se Iron Dome i aktion her:

Folk klappede og jublede ved synet af systemets første succes. Israelerne var stolte over at virkeligheden på jorden i Syd-Israel endelig var ændret efter flere år med gentangende raketangreb fra terrorgrupper i Gaza hvor israelske indbyggere ikke var beskyttet, skriver Tzuri.

Trods begejstringen over det geniale missilforsvarssystem, var der også dem som mente at forsvarssystemet var for dyrt. Det koster flere tusind kroner at sprænge en raket i stykker inden den rammer jorden.

Tzuri påpeger at snakken om prisen er en fejl, Iron Dome er en af de bedste ting der er sket for de israelske byer og samfund (også kaldt fro Otef Aza) som ligge tæt på Gaza-striben og generelt i Syd-Israel. Indbyggerne i Syd-Israel anser de israelske soldater som betjener Iron Dome for at være deres familie – deres skytsengle som passer på dem.

Iron Dome har ændret livet for indbyggerne i Syd-Israel og var et klart signal om at Israels ledere havde forstået at landets hjemmefront skulle beskyttes.

Iron Dome har også vist sig at være starten på en løbende indsats for at indføre flere beskyttende foranstaltninger i Syd-Israel, eksempelvis det nye og teknologisk avancerede hegn langs grænsen med Gazastriben.

Anderledes så det ud i 2011, påpeger Tzuri, den gang blev brug af Iron Dome kritiseret og der var dem som mente at nedskydning af raketter fra Gaza ville mildne Israels holdning til Gazastriben og dermed eliminerer brug af hurtige og kontante militære reaktioner mod terrorgrupperne i enklaven.

Det har stor betydning for Israels reaktion om raketten opfanges af Iron Dome i luften eller om den rammer israelske indbyggere midt i en by og forårsager menneskelige tab.

Israel har formået at udvikle et missilforsvarssystem som ikke kun redder liv. Hver gang indbyggerne i Syd-Israel hører den forfærdelige sirene, ved de i det mindste at der er nogle som beskytter dem.

Iron Dome-batterier er blevet en del af landskabet i Syd-Israel. Indbyggerne i området ser dem som deres daglige værn mod raketangreb uden nogen form for beskyttelse.

Alligevel vil en varig fred i Syd-Israel at landets ledere træffer beslutninger om Gazastriben.

Sammenlignet med Iron Dome som igen og igen har vist hvad det kan, har israelske ledere fejlet igen og igen, slutter Tzuri.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem