Search
Der mangler ikke mad i Gaza og markedet i Rafah i Gaza bugner af mad, 8. januar 2024. (Foto: COGAT)

– Der mangler ikke mad i Gaza

Siger COGAT-leder Moshe Tetro og afviser påstande om at indbyggerne i Gaza sulter.

COGAT som er enheden i Israels forsvarshær, der har ansvaret for at nødhjælp kommer ind i Hamas-kontrolleret Gaza, afviser alle påstande om at indbyggerne i Hamas-enklaven mangler mad eller sulter. Samtidig understreger COGAT at FN er blevet en flaskehals i nødhjælpsdistributionen.

Før den igangværende krig kom der dagligt et snit på 70 lastbiler fyldt med mad ind i Gaza. I sidste uge lå snittet på 109 lastbiler dagligt.

Under presssekonferencen ved Kerem Shalom-grænseovergangen som Israel genåbnede tilbage i december 2023, udtalte oberst og COGAT-leder Moshe Tetro, at Israel dagligt arbejder for at øge mængden af nødhjælp til Gaza: – Lastbilerne der kører igennem sikkerhedskontrollen aflæsses i Gaza og de internationale organisationer fordeler nødhjælpen til indbyggerne, udtaler han.

Den 7. oktober stormede flere tusind terrorister ind over grænsen fra Hamas-kontrolleret Gaza og gik til angreb mod forsvarsløse babyer, børn, kvinder, ældre, syge og mænd. Massakren kostede over 1.200 liv, flere tusind blev såret og mindst 250 blev taget som gidsler til Gaza. Massakren er den værste mod det jødiske folk siden Holocaust, men massakren ramte alle israelere hårdt på tværs af religion, etnicitet og køn. Herefter blev indførelse af varer til Gaza midlertidigt stoppet.

Men allerede i november meddelte COGAT, at der ikke var begrænsninger på indførelse af mad, vand og medicin til Gaza. Nu kommer der dagligt 200 lastbiler fyldt med nødhjælp ind i Gaza.

Her ses lastbiler fyldt med nødhjælp i Gaza, 2. november 2023. (Foto: Flash90)

I alt er der kommet knap 150.000 tons nødhjælp ind i Gaza siden krigen brød ud. Det meste af nødhjælpen består af mad, vand og medicin. Alligevel har eksempelvis DR spredt misinformation om manglende nødhjælp og sult.

Fakta på jorden er at der kommer mere nødhjælp ind i Gaza nu end der gjorde før 7. oktober-massakren – Tetro afviser FN-påstande om udbredt sult i Gaza: – Der mangler ikke mad i Gaza og madlageret i Gaza er tilstrækkeligt på nuværende tidspunkt. Hvis der er organisationer som ønsker at bringe mad ind i Gaza, sørger vi gerne for det, tilføjer han.

FN er også kommet med påstande om at der er flaskehalse ved grænseovergangene, men det afviser COGAT og understreger at FN selv er flaskehalsen og må påtage sig ansvaret for ikke at samarbejde som de burde om at få nødhjælpen fordelt i Hamas-kontrolleret Gaza.

Verdens madprogram har i samarbejde med COGAT også åbent ti nye bagerier i Gaza, hvor de dagligt bager to millioner pitabrød

Du kan læse denne artikel gratis på grund af MIFFs over 12.900 medlemmer i Norge og over 1.000 medlemmer i Danmark. Men vi har brug for støtte fra mange flere nu!

Giv en gave her eller brug MobilePay 49739

Bliv medlem ved at udfylde formularen herunder og trykke på “send”!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp