Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

– Hamas angriber Israel for at få flere penge fra Qatar

På billedet ses unge palæstinensere fra Hamas-kontrolleret Gaza lave uroligheder mens de brænder det israelske flag og dæk langs grænsen til Israel, 18. maj 2023. (Foto af Majdi Fathi/TPS)
Flere Hamas ledere lever et luksus-liv i Qatar og tør ikke kritiserer Golf-staten for at skære i støtten, skriver den israelsk-arabiske veteran journalist Khaled Abu Toameh.

De seneste dage har den iransk-støttet terrorgruppe Hamas, der har kontrolleret Gaza siden 2007, igen fået palæstinenserne til at marchere mod grænsen til Israel og angribe israelere, skriver den prisvindende israelsk-arabiske veteran journalist Khaled Abu Toameh.

Hamas angriber Israel for at få flere penge fra Qatar – i stedet for at rette kritiken mod Golf-staten, der har skåret i Hamas-støtten, har terrorgruppen sendt unge palæstinensiske mænd ud til sikkerhedshegnet med Israel, hvor de angriber med eksplosiver, Molotov-cocktails og sten.

Ifølge Abu Toameh, satser Hamas på, at Israel vil komme dem til undsætning og lægge pres på Qatar, for at få dem til at åbne pengekassen igen. Mange Hamas-ledere lever et luksusliv i Qatar, derfor tør terrorgruppen ikke kritiserer Golf-staten.

Hamas-embedsmænd har ikke fået udbetalt deres fulde løn efter Qatar skar i støtten. Dvs. at Hamas indrømmer, at volden mod Israel ikke er knyttet til Jerusalem eller Tempepladsen, men derimod terrorgruppens ledere, der vil have flere penge fra Qatar.

Terrorgruppen har antydet at får de ikke flere penge fra Qatar, vil de anklage Golf-staten for at samarbejde med Israel, hvilket vil skade Qatars omdømme i arabiske- og islamiske lande. Hamas har ikke lagt skjul på, at de vil fortsætte med at sende palæstinensere ud for at angribe israelske soldater tæt på grænsen, medmindre Qatar lægger penge på bordet.

Vil det internationale samfund fordømme Hamas for at sende palæstinenserne i døden for at få flere penge? Ser vi på historien, er svaret nej, skriver Abu Toameh. I stedet vil det internationale samfund igen fordømme Israel for at “åbne ild” mod palæstinensiske demonstranter.

Vi så lignende protester efter Hamas opfordrede og betalte unge palæstinensere for at angribe israelske soldater langs grænsehegnet i 2018 – det kostede flere hundrede døde og sårede palæstinensere. De anti-israelske protester varede i et år, uden Hamas fik noget ud af det. Israel lettede på restriktionerne, der skulle forhindre Hamas i at angribe Israel fra Gaza. Israel udvidede også fiskerizonen med tre mil og tillod import af mere råmateriale til enklaven.

Hamas’ seneste angreb mod israelere, har egentlig ikke noget med Israel at gøre. De seneste par år, har Israel gennemført flere tiltag for at styrke økonomien og forbedre palæstinensernes levevilkår i den Hamas-kontrolleret enklave. Israel har blandt andet udstedt flere arbejdstilladelser, så flere palæstinensere kan få adgang til det israelske arbejdsmarked, hvor de tjener en meget højere løn end i Gaza. Dermed får Hamas også meget højere skatteindtægter.

Alligevel sender Hamas igen palæstinenserne ud til grænsehegnet. Qatars beslutning om at skære i støtten, er åbenbart kommet bag på Hamas.

Salama Marouf, der er direktør i Hamas’ mediafdeleing fortæller, at Qatars støtte er blevet reduceret med omkring 2 millioner dollars og at Hamas’ økonomi også har lidt under forværret økonomiske krise i Gaza.

Ifølge en Hamas kilde, kom Qatars beslutning efter utilfreds med Hamas’ forsøg på at genoprette forbindelserne med Assad-regimet i Syrien. Efter borgerkrigen brød ud i 2011, udviste de syriske myndigheder flere Hamas-ledere og lukkede deres kontorer i Damaskus, fordi de ikke tog parti med Assads-regimet mod oprørsgrupperne.

Forholdet mellem Qatar og Syrien har været anstrengt siden borgerkrigen brød ud. Qatar støttede de syriske oprørsgrupper, der ville vælte præsident Assad. Ifølge rapporter forsynede Qatar oprørsgrupperne med våben, ammunition og penge.

Hamas og andre terrorgrupper har forsøgt at fremstille de fornyede protester ved grænsen, som en reaktion på Israels “provokationer” – eksempelvis at israelske-jøder har besøgt Tempelpladsen i Jerusalem (jødernes helligste sted). Men israelske-jøder har besøgt Tempelpladsen igennem flere år og det har ikke ændret på muslimernes adgang til det hellige sted.

Den tidligere PA-forhandler og PA-minister Hassan Asfour, er kommet med skarp kritik af Hamas for at bruge vold langs grænsen, der bliver et “forgiftet våben” mod indbyggerne i Gaza. Asfour beskyldte Hamas og deres ledere, “som sidder på hoteller i Doha”, for at udnytte diskussionen om Jerusalem og Al-Aqsa-moskéen, til at sende unge mænd i kamp mod Israels forsvarshær (IDF).

Mens Hamas-lederne ikke tør kritisere Qatar, anklager den Hamas-tilknyttet journalist Rajab al-Madhoun Qatar for at samarbejde med Israel for at opretholde de seneste par års relative ro i Gaza.

Eksemplet med Qatar viser hvordan palæstinensiske ledere og terrorgrupper misbruger deres unge til at få flere penge. De fleste Hamas-ledere lever et luksus liv i Qatar, Tyrkiet og Libanon. De bekymre sig ikke om, at palæstinensere bliver dræbt eller såret, mens de angriber IDF. Hamas-lederne bekymrer sig kun om at få flere penge og fortsætte terrorkrigen mod Israel. Hamas-lederne bekymre sig ikke om, at flere tusinde palæstinensiske medarbejdere ikke kan komme ind i Israel for at arbejde, fordi Hamas sender sine unge indbyggere til grænsen for at angribe IDF.

Imens vil det internationale samfund forstætte med at fordømme Israel – ikke Hamas.

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem