Bliv aktiv ven af ​​Israel nu!

Det jødiske folks og Israels historie – tidslinje

Hamas kræver 250 fanger løsladt for information om savnede israelere

Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)
Hamas kriger (Illustratonsfoto: IDF)
Terrorgruppen har efter sigende udarbejdet liste over indsatte de vil have frigivet fra israelske fængsler. Tysk embedsmand involveret i fangeudveksling af IDF-soldat Gilad Shalit menes af være mægler.

Terrorgruppen Hamas kræver at Israel løslader 250 palæstinensiske fanger til gengæld for information om to israelske statsborgere de holder fanget i Gazastriben og de jordiske rester af to israelske soldater dræbt under Gaza-krigen i 2014, ifølge libanesiske medier, skriver Times of Israel.

Ifølge Al-Akhbar daily har Hamas-embedsmænd i israelske fængsler udarbejdet listen med over 250 fanger som de vil have løsladt i første fase af aftalen, de har sendt listen til Hamas-ledelsen i Gaza-enklaven.

Ifølge Al-Akhbar daily har en tysk mægler som også var involveret i Shalit-aftalen i 2011, hvor Israel frigav over 1.000 fanger for at få IDF-soldaten Gilad Shalit frigivet.

Ifølge avisen Al-Araby Al-Jadeed, har Israel videreformidlet sine krav til en fangeudvekslingsaftale med Hamas via egyptiske mæglere. Ifølge den London-baserede pan-arabiske avis, vil betingelserne være som skitseret af Yahya Sinwar, Hamas-lederen i Gaza (Sinwar blev frigivet af et israelsk fængsel i forbindelse med en fangeudvekslingsaftale i 2011).

Læs også MIFFs artikel hvori Yahya Sinwar til Hamas-tilknyttet tv-station Al-Aqsa TV udtaler: -Hvis der ikke leveres respiratorer til Gaza, så vil vi tage dem fra Israel og forhindrer 6 millioner israelere i at trække vejret

Ifølge rapporter omfattede forslaget en bestemmelse om at Israel skulle frigive et antal kvinder, børn og ældre palæstinensiske fanger i bytte for information om IDF-soldaterne Hadar Goldin og Oron Shaul dræbt under Gaza-krigen i 2014, hvis jordiske rester er i terrorgruppen Hamas’ besiddelse.

Det rapporterede forslag ville være baseret på en aftale fra 2009 hvor Israel frigav 20 kvindelige fanger til gengæld for videooptagelser af IDF-soldaten Gilad Shalit, som blev holdt fanget i Gaza efter han var blevet fanget af Hamas under et angreb hen over grænsen i 2006. Shalit blev frigivet i 2011 som en del af en fangeudvekslingsaftale hvor Israel frigav over 1.000 sikkerhedsfanger, blandt dem som sagt også Hamas leder Yahya Sinwar.

Rapporten nævner ikke noget om de israelske statsborgere Avera Avraham Mengistu og Hisham al-Sayed, som menes at være holdt fanget af Hamas, efter de gik ind i Gaza i 2014-2015. Ifølge Lebanese daily ville de to israelske statsborgere også indgå i fangeudvekslingsaftalen.

Mengistu og al-Sayeds familie har udtalt at begge israelske fanger lider af psykisk sygdom.

I sidste uge sagde en højtstående Hamas-embedsmand at terrorgruppen var villig til at indlede forhandlinger “i morgen” om at frigive al-Sayed og Mengistu samt Shaul og Goldins jordiske rester.

Musa Dudin som er medlem af Hamas’ politiske bureau udtalte sig til en Hamas-tilknyttet tv-kanal. Ifølge Dudin har Israel nu en “enestående mulighed” som de kunne drage nytte af, før de igen ville blive tvunget til at “forhandle under vanskeligere forhold”. Det formodes Dudin henviser til viljen om at gøre en humanitær gestus under Corona-krisen.

Dudin sagde: “Israel ved, hvad kravene er og de bør ikke drøftes i medierne.”

Dudins udtalelser kommer efter premierminister Benjamin Netanyahu sendte en besked til Hamas, hvori han sagde at Israel var parat til at indgå i en “konstruktiv forhandling” for at få de israelske statsborgere og soldaternes jordiske rester hjem fra Gaza.

Israels hovedforhandler Yaron Blum som samarbejder med det nationale sikkerhedsråd og forsvarsmyndighederne er “forpligtet til at handle konstruktivt med det formål at bringe soldaternes jordiske rester og de savnede israelske statsborgere hjem og få lukket sagen,” udtalte Netanyahus kontor i en erklæring sidste tirsdag og tilføjede at premierministeren opfordrede til “øjeblikkelig dialog mellem mæglerne” for at få en aftale på plads.

Tidligere har Hamas-forhandlere nægtet at indgå en aftale om at returnere soldaternes jordiske rester eller de israelske statsborgere med mindre aftalen ville omfatte Israels frigivelse af sikkerhedsfanger som blev frigivet i forbindelse med Shalit-aftalen og derefter blev arresteret igen for nye overtrædelser.

I november udtalte Blum at Hamas nægtede at indtage en holdning som ville give mulighed for reelle fremskridt i forhandlingerne om en fangeudveksling.

En aftale om frigivelse af de israelske statsborgere og de jordiske rester af de to IDF-soldater menes at være et ud af flere spørgsmål som opretholder en langvarig våbenhvile mellem Israel og Hamas efter flere måneders spændinger og terrorgruppens raketangreb mod Israel.

MIFF har tidligere skrevet om at forhenværende Mossad-chef Tamir Pardo advarer om at truslen fra terrorgrupperne i Gazastriben mod Israel er større end nogensinde. Pardo siger at Hamas og Islamisk Jihad kan affyre flere raketter mod Israel i dag end de kunne under Gaza-krigen i 2014. Han savner en plan for at tackle truslen.

Du kan også læse mere om truslen fra terrorgruppen Hamas her.Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 13.000 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem