På billedet ses Israels efterretningsminister Eli Cohen og Sudans forsvarsminister Yassin Ibrahim under det første israelske ministerbesøg i Sudan. (Foto: @simonarann, Twitter)

Første israelsk ministerbesøg i Sudan

Efterretningsminister Eli Cohen står i spidsen for den første israelske delegation i Sudan siden normaliseringsaftalerne indgået i 2020.

Efterretningsminister Eli Cohen besøgte Sudan den 25. januar i forbindelse med det første israelske ministerbesøg i det afrikanske land. Besøget kommer efter de to lande indgik normaliseringsaftaler i 2020, det skriver avisen Times of Israel.

Cohen leder den første israelske delegation i Sudan sammen med Israels nationale sikkerhedsråd. Cohen holdt samtaler med højtstående sudanesiske embedsmænd, inklusiv general Abdel-Fattah Burhan som leder det regerende suveræne råd og forsvarsminister Yassin Ibrahim. Læs MIFFs artikel: Normalisering mellem Israel og Sudan – et kæmpe slag for Hamas og Iran.

Cohen og Ibrahim underskrev et aftalememorandum om sikkerhedsanliggender og opfordrede sudanesiske ledere til at besøge Israel, rapporterede den israelske tv-station KAN.

Ifølge Times of Israel er detaljer om aftalerne ikke offentliggjort endnu.

Cohen vendte efter det korte besøg tilbage til Israel inden den hermetiske lukning af Ben Gurion lufthavn i kampen mod import af Corona-mutationer. Læs MIFFs artikel om det HER.

Tidligere på måneden underskrev Sudan Abrahamaftalerne med USA og banede dermed vejen for at det afrikanske land kan normalisere deres forbindelser med Israel. Læs mere om Abrahamaftalerne HER.

USAs tidligere statssekretær, Steven Mnuchin og den sudanesiske justitsminister Nasredeen Abdulbari underskrev den symbolske aftale som understreger Sudans intentioner om at gå videre med normaliseringen med Israel. Dokumentet er ikke en aftale om officielle diplomatiske bånd mellem Khartoum og Jerusalem, det forventes dog at ske i nærmeste fremtid.

Abrahamaftalerne indgået mellem Israel, Emiraterne, Bahrain, Sudan og Marokko (aftalerne er opkaldt efter Abraham – jødernes og muslimernes stamfar) blev mæglet på plads af Trump-administrationen og anses for at være en af deres største udenrigspolitiske bedrifter.

Før Sudan, indgik Israel, Emiraterne og Bahrain diplomatiske forbindelser i september 2020. Marokko genoptog deres diplomatiske forbindelser med Israel efter de brød forbindelserne i 2000 i solidaritet med palæstinensere under Anden Intifada.

Abrahamaftalerne har brudt med tidligere tiders enighed i den arabiske verden om ikke at anerkende Israels ret til at eksistere som en jødisk stat, før der er indgået en fredsaftale mellem israelerne og palæstinenserne. Læs MIFFs artikel: – Vores arabiske brødre har svigtet os. Læs MIFFs artikel: Støtter de arabiske lande egentlig palæstinenserne? Læs også: Arabiske lande har skåret kraftigt ned i økonomisk støtte til palæstinenserne.

Mnuchins besøg i Sudan var det første af sin slags af en højtstående amerikansk embedsmand siden Trumps administrationen fjernede det afrikanske land fra den amerikanske terrorliste, efter det blev aftalt at Sudan ville normalisere forholdet med Israel.

Sudan er i gang med en skrøbelig demokratiseringsproces, efter et folkeligt oprør fik militæret til at vælte den mangeårige diktator Omar al-Bashir i 2019. Landet ledes nu af en fælles militær- og civil regering som ønsker at forbedre forhold til USA og Vesten.

Regeringen har kæmpet med et meget højt budgetunderskud og udbredt mangel på essentielle varer – eksempelvis brændstof, brød og medicin, ifølge officielle tal.

Inflationen er steget over 200% de seneste måneder og priserne på brød og andre basale fødevarer er steget, ifølge officielle tal.

Trumps administration fjernede Sudan helt fra den amerikanske terrorliste i december, hvilket er afgørende for Sudan i forhold til deres normalisering med Israel.

Sudans økonomi har været udsat for årtiers amerikanske sanktioner og dårlig forvaltning under al-Bashir som havde regeret landet siden et islamistisk støttet militærkup i 1989.

Sudan kom på USAs terrorliste i 1990’erne efter landet i en periode støttede al-Qaida leder Osama bin Laden og andre eftersøgte terrorister. Sudan menes også at have tjent som våbenrute for Iran til palæstinensiske terrorister i Gazastriben.Facebook
Twitter
Email
WhatsApp