Israelsk TV: Hizbollah ville bruge Beiruts ammoniumnitrat mod Israel

Ifølge TV-kanalen ville terrorgruppen bruge det i en tredje Libanon-krig.
Enorm røgsky efter den kraftige eksplosjon i Beirut 4. august 2020. Ifølge en israelsk TV-kanal planlagde Hizbollah at bruge eksplosiverne i Beirut-havnen i en ny krig mod Israel. (Foto: Wikipedia/CC)
Vis din støtte - klik her for at blive medlem af MIFF nu eller give en gave til informationsarbejdet. Du kan også sende SMS med kodeord MIFF til 1245 (200 kr).

Ifølge en sikkerhedsvurdering som den israelske TV-kanal Channel 13 har fået adgang til, planlagde den iransk-søttet libanesiske terrororganisation Hizbollah at bruge ammoniumnitrat som forårsagede den enorme eksplosion i Beirut mod Israel i en «tredje Libanon-krig». Læs MIFFs artikler om eksplosionen og Hizbollah her.

Det vides ikke hvem der er kilden til vurderingen, skriver avisen Times of Israel.

Den israelske TV-rapportage blev sendt blot få timer efter Hizbollah-leder Hassan Nasrallah holdt tale for det libanesiske folk, hvor han kategorisk afviste at hans terrororganisation havde lagret våben eller eksplosiver ved Beiruts havn. Over 157 mennesker mistede livet og flere tusind blev såret efter 2750 tons ammoniumnitrat eksploderede i den libanesiske hovedstad.

– Jeg vil kategorisk afvise at der var noget som tilhørte os ved havnen. Ingen våben, ingen raketter, ingen bomber, rifler, kugler eller ammoniumnitrat. Vi har ikke haft et lager der, ingenting. Ikke nu og aldrig tidligere, sagde Nasrallah.

Israel har ikke formelt påstået at Hizbollah har tilknytning til eksplosionen.

Krateret efter eksplosionen i Beirut er 43 meter dyb. Over 300.000 boliger i den libanesiske hovedstad blev ødelagt.

Udover brug som kunstgødning bruges ammoniumnitrat også til fremstilling af eksplosiver. Det har forårsaget flere store ulykker og var hovedingrediens i en bombe som ødelagde en føderal bygning i Oklahoma i USA i 1995. Sidste år skrev israelske medier at den israelske efterretningstjeneste Mossad havde tippet flere europæiske lande om at Hizbollah har opbevaret ammoniumnitrat til brug i bomber i London, Cypern og andre steder i Europa.

Læs også MIFFs artikel om Mossad afværgelse af iranske angreb mod israelske ambassader i verden.

Channel 13 påpegede at «materialet som eksploderede i Beirut ikke var noget nyt for Nasrallah og Hizbollah». I London i 2015, efter tip fra Mossad, blev der fundet tre tons ammoniumnitrat som tilhørte Hizbollah gemt i melsække. En tilsvarende process førte til en tilsvarende opdagelse i Tyskland. Hizbollah-operativer havde nok ammoniumnitrat «til at sprænge en hel by i luften», ifølge tysk efterretning.

Læs MIFFs artikel: Tyskland har forbudt alle Hizbollah-aktiviteter

Det var Nasrallahs planer for Europa, men når det gælder ammoniumnitraten ved havnen i Beirut, er vurderingen at Nasrallah havde planer om at bruge den mod Israel i en tredje Libanon-krig, ifølge Channel 13.

Samtidig har Moshe Ya’alon, Israels tidligere forsvarsminister og forsvarschef, udtalt til en saudiarabisk avis at Hizbollah er ansvarlig for eksplosionen – læs MIFFs artikel om det her. Han siger Hizbollah i lang tid har kendt til ammoniumnitraten og haft kontrol over havnen. Han siger Israel flere gange har advaret Libanon om at Hizbollah har opbevaret våben og eksplosive materialer i Beirut og andre steder i landet.

På billedet ses eksplosionens kraft. Ifølge israelsk TV havde Hizbollah planer om at bruge sprængstoffet mod Israel.
Du er velkommen til at kommentere på artiklen!

I vores kommentarfelt har Med Israel For Fred (MIFF) givet ytringsfrihed for medlemmer og modstandere siden 2001. Skriv dit indlæg med dit rigtige navn og hold dig til sagen. Chikane er uacceptabelt. Undgå alle former for spam. Brud på retningslinjerne medfører, at kommentarer bliver slettet eller at du bliver blokeret.

Bliv fast giver for MIFF Danmark med sms
Send FASTMIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et fast månedligt beløb på 100 kroner på din mobilregning + alm. sms-takst). For opsigelse: Send FASTMIFF STOP til 1245. Udbyder: Med Israel for fred, Muldvad 7, 2800 Kongens Lyngby, tlf. 93 87 86 74
Giv en gave til MIFF Danmark  med sms
Send MIFF til 1245 (der vil blive opkrævet et engangsbeløb på 200 kroner på din næste mobilregning + alm. sms-takst)


Tidligere artikelLæs hele Facebooks svar til MIFF
Næste artikelBiden valgte pro-israelsk vicepræsidentskandidat
Avatar
Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.

Ingen indlæg at vise